Oman potovanje, potovanje v Oman, z avtom po Omanu, Oman znamenitosti

Potovanje v Oman naj bo doživeto, nepozabno in finančno sprejemljivo. Nasveti za takšno potovanje v Oman pa v hitrem popotniškem vodiču.

Velikokrat se zgodi, da so nepoznane in manj turistično obiskane države draga popotniška destinacija. Razlog temu je namreč pomanjkanje turistične ponudbe in s tem tudi konkurence, zato se na trgu pojavlja nekakšen cenovni monopol. Podobno bi lahko mislili tudi za potovanje v Oman, skoraj nepoznano arabsko državo, a na srečo je z nekaj iznajdljivosti, tudi potovanje v Oman lahko poceni.

Oman potovanje – popotniški vodič

 • Poceni letalske vozovnice za Oman Najprej je za poceni potovanje v Oman potrebno najti poceni letalske vozovnice. Z nekaj sreče in spremljanjem akcij letalskih družb, se v Oman iz nam bližnjih Benetk, lahko odpravimo že za manj kot 400€. Če sami niste vešči pri iskanju poceni letalskih vozovnic, predlagam da spremljate koristno spletno stran www.posvetu.si, ki za nas išče vse aktualne akcije letalskih družb in tako poiščejo tudi res poceni letalske karte. Drugače je realna cena za povratno letalsko karto Benetke – Muškat –Benetke, okoli 550€. (letalska družba KLM)
 • Turistična viza za Oman Vizo za potovanje v Oman se brez problema dobi na letališču. Potrebna ni nobena fotografija, zgolj 5 RO (10 EUR) za 10 dni ali 20 RO (38 EUR) za en mesec (enkratni vstop) ter veljaven potni list 6 mesecev.
 • Javni prevoz v Omanu Javni prevoz je vedno najcenejša izbira na potovanju, a v primeru potovanja  po Omanu gre za ogromne razdalje, zaradi česar je potrebno imeti na voljo nekoliko več časa. Poleg tega pa so tisti najlepši kotički v Omanu zelo težko dosegljivi z javnim prevozom. Iz svojih lastnih izkušenj zato za potovanje po Omanu predlagam najem avtomobila. Večina glavnih cest je v Omanu asfaltiranih, zato je dovolj navaden osebni avto, a če ste vsaj malce pustolovski, bo 4×4 vozilo najboljša izbira za avanturistično potovanje po Omanu. Res je, da je 4×4 avto nekoliko dražji, ampak boste z njim imeli odprte prav vse možnosti; od lahkih do težjih off-road poti. Z njim boste lahko prevozili, ali pa vsaj skušali prevoziti, tudi kakšno peščeno sipino, katerih je boste na potovanju po Omanu srečevali skoraj da na vsakem koraku! Strošek najema avtomobila v Omanu je odvisen od vrste avtomobila, a za najcenejši osebni avto se cena začne že okoli 30€/dan. Midva sva 4×4 vozilo rezervirala preko Economy Car Rentals. In še ena fantastična novica – Oman ima gorivo smešno poceni; 30 centov/liter!
 • Prenočišča v Omanu Ker je turistična strategija v Omanu usmerjena k luksuznemu turizmu, so hoteli kar precej dragi, a če niste preveč razvajeni, je potovanje po Omanu kljub hotelskim namestitvam, ki si jih lahko rezervirate tukaj, še vedno cenovno ugoden. Skromne sobice za dva  se najdejo že za 35-45€/noč. Vsi tisti, ki imate radi kampiranje, pa boste ob dejstvu, da ima Oman zakonsko dovoljeno divje kampiranje, naravnost navdušeni. To namreč pomeni, da za nočitev ne boste odšteli niti centa! Vse kar potrebujete je lasten prevoz (najem avtomobila – najbolje 4×4) ter opremo za kampiranje, ki pa jo lahko brez problema (razen plinske bombice) prinesete v Oman tudi z letalom. Tisti, ki pa kamping opreme nimate ali pa vas skrbi kuhanje, naj povem, da so večji in moderni nakupovalni centri v Omanu bogato založeni z vsemi tovrstnimi pripomočki, vključno s tipičnimi modrimi plinskimi bombicami. V Omanu so namreč v osnovi beduini in so kljub modernizaciji, še vedno nori na kampiranje. Za nakup vse kamping opreme priporočam največji nakupovalni center v glavnem mestu Omana, Muškatu, ki se nahaja blizu mednarodnega letališča – Carrefour.

