Sardinija z avtom, Sardinija potovanje

Vedno se vse vrti okoli denarja in zato ni prav nič nenavadnega, da sva po našem potovanju na Sardinijo dobila cel kup vprašanj, koliko nas je takšno potovanje sploh prišlo. Nekateri so bili nad številko presenečeni, a dejstvo je, da so potovanja lahko poceni – sploh če smo se zato pripravljeni malce prilagoditi. No ja, ker je nama takšen stil potovanja z avtom in divje kampiranje na sploh zelo ljubo, tukaj pravzaprav ni bilo nekega prilagajanja, ampak zgolj čisti užitek.

Poceni potovanje na Sardinijo – kalkulacija za štiri osebe

Strošek goriva: 382€/avto (95,50€/osebo)

Naš avto ni šparovec (voziva Toyoto LC 95) in zato je največji strošek celotnega potovanja pravzaprav gorivo. Tako smo za gorivo za celotno potovanje in 2600 kilometrov odšteli 382€.

*Če bi se na pot odpravili s kakšnim navadnim osebnim avtomobilom, bi tukaj lahko prihranili še nekaj več.

Strošek cestnin: 58,80€/avto v obe smeri (14,70€/osebo)

Italijanske cestnine niso poceni, a če se od Firenc do Livorna popeljete po hitri cesti in ne avtocesti, privarčujete v obe smeri 15€. Tako boste za cestnino od slovenske meje do Firenc odšteli 58,80€ za obe smeri.

Strošek trajekta: 296€ (avto, 2 odrasli osebi + notranja kabina za štiri osebe) – 74€/osebo

V našem terminu je bila cena sledeča: 25€/odrasla oseba (50€ za obe smeri), avto 35€ (70€ za obe smeri) ter strošek palubnega zavarovanja, ki je vštet v ceno karte 3,25€/osebo (6,50€ za obe smeri).
* v primeru notranje kabine, je strošek kabine za štiri osebe 60€ v eno smer

Strošek prenočišč: 0,00€

Če ste takšni avanturisti kot mi in boste spali na divje, za prenočišče ne boste odšteli niti evra.

Če pa vam tovrstna dogodivščina ne diši, si prenočišče lahko najdete preko bookinga ali vedno bolj popularnega AirBnb-ja.

Hrana in pijača: 10€osebo na dan (110€ po osebi za celotno potovanje)

Če boste na Sardinijo potovali z avtom, boste verjetno vsaj nekaj hrane in pijače prinesli s seboj že od doma. Kljub temu pa je tudi na Sardiniji vse polno trgovin – nam najbolj poznane kar Spar in Eurospin. A recimo, da nimate s seboj ničesar in si boste večinoma kuhali sami, kljub temu pa šli na potovanju 2x ven, si privoščili kakšno pico, morda testenine z morskimi sadeži, kavo, sladoled, pivo… Pri tem da si ostale dni kuhate sami, bo več kot dovolj 10€/osebo na dan.

*Mi smo sicer zapravili za hrano v trgovinah, sladoled, kavice, pico, pivo, morsko pojedino 105€, kar bi potem naneslo 52,50€/osebo za 11 dni potovanja.

Vstopnine: 21€/osebo

Na srečo ima Sardinija cel kup lepot kar v naravi in le-te so tako tudi brezplačne. Kljub temu pa si boste verjetno ogledali nekaj najbolj tipičnih znamenitosti za Sardinijo: Nuraghe (5€/osebo), jamo / Grotte di Nettuno (13€/osebo) in morda trdnjavo v Castelsardu (3€/osebo).

Zdravstveno zavarovanje za tujino: 12,87€/osebo

Za 11 dnevno zdravstveno zavarovanje za tujino pri zavarovalnici Vzajemna boste odšteli 12,87€/osebo.

Tako, kot sva že dokazala v raznih drugih prispevkih (npr. Malta, otok Lefkas, Oman, Združeni Arabski Emirati), so potovanja lahko tudi poceni, če se malce znajdemo in nismo preveč zahtevni. Dejstvo je, da bi z dolžino potovanja strošek na dan konkretno zmanjšali, saj bi strošek prevoza, ki je v tem primeru najvišji, ostal enak. Za samo hrano pa s tem, ko bi si kuhali sami, tudi ne bi pretirano več zapravili. Navsezadnje pa je strošek hrane prisoten tudi doma. In saj veste, spomini, ki jih boste iz takšnega potovanja prinesli pa so tako ali tako neprecenljivi in nimajo cene.