poceni potovanje, poceni potovanja, potovanje v arabske emirate, potovanje po arabskih emiratih, z avtom po arabskih emiratih

S Simonom sva prepričana, da lahko vsako potovanje izvedeš kot poceni potovanje in to tudi, če neka destinacija velja za drago. Morda takšno potovanje res ne bo vaše najcenejše, a vsekakor je še vedno lahko poceni, če se znajdete in niste prezahtevni.

Prav zaradi izziva, kako narediti potovanje po Združenih Arabskih Emiratih poceni, sva se te dogodivščine še toliko bolj veselila. Kljub temu, da je kar nekaj znancev dvomilo, da ga lahko izpeljeva brez vsaj dveh ali treh tisočakov v žepu, pa je končna kalkulacija presenetila vsakogar.

Poceni potovanje v Združene Arabske Emirate – kalkulacija za štiri osebe

  • Poceni letalska karta (300€/osebo)

Kot že tolikokrat do sedaj, je strošek letalske karte zopet odločilen za izvedbo poceni potovanja. Od konec septembra 2021 boste morda najcenejše letalske karte v Dubai verjetno dobili prav iz Ljubljane in nič več iz nam  sosednjih letališč, saj je z letališča Jože Plečnik začel voziti FlyDubai. Midva sva potovala v Združene Arabske Emirate še pred tem in naju je letalska karta prišla iz Benetk do Abu Dhabija 300€/osebo. (Pri iskanju letalskih kart si pomagajte z letalskimi družbami Alitalia, Qatar, Emirates, Turkish, FlyDubai, Wizzair ali sledite akcijskim cenam na www.posvetu.si)

  • Strošek prevoza do letališča (20,59€/osebo)

Ker smo v Združene Arabske Emirate potovali štirje, smo se odločili, da se v Benetke odpravimo kar s svojim lastnim prevozom. Iz Ljubljane je do Marco Pola v eno smer 230 kilometrov, poraba avtomobila pa je 5l/100km, kar znaša, da smo za prevoz do letališča in nazaj porabili točno 23 litrov po 1,146€/l => 26,36€. Cestnina v obe smeri nas je stala še dodatnih 20€. Cena 9 dnevnega parkirišča pa 36€. Skupen strošek na osebo torej znaša 20,59€

  • Strošek najema avtomobila (13,33€/osebo)

Ker smo se odločili, da Združene Arabske Emirate raziščemo sami, smo že na letališču v Abu Dhabiju prevzeli avto. Mi smo sicer imeli vsak svojega, da smo bili še nekoliko bolj fleksibilni – malo tudi zaradi najinih blogerskih obveznosti, a če tega ne bi bilo, bi bil povsem dovolj navaden osebni avto za vse. Na www.economycarrentals.com je cena devet dnevnega najema za najcenejši avto 120€, z vsem zavarovanjem. To na osebo torej znaša skromnih 13,33€. Mi smo se tudi po Dubaju in Abu Dhabiju prevažali sami in tako še malce privarčevali, ker nismo potrebovali taksija.

  • Strošek goriva v Združenih Arabskih Emiratih (22,00€/osebo)

Na naši poti smo prevozili okoli 2500 kilometrov, a ker je bila cena bencina le 0,50€/liter, nas je to stalo 88€ za vseh devet dni (poraba cca 7l/100km). Strošek na osebo torej le 22€.

  • Strošek prenočišč (105€/osebo)

Ker je divje kampiranje po Združenih Arabskih Emiratih zakonsko dovoljeno, smo se odločili, da bomo v hotelu spali zgolj dve noči v Dubaju in eno noč v Abu Dhabiji. Odlični hoteli, moderno opremljeni in z bazenom, se v Dubaju in Abu Dhabiju dobijo že 70€/sobo (dvoposteljna soba na noč). Če se tudi vi odločite, da boste v hotelu spali le tri noči, boste za to odšteli 210€ – 105€/osebo. Ostalo prenočevanje pa bo zaradi divjega kampiranja povsem brezplačno – s seboj smo imeli svoje šotore, podloge, spalne vreče.
Midva sva v Dubaju in Abu Dhabiju bivala v nekoliko dražjih hotelih, saj so naju kot blogerja, tja povabili in nama ponudili brezplačno bivanje.