Booking.com

 • Hrana v Omanu Če se boste odločili za potovanje po Omanu z najetim vozilom in kampiranje boste seveda lahko kuhali sami in se tako še dodatno izognili večjim stroškom. Sadje, zelenjavo, ribe, meso in riž se najbolj splača kupovati na tržnicah (ne pozabite na barantanje!). Bolj eksotične stvari (testenine, juhe v vrečkah, konzerve z omakami, piškote…) pa je potrebno kupiti v večjih živilskih trgovinah, saj je v manjših na podeželju izbira zelo slaba. Nikakor pa ne pozabite na vodo, saj v puščavski državi, kot je Oman, voda pomeni življenje! Tisti, ki pa se kuhanju želite izogniti in roko na srce, je kdaj vendarle pametno iti tudi preizkusiti lokalno kulinariko, so restavracije vOmanu, kjer jedo domačini, zelo okusne in ugodne. Obilno kosilo ali večerjo se dobi že za okoli 4-5€. Če pa želite zraven še kakšno predjed, kot je pita kruh in humus namaz ter vse skupaj poplakniti s sveže iztisnjenim sokom, bo to naneslo še kakšen evro ali dva več. Morda še v opozorilo – Oman je precej neturistična arabska destinacija, zato se alkoholnih pijač ne dobi na vsakem koraku! Pravzaprav se kakšno pivo lahko najde zgolj v luksuznih hotelskih barih.
 • Barantanje v Omanu Ker je Oman tipična arabska država, je tukaj barantanje način življenja, zato nikar ne pozabite nanj. Kako in koliko barantati, pa si preberite v posebnem prispevku, ki govori izključno o tej umetnosti.
 • TOP Oman Znamenitosti: Še ena fantastična novica. Oman ima skoraj vse naravne znamenitosti povsem brezplačne, kar bo potovanje v Oman naredilo še toliko cenejše! Pri raziskovanju puščave in pri vožnji čez mogočne peščene sipine je edina omejitev vaša (ne)pustolovska žilic. Tudi vožnja ali hoja po znamenitih wadijih / soteskah je povsem brezplačna, z izjemo najemanja lokalnega vodiča, če le-tega seveda sploh želite. Če ste že izbrali potovanje v Oman, priporočam tudi ogled kakšne od prekrasnih trdnjav, a brez skrbi, lahko si ogledate vse, pa se bo v vaši denarnici komaj kaj poznalo. Vstopnina v trdnjavo je namreč zgolj 1€ – smešno poceni! Katere so TOP znamenitosti v Omanu pa si preberite tukaj.
 • Ženske popotnice v Omanu Čeprav ženske na potovanju po Omanu skoraj da težko opazimo, potovanje za pripadnice nežnejšega spola mine brez kakršnih problemov. Ponavadi so do tujih žensk arabci še veliko bolj prijazni, kot če bi potovale z moškim spremljevalcem, zato nikar ne skrbite. Edino priporočilo, ki ga polagam na srce je, da se oblečete primerno muslimanski državi – dolge hlače in vsaj 3/4 rokavi. V primeru “pomanjkljivega” oblačenja vas sicer ne bodo linčali, a boste zanje veljale “lahke” in zaradi tega tudi veliko manj spoštovane.
 • Varnost v Omanu Velikokrat se ljudje za arabske države sprašujejo, če je potovanje tja sploh varno. Lahko vam povem, da vas za Oman resnično nič ne sme skrbeti, saj le-ta velja za najvarnejšo državo na arabskem polotoku. Edina skrb je lahko ta, da vas bo Oman tako očaral, da boste svoje potovanje želeli podaljšati.
 • Sporazumevanje v Omanu V Omani zelo malo ljudi govori angleško in “globje” v državo potujete, manj se bo govorilo angleško. A nič zato, ljudje so tako zelo radovedni in prijazni, da se boste vse lahko zmenili tudi z mimiko in smehom. V znak spoštovanja pa ne bo odveč znanje vsaj nekaj osnovnih arabskih besed, kot sta šukran (hvala), merhaba (živjo). Boste videli, kako zelo bodo navdušeni nad vami!
 • Kdaj potovati v Oman Da se izognete ekstremni vročini, se izogibajte poletnih mesecev. Najboljši čas za potovanje po Omanu je v času naše zime. Najboljše vremenske razmere s prijetnimi temperaturami (25-30°C) vas v Omanu pričakujejo od novembra do marca.

Če na kratko povzamemo vse skupaj; kljub temu, da je Oman (še) izredno neturističen, je z nekaj iznajdljivosti lahko to zelo, zelo poceni potovanje. Največji strošek celotnega potovanja v Oman bo letalska karta, vse ostalo pa je bolj kot ne odvisno od vas in vašega načina potovanja! Kaj vse za popotnika ponuja Oman, pa si preberite v opisu TOP 10 razlogov / znamenitosti, zakaj sploh izbrati in potovati v to arabsko državo.