poceni potovanje, poceni potovanja, z avtom v grčijo, grčija z avtom, otok lefkas, počitnice na lefkasu

Za marsikoga se morda znesek 226 EUR po osebi sliši smešno nizko, ampak dejansko lahko vaše počitnice na Lefkasu postanejo eno res poceni potovanje. V primeru, da se v avtu za omenjeni roadtrip znajdejo štiri osebe, bo celotni strošek potovanja znašal namreč točno toliko – 226 EUR/ osebo. Ne le, da bo takšen roadtrip kar naenkrat postal poceni potovanje, najbolje pri vsem tem je, da se zanj lahko odločite povsem čez noč in strošek ne bo prav nič višji. Potovanja z avtom vam prinesejo popolno svobodo pri načrtovanju in terminu.

Poceni potovanje na otok Lefkas – kalkulacija za štiri osebe

Strošek goriva: 370 EUR / avto (92,50 EUR/osebo)

Iz Ljubljane, preko Srbije in Makedonije, sva potrebovala približno 1700 kilometrov. Na samem otoku Lefkas sva prevozila še približno dodatnih 600 kilometrov (za marsikoga zelo veliko, ampak midva se pač rada voziva in raziskujeva), kar je za celoten roadtrip naneslo točno 4000 kilometrov.

Cene goriva na Hrvaškem, Srbiji in Grčiji so podobne našim, le Makedonija je tista država, ki vam za liter dizel goriva vzame manj kot en evro, zato obvezno natočite gorivo v Makedoniji. Pri zgoraj vračunani ceni goriva sva vzela povprečno ceno dizel goriva (1,15 EUR/liter) in avto s porabo 8 litrov/100 kilometrov.

Strošek cestnin: 80 EUR / avto v obe smeri (20 EUR/osebo)

Cestnine se plačuje tako na Hrvaškem, Srbiji, Makedoniji in Grčiji. Povsod lahko plačate v lokalni valuti, lahko tudi v evrih, a je v tem primeru tečaj slab. Da po nepotrebnem ne menjate evre v lokalno valuto, priporočava plačevanje s kartico, ki je možno povsod, le v Grčiji ne, a tam je lokalna valuta tako že evro. V strošek cestnine je vštet tudi podmorski tunel, do otoka Lefkas. Na otok Lefkas iz celine namreč ni potreben trajekt.

Strošek prenočišč: 0,00 EUR

Če ste avanturisti in vas divje kampiranje ne moti, na celem otoku Lefkas lahko spite popolnoma brezplačno. Ja, povsod se namreč najdejo kotički, kjer lahko prespite v svojem avtodomu, strešnem šotoru, v avtu (to počneva midva, saj imava v njem posteljo) ali pa si enostavno na plaži postavite šotor. Na otok Lefkas ste tako pripotovali s svojim avtomobilom in za raziskovanje otoka sploh ne bo problem. Najboljši plaži, kjer vas nihče ne bo nadlegoval in lahko vaš šotor nepremično na plaži stoji tudi cel teden, sta Gaidaros in Gialos.

Hrana in pijača: 10€/osebo na dan (100 EUR po osebi za celotno potovanje)

Najceneje bo, če si kuhate sami, a prav na plaži Gaidaros je tudi precej simpatičen barček, ki vam nudi nekaj tipičnih grških jedi za zelo normalno ceno, če bi vam kdaj zapasalo kaj drugega od “domačih” testenin (tatziki 2€, grška solata 4€, grško pivo v pločevinki 2€, souvlaki s pečenim krompirjem 2€, cheesburger 3€, frape 2€). Na otoku so na voljo seveda tudi trgovine in številne pekarne, kjer so cene povsem podobne našim. Če boste večinoma kuhali sami, bo 10€/dan za eno osebo več kot dovolj. Na tak način boste celo lahko privarčevali in si med dopustom privoščili tudi kakšen obrok zunaj v tipičnih grških tavernah.
Vstopnine: 0,00 EUR

Otok Lefkas je znan predvsem po naravi, vasicah in plažah in vse te stvari so popolnoma brezplačne, vključno s parkirišči. Če vam je to premalo, pa je največ ponudnikov za izlete z ladijco na voljo v mestu Nidri. Takšni izleti niso všteti v najino kalkulacijo.

Zdravstveno zavarovanje za tujino: 12,87 EUR / osebo 

Saj veste, kaj pravijo “Previdnost je mati modrosti” in tudi midva slediva temu reku. Na nikakršno potovanje namreč ne odideva brez zdravstvenega zavarovanja za tujino. Zdravstveno zavarovanje za tujino lahko sklenete pri zavarovalnici Vzajemna. Zavarovanje za 11 dni, vas bo v tem primeru stalo točno 12,87 EUR (kritje 25.000 EUR).  Če zdravstveno zavarovanje za tujino pri Vzajemni sklenete preko spleta, pa vam na to ceno odobrijo še 10% popust – zavarovanje lahko sklenete tukaj.

Kot lahko opazite sami, je največji strošek tega roadtripa prav prevoz, a le-ta se procentualno niža z vsakim dodatnim dnem na Lefkasu oziroma z dodatno osebo v avtu. Zgolj še opozorilo – nekatera potovanja so resnično lahko zelo poceni, a se morate vprašati, če vam takšen stil potovanja sploh ustreza. Če vas nekaj soli na sebi zaradi pomanjkanja tekoče sladke vode in wc-ja v naravi ne moti (napotke za higieno na poti si lahko preberete tukaj), vam garantirava, da boste na Lefkasu neizmerno uživali!

poceni potovanje, poceni potovanja, z avtom v grčijo, grčija z avtom, otok lefkas, počitnice na lefkasu

Divje kampiranje na Lefkasu vaše potovanje lahko naredi zelo poceni

Dodatni nasveti:

Če vam ustreza malce bolj udobno preživljanje vašega dopusta, ima otok Lefkas kar nekaj kampov (povprečna cena za dva z elektriko in za avtomobil je 18€/noč). Lahko pa se s svojim avtomobilom podate na otok Lefkas in si tam rezervirate apartma ali hotel – cene si lahko pogledate tukaj.

Zakaj bi sploh potovali na Lefkas si lahko preberite v posebnem prispevku »Devet najlepših stvari na grškem otoku Lefkas«

Če vam je zgolj obisk otoka Lefkas premalo, priporočava na poti tudi ogled Niša in večerjo/kosilo v Leskovcu, sprehod po Skopju in obisk mogočne Meteore. Ne bo vam žal! To bo pravi “Balkan trip!”