Katschberg največ ljudi povezuje z zimskimi počitnicami in smučanjem, a ta avstrijski prelaz, ki se nahaja na 1641 metrih nadmorske višine je pravzaprav lahko odlična destinacija tudi za preživljanje poletnih počitnic. Poletje v Katschbergu je še toliko bolj privlačno zaradi raznolike ponudbe, ki je po mojem mnenju sploh pisana na kožo družinam.

Vsaj 12 razlogov, da z družino preživite poletje v Katschbergu

Pohodniške poti

Poleti Katschberg z okolico pohodnikom ponuja več kot 50 označenih pohodniških poti, med katerimi najdemo različne zahtevnostne stopnje. Kar nekaj je lažjih poti – družinam z manjšimi otroki priporočam pohod do koče Pritz.

Pritzhütte / koča Pritz

Koča Pritz (izhodišče čudovite Adventne poti) je od središča Katschberghöhe oddaljena okoli 4 kilometre in poteka po lepo urejeni makadamski poti. Primerna je tudi za poganjalce, kolesa in celo vozičke, tako da je izlet do tja res simpatičen za družine – še toliko bolj, ker se ob koči nahajajo poniji, katere je mogoče jahati. V kolikor se pohod /sprehod začne v središču kraja Katschberghöhe vam bo le-ta z majhnimi otroki vzel vsaj 1.5 ure v eno smer. Lahko pa avto pustite nekoliko višje (malo naprej od Alpengasthof Bacher v vasi Oberkatschberg) in si s tem prihranite pol ure hoje v eno smer.

Naravni rezervat Pöllatal

Simpatična gozdna pot ob potoku se najde tudi v kraju Rennweg am Katschberg, ki vas popelje do naravnega rezervata Pöllatal. Že takoj na parkirišču najdemo igrala, pot, dolga 6 kilometrov, pa nas popelje tudi mimo nekaj koč, kjer se lahko okrepčate, spočijete ali še dodatno z igrali motivirate svoje najmlajše.

KatschTIERade

Ne smemo niti mimo KatschTIERade – tematske pešpoti, ki poteka skozi vasico Katschberghöhe, kjer na otroke čakajo različna tematska igrala – lahko plezajo kot mravlje, hodijo kot medvedje, se plazijo kot kače… Vmes izpolnijo še letak in z njim nato oddidejo do turistično informacijskega centra, kjer za trud dobijo nagrado.

Številna in raznolika igrala

Od kar sem postala mama, družinam prijazne destinacije pogojujem tudi z igrali. Vsekakor to niso edini razlog, a roko na srce, z raznolikimi in izvirnimi igrali vse skupaj izgleda veliko bolj prijazno otrokom. Že v sami vasi najdemo igrala skoraj da na vsakem koraku, in kar je najboljše, so mnoga zelo izvirna. Najbolj se nam je dopadel nekakšen doživljajski svet Katschhausen, kjer se otroci spoznajo s pravljičnimi prebivalci Katschlingi. Z njihovo pomočjo, kot tudi s pomočjo knjižice za izpolnjevanje, ki se jo dobi na TICu, otroci skozi igro spoznavajo naravo in se preizkusijo v raznih ugankah. Vse skupaj pa je popestreno še s tobogani, vodnimi igrali, hiškami in drugimi zanimivimi postajami. 

Poletno sankanje / Katschi Goldfahrt

Za ljubitelje nekoliko bolj adrenalinskih aktivnosti je simpatično tudi poletno sankanje Katschi Goldfahrt. Med vožnjo se spoznate z rudarstvom in iskanjem zlata, ki se je nekoč odvijalo na Katschbergu. Ob progi so tudi klopce za opazovanje adrenalinskih navdušencev ali zgolj relaksacijo ob zanimivih razgledih.

Dogodivščina s sedežnico Aineckbahn

Sedežnica Aineckbahn vas v manj kot osmih minutah popelje do 2215 metrov nadmorske višine, kjer se nahaja vrh Aineck. Od tam naprej se lahko podate na kar nekaj pohodnih poti, lahko pa le uživate v razgledih, se podprete s hrano in/ali pijačo v tamkajšnji koči ali pa si privoščite nekaj počitka, medtem ko se otroci igrajo na igralih ob koči.

Jahanje ponijev

Otroci bodo zagotovo uživali v jahanju ponijev, ki jih najdemo pri koči Pritz. Ker pa znajo tovrstne aktivnosti starše precej udariti po žepu, je to doživetje s kartico KatschbergCard unlimited enkrat dnevno povsem brezplačno.