  • Hrana in pijača (50€/osebo)

V Združenih Arabskih Emiratih lahko hitro veliko zapraviš, a smo ostali na realnih tleh in tako za hrano nekje zapravili v vseh devetih dneh 100€/par. Nekaj smo jedli v poceni indijskih restavracijah, ostalo pa smo si nakupili kar v supermarketih in sploh nismo šparali pri izbiri. Kupovali smo si praktično vse – sadje, zelenjavo, meso, jogurte, sladkarije, slane prigrizke, kruh, led za ohlajanje pijače, saj avto hladilnika nismo imeli… Meso smo si pekli na žarih za enkratno uporabo. Na bencinskih črpalkah smo si kupili les za taborni ogenj.

  • Strošek vstopnin (72,04€/osebo)

Če smo hoteli potovanje po Združenih Arabskih Emiratih narediti kot poceni potovanje, smo morali dobro premisliti, koliko denarja smo pripravljeni dati za vstopnine. V Združenih Arabskih Emiratih so znamenitosti namreč izredno drage in hitro se lahko zgodi, da dnevno brez truda zapraviš nekaj sto evrov. Drage znamenitosti smo raje zamenjali s tistimi cenejšimi in za to nismo bili prav nič prikrajšani. Strošek naših vstopnin je znašal točno 72,04€/osebo (Burj Khalifa 35€/osebo, Botanični vrt Miracle Garden – 7,50€/osebo, vožnja z abro – 0,24€/osebo, avto muzej – 12,30€/osebo, Dubai akvarij – 17€/osebo, mošeja Sheikha Zayeda in mošeja Al Bidjah – brezplačno, trdnjave – brezplačno, tržnice – brezplačno, kamelje farme – brezplačno, vodna predstava pred Burj Khalifo – brezplačno)

  • Strošek vizuma (0,00€/osebo)

Slovenski državljani za potovanje v Združene Arabske Emirate ne potrebujemo vizuma.

  • Zdravstveno zavarovanje za tujino (18,61€/osebo)

Na pot nikoli ne odrineva brez zdravstvenega zavarovanja za tujino. Morda je komu takšen strošek odveč, a na avanturističnih potovanjih se mimo grede lahko kaj zgodi in takrat si hvaležen, da imaš zdravstveno zavarovanje za tujino urejeno. Četudi ne gre nič narobe, je že mirna vest velikokrat dovolj, da se na potovanju boljše počutimo.
Zdravstveno zavarovanje za tujino Vzajemna vas bo za konkretno potovanje po Združenih Arabskih državah stalo 18,61€/osebo. Sklenete ga lahko tukaj.

  • *Strošek mednarodnega vozniškega dovoljenja (31,00€/voznika)

V najino kalkulacijo za potovanje po Združenih Arabskih Emiratih mednarodnega vozniškega dovoljenja nisva vključevala, saj ga potrebuje le voznik. Četudi je to dodaten strošek za voznika, pa le-ta velja tri leta in ga boste zagotovo še vzeli s seboj na kakšno potovanje. Mednarodno vozniško dovoljenje si lahko uredite na AMZS-ju (za izdelavo potrebujete fotografijo 35x45mm, osebni dokument, slovensko vozniško dovoljenje, izpolnjeno vlogo). Brez mednarodnega vozniškega dovoljenja imate lahko težave pri najemu vozila – lahko se zgodi, da vam ga sploh ne dajo, čeprav ste ga rezervirali.

Združeni Arabski Emirati veljajo za drago popotniško državo, a lahko to destinacijo brez velikih problemov raziščete tudi za povsem solidno ceno. Saj veste kaj pravijo – poceni potovanja so za tiste, ki znajo kdaj stisniti zobe in se malce prilagoditi. Če vam divje kampiranje ne diši, boste pač za takšno potovanje morali odšteti več denarja in prenočevati v hotelih, a poceni potovanje je tudi v Združenih Arabskih Emiratih zelo mogoče in je odvisno predvsem od vas samih in vašega stila potovanja.

Pa še to – takšno potovanje bi brez problema lahko še podaljšali za kakšen dan, dva ali tri in vas skupno in z divjim kampiranjem ne bi prišlo veliko več, kot nekaj deset evrov – največjo postavko tukaj igra prav letalska karta.