poceni v new york, potovanje v new york, new york potovanje 3. Poceni potovanje New York

Bodimo realni, raziskovanje mesta New York ni poceni, a dejstvo je, da se z nekaj triki in prilagodljivostjo tudi mesto New York lahko ugodno raziskuje.

1. Uporabljajte podzemno

Najboljši način za raziskovanje mesta New York je zagotovo podzemna železnica. Vožnje z njo niso le ugodne, temveč nanje ne vpliva niti prometna konica in s tem povezana gneča na mestnih ulicah. Poleg tega pa je kombinacija podzemne železnice in AirTraina najcenejši način, da iz letališča JFK pridete na Manhattan oziroma kakšen drug predel v mestu New York. Nekaj več praktičnih nasvetov o uporabi podzemne železnice v New Yorku tukaj.

2. Ulična prehrana ali trgovina

Restavracije v mestu New York so drage, a če se boste poslužili ulične prehrane ali za kosilo morda zavili v kitajsko četrt, bodo cene vseeno sprejemljive. Lahko pa se odločite, da si nočitev rezervirate preko Airbnb-ja ali pa morda bivate kar v apartmajskem hotelu in si tako obroke pripravite sami in po vašem okusu. Mi smo prve štiri noči bivali v rezidenčno-apartmajskem hotelu Q & A, kjer smo imeli na voljo veliko opremljeno kuhinjo. Hotel sicer ni najcenejši, a ko od tega odštejemo prihranke za hrano, je cena za New York zelo konkurenčna.

3. Rooftop bar namesto razgledne točke

Marsikdo si potovanja v New York ne predstavlja brez vzpona na vsaj eno razgledno točko, a za tovrstno doživetje boste morali odšteti kar nekaj denarja. Namesto tega si lahko privoščite obisk kakšnega strešnega lokala, kjer si v času veselih uric (happy hours) naročite pijačo in uživate tako v razgledih, kot pristnemu lokalnemu vzdušju. Priporočam 230 Fifth Rooftop Bar, ki ponuja razglede na sam Empire State Building.

4. Pogled na Kip Svobode

To, da obiščete kip Svobode vam bo zopet vzelo kar nekaj denarja, saj tja vodi turističen trajekt, ki ni najbolj poceni. Poleg tega pa boste za vzpon na kip Svobode morali plačati še dodatno vstopnino. Če vam ni toliko do tega, si raje privoščite brezplačno vožnjo s trajektom do Staten Island in nazaj ter uživajte v razgledih – tako na Manhattan kot kip Svobode. Desna stran trajekta, v smeri vožnje, je tista, ki vam bo ponudila razgled na kip Svobode.

Trajekt za Staten Island vozi vsake pol ure iz Battery Parka na jugu Manhattna. Vožnja v eno smer traja 25 minut. Čeprav se boste morali za nazaj izkrcati in znova vkrcati na isti trajekt pa je 5 minut še vedno dovolj časa, da boste celoten izlet tja in nazaj naredili v eni uri.

Trajekt za Staten Island je najbolje izpustiti v času, ko ljudje hodijo v službo in iz nje – nekje od 6:00 zjutraj do 9.30 ter od 15.30 do 20:00.

5. En dolar za ameriški naravoslovni muzej

Verjeli ali ne, ampak vstopnice za ameriški naravoslovni muzej, ki stanejo več kot 20 $, so milo rečeno dober nateg. Muzej je namreč v celoti podprt s strani mesta New York in čeprav je predlagana vstopnina 23 $, je o tem, koliko boste za vstop plačali, povsem vaša odločitev. Minimalna vstopnina je tako zgolj en dolar – a pozor, to lahko plačate le direktno na blagajni. Če boste vstopnice kupovali vnaprej ali na avtomatih pri blagajni, vam bo vedno zaračunana pedlagana splošna vstopnina. Tako se vendarle splača počakati v vrsti na blagajno.

6. Živalski vrt v Bronxu skoraj brezplačno

Pravijo, da je najlepši živalski vrt v Bronxu, a se mi vseeno nismo odločili zanj. Če boste v New York potovali z otroki, ki bi radi obiskali živalski vrt si zapomnite, da je Zoo v Bronxu v sredo skoraj brezplačen. Takrat imajo namreč dan prostovoljnih prispevkov in tako se lahko odločite, da za vstopnino odštejete le en dolar. A pozor – takrat bo tudi precejšnja gneča.

7. Brezplačno v akvarij

Tudi akvarij lahko obiščete povsem brezplačno – vsako sredo po 15-ti uri je namreč na voljo brezplačen vstop. A tako kot pri živalskem vrtu v Bronxu, bo tudi tukaj takrat gneča.

8. Obiščite javno knjižnico

Zelo lep primer notranjosti starejših zgradb boste dobili z obiskom javne knjižnice na peti aveniji. Vstop vanjo je povsem brezplačen in je vsaj po mojem mnenju vreden ogleda.