Športna igrišča

V kolikor so vam pohodniške poti premalo ali pa vam niti ni toliko zanje, boste na svoj račun prišli tudi vsi, ki radi igrate tenis, odbojko na mivki ali nogomet. V neposredni bližini otroškega doživljajskega sveta Katschausen se namreč nahaja kar nekaj športnih igrišč.

Kolesarjenje

Katschberg z okolico ponuja tudi kolesarske poti in to ne samo za gorsko kolesarjenje. Na voljo imate tudi bolj ležerne možnosti v dolini, predvsem okoli kraja Rennweg am Katschberg. Lahko pa si za lažje kolesarjenje izposodite električno kolo oziroma ga imate kar s sabo.

Vožnja s kočijo

Hoja je lahko sila zabavna, a verjetno se bodo otrokom učki bolj posvetili ob omembi kočije in vožnje z njo. Nekoliko višje iz Katschberghöhe se nahaja Oberkatschberg, kjer pred gostiščem Alpengasthof Bacher najdete kočije z vpreženimi konji (Ponyalm Express), ki vas zapeljejo do koče Pritz. Enako doživetje vas čaka tudi pozimi, v času božičnega sejma oziroma Adventne poti (zelo priporočam vsem, ki iščete malce drugačne božične sejme).

Kopanje

V dolini, v kraju Rennweg am Katschberg lahko najdemo zunanje kopališče, a kar nekaj hotelov v samem Katschbergu ponuja svoje bazene (tudi zunanje), ki poskrbijo za nekoliko osvežitve v poletnih dneh.

Ču Ču vlak

V naravni rezervat Pöllatal se lahko iz kraja Rennweg am Katschberg pripeljete z avtom ali pa si celoten izlet popestrite z vožnjo z vlakcem – otroci bodo sploh uživali. Vožnja je izredno slikovita in vodi ob potoku Lieser, ob katerem poteka tudi pohodniška pot.

Izlet v Gmünd

V primeru slabšega vremena se iz Katschberga lahko podate tudi na kakšen izlet. Morda vas navduši akumulacijsko jezu Kölnbrein (52 km stran) ali pa se sprehodite po srednjeveškem mestecu Gmünd (24 km stran), se tam povzpnete na grad in obiščete še privatni muzej vozil Porsche. Morda pa obiščete še kakšen grad, kot je Moosham ali Mauterndorf (22 oziroma 28 km stran).

Katschberg unlimited kartica

Ne glede nato za koliko časa se odločite za preživljanje poletja v Katschbergu, vam bo za kar nekaj aktivnosti prišla prav njihova KatschbergCard Unlimited kartica. Le-ta se ne more kupiti, temveč vam jo podarijo določeni hoteli, v primeru, da pri njih prespite. Mi smo spali v družinskem hotelu Hinteregger, ki je imel dobro lokacijo za raziskovanje vasi. Poleg tega, da je že sam hotel poskrbel za dobro ponudbo (polni penzion, animacija za otroke, bazen, savna, čudovite sobe – v otroški je bila celo plezalna stena), je bila v ceni tudi Katschberg unlimited kartica, s katero smo imeli kar nekaj brezplačnih aktivnosti in doživetij:

  • Enkrat dnevno jahanje ponijev pri koči Pritz
  • Neomejena vožnja s sedežnico Aineckbahn
  • Neomejena vožnja s Ču Ču vlakcem do naravnega rezervata Pöllatal
  • Enkrat dnevno vstop v športno dvorano »TheCage«
  • Brezplačna uporaba zunanjih športnih igrišč (tenis, nogomet, odbojka na mivki)
  • Dnevna udeležba v pohodniško-aktivnem programu

Poleg brezplačnih aktivnosti pa KatschbergCard Unlimited kartica vsebuje še razne popuste pri določenih partnerjih, s katero so nekatere aktivnosti, znamenitosti in destinacije cenejše. Več o kartici tukaj.

Sama spadam med tiste, ki si sicer poletje težko predstavljajo brez morja, a zadnja leta se vedno večkrat znajdemo nekje v hribih. Tamkajšnje nižje poletne temperature so namreč kot nalašč za najrazličnejše aktivnosti v naravi. In poletje v Katschbergu je bilo kljub slabemu vremenu, ki smo ga bili deležni v času našega obiska, še vedno polno presenečenj, zaradi katerih se bomo tja zagotovo še kdaj vrnili.

Video – poletje v Katschbergu