Malta potovanje, potovanje na Malto, Malta počitnice, počitnice na Malti, otok Gozo

Komaj sva prišla domov iz Malte pa sva že dobila vprašanja o ceni takšnega potovanja. Ker imava občutek, da bi se marsikdo rad za nekaj dni odpravil v toplejše kraje (morda že za zimske počitnice), je tukaj okviren stroškovnik potovanja na Malto v primeru, da potujeta skupaj dve osebi in izven glavne sezone.

Najcenejše letalske karte na Malto bodo zagotovo iz Trevisa z  nizkocenovnim letalskim prevoznikom Ryanair. Midva sva dve povratni karti dobila za manj kot 8€, a bodimo realni – takšne cene so res izjema. Dobra novica pa je ta, da lahko povratno letalsko karto dobite že za 30-40 EUR/osebo. Za aktualne cene in akcije priporočava spremljanje strani Po svetu. Brez njih midva zagotovo ne bi opazila tako poceni letalskih kart. Pri tej kalkulaciji stroškov za potovanje na Malto pa bova vendarle vzela malce bolj vsakdanjo ceno – 40€/osebo.

  • Strošek prevoza do letališča in parkirišče (36,40€/osebo)

Na letališče Treviso sva potovala kar z najinim lastnim avtomobilom. Strošek goriva v obe smeri je znašal tako 26 EUR, cestnina pa naju je prišla še dodatnih 18,80 EUR (9,40 EUR v eno smer). Parkirišče sva si predhodno rezervirala po internetu in tako za 6 dni plačala 28 EUR. Skupen strošek torej  72,80 EUR.

  • Strošek prevoza po Malti (21€/osebo)

Malto se da zelo udobno prepotovati kar z njihovim lokalnim avtobusnim prometom. Imajo zelo dobro razvejano mrežo, ki vodi prav do vseh znamenitosti. Na voljo je 7 dnevna karta, ki vas bo prišla le 21€/osebo.

  • *Strošek najema avtomobila (27,50€/osebo)

Najin stil potovanja se vedno bolj osredotoča, da destinacijo prevoziva in raziščeva kar z najetim avtomobilom.  Sploh sva debelo pogledala, ko sva za 5 dnevni najem avtomobila odštela z vsem zavarovanjem skupaj le 55€ (rezervacija narejena tukaj). Izven sezone je na voljo tudi ogromno brezplačnih parkirišč, tako da nisva nikoli imela nikakršnih stroškov s parkiranjem avtomobila.

  • *Strošek goriva na Malti (17,50€/osebo)

Na Malti je gorivo precej dražje kot pri nas, a sva kljub temu zanj odštela 35€. Na Malti sva skupno prevozila 350 kilometrov.

  • Strošek prenočišč (50€/osebo)

Malta je najcenejša izven sezone. Solidna prenočišča je tako mogoče dobiti že za 20€/noč. Midva sva sicer zaradi sodelovanja s Hotelom Valentina bivala pri njih, a drugače bi verjetno izbrala neko srednjo možnost. Če iščete res poceni namestitev, ki pa je vendarle na bookingu ocenjena z več kot 7, boste za pet noči odšteli le 100€ za oba skupaj in to že v najbolj popularnem predelu Malte, ki je Sliema. Prenočišča si poglejte tukaj.

  • Hrana in pijača (75€/osebo)

Na Malti hrana in pijača ni najbolj poceni, a če niste prezahtevni, si lahko iz pekarn ali trgovin vzamete kaj za zajtrk, malico in večerjo ter si enkrat na dan privoščite kaj bolj konkretnega. V povprečju sva za hrano in pijačo dala 30€/dan. V tem strošku je vštet dnevno topel obrok v restavraciji, ostalo pa je razna malica, kavica, pivo, kozarec lokalnega vina in podobno. Priznava, pri hrani nisva preveč zategovala pasu in sva tako v petih dneh za hrano in pijačo dala skupaj 150€. Vse skupaj bi lahko znižala še za približno polovico, a kaj, ko se državo spozna tudi z okušanjem.

  • Strošek vstopnin (7,80€/osebo oziroma 46,80€/osebo)

Na Malti sva si ogledala tri stvari, ki so imele vstopnino – znameniti podzemni tempelj  Ħal Saflieni Hypogeum, ki je pod Unesco zaščito (30€/osebo), Katakombe Sv. Pavla (5€/osebo) in megalitski tempelj Ggantija na Gozu, ki je tudi pod Unesco zaščito (9€/osebo). Če sva čisto poštena, naju je resnično navdušila le ena stvar in sicer katakombe Sv. Pavla, tako da če res niste nori na zgodovino, bo to povsem dovolj. Tako torej za nujni strošek jemljeva zgolj 5€/osebo, kot stane vstopnina v katakombe. Predlagava pa tudi, da si privoščite vožnjo s trajektom iz Valette do Slieme, ki vam ponuja čudovite razglede. Cena povratne vozovnice je 2,80€/osebo. Ostale stvari pa so povsem brezplačne, saj je Malta znana predvsem po naravnih znamenitostih in simpatičnih mestecih.

  • Prevoz na Gozo in nazaj (4,70€/osebo)

Če želite obiskati otok Gozo, se boste morali vkrcati na trajekt. Za naju oba in avto, je povratna vozovnica znašala 9,40€. V primerjavi s Hrvaško in tamkajšnjimi trajekti, je to smešno poceni. Vožnja namreč traja cca 25-30 minut v eno smer.

  • Zdravstveno zavarovanje za tujino (8,48€/osebo)

Ker midva veliko potujeva tekom celega leta, imava zdravstveno zavarovanje za tujino urejeno kar za celo leto. Če tega nimate, bo vaš strošek pri zavarovalnici Vzajemna za 5 dni 8,48€/osebo.

Kljub temu, da se pri tovrstnem potovanju na Malto ni potrebno preveč odrekati, je lahko Malta potovanje zelo poceni potovanje. Vsekakor na ceno najbolj vpliva sezona potovanja – verjetno je bila nama Malta tako všeč prav zato, ker sva po njej potovala izven sezone in si v primerjavi s ceno potovanja kar precej privoščila.

Malta potovanje – video