9. Sprehod čez Brooklynski most

Tudi sprehod čez Brooklynski most je povsem brezplačen – poleg tega pa ponuja še lepe razglede na Manhatten. Ko boste že v Brooklynu pa le naredite še kakšen sprehod po tem delu New Yorka.

10. Parki in otroška igrišča

Ker smo v New York potovali z Renom, smo se veliko posluževali tudi igral in parkov. Parki so lepo urejeni, otroška igrišča pa so res fantastična – sploh če boste potovali v New York z otroki poleti, saj so na voljo tudi vodni kotički. Tako boste za brezplačno otroško zabavo lahko poskrbeli prav vsak dan.

11. Izlet na Governors Island

Izlet z ladjico na Governors Island je odlična izbira, če boste New York obiskali z malo večjimi otroki, saj je tam polno igral – poleti pa je na voljo celo drsališče. Mi smo sicer izlet izpustili, saj nam je zanj zmanjkalo časa, a povratna vozovnica za trajekt je zgolj 3 USD – otroci mlajši od 13 let pa imajo vožnjo brezplačno.

Prav tako je vožnja brezplačna za konec tedna in sicer za trajekte do vključno 11.30 ure.

12. Brighton Beach in Coney Island

Simpatičen izlet in malce ven iz tipičnih turističnih smeri je tudi izlet na Coney Island in obisk plaže Brighton. Tam lahko uživate v pešpoti, se nastavljate soncu ali pa za doplačilo vklopite nekaj adrenalina z obiskom tradicionalnega luna parka – vstopnina sicer ni poceni (69 USD/odraslega – vse vožnje vštete).

13. Vožnja z ikoničnim vrtiljakom

Le dva dolarja boste odšteli za simpatično vožnjo z vrtiljakom, ki že leta stoji pod Brooklynskim mostom. Medtem ko se boste ob glasbeni spremljavi zavrteli na konjičku, boste za piko na i uživali še ob pogledih na Manhattan in Brooklynski most.

14. Sprehod čez High Line

New York in s tem Manhattan ima kar nekaj simpatičnih stanovanjskih predelov kot je Tribeca, Chelsea, Greenwich Village in drugih, kjer se nahajajo stare opečnate zgradbe, preurejene v luksuzna stanovanja. Predel Chelsea pa ima poleg tega tudi High Line – 2,3 kilometre dolgo zeleno pot, ki je nastala na puščenih železniških tirih in je za obiskovalce povsem brezplačna. Vmes nikar ne pozabite na Chelsea market.

15. Brezplačno v muzej 9/11

Vsak torek po 16-ti uri si lahko 9/11 muzej ogledate brezplačno. A pozor – število brezplačnih vstopnic je omejeno, zato bodite tam med prvimi.

16. Potujte v New York izven sezone

Ne le, da bodo izven sezone cenejše letalske karte, tudi hoteli bodo imeli občutno nižje cene. Najboljša meseca za potovanje v New York izven sezone sta januar in februar. Če boste tam takrat, se boste izognili tudi gneči pri ogledu najpopularnejših turističnih znamenitosti v New Yorku.

V New Yorku vam res nikoli ne bo dolgčas pa čeprav ne boste zapravili veliko denarja za razne vstopnine in doživetja. Že sam sprehod po peti aveniji je nekaj posebnega – če vse skupaj začinite še z nekaj najinimi predlogi, kako poceni raziskovati mesto New York, pa boste domov zagotovo odšli z obilico zanimivih spominov.

Še več znamenitosti, ki so vredne ogleda in vaše pozornosti najdete tukaj. Za obisk nekateri izmed njih pa si lahko priskrbite tudi kakšen popust – mi smo tja potovali z Air France, ki v svojem partnerskem programu tistim, ki letijo z njimi, ponuja tudi nekaj možnosti za ugodnejši nakup določenih znamenitosti.

Lahko pa si priskrbite CityPass, s katerim lahko obiščete 6 najbolj znanih in atraktivnih znamenitosti v new Yorku in za ta paket plačate občutno manj, kot pa če bi vstopnice kupovali ločeno. Poleg tega pa se s tem izognete še čakanjem v vrstah. CityPass velja 9 zaporednih dni od dne, ko ga prvič uporabite. V ceno pa so zajete naslednje znamenitosti: Empire state Building, Ameriški naravoslovni muzej, Metropolitanski muzej, Top of the Rock ali Gugenheim muzej, Kip Svobode in Ellis island ali križarjenje s Circle Line, 911 muzej ali Intrepid Sea, Air & Space muzej. Več o CityPassu pa tukaj. 

P.S. Če veste še za kakšen trik, bova vesela, če ga podelite z nami in ga dodava na seznam, da bo prišel prav še komu drugemu, ko bo načrtoval raziskovanje mesta new York poceni. 🙂