Avstrija izlet, Schladming Avstrija, izlet v Avstriji

Ko sem slišala podatek, da Avstrijski turizem poleti prinaša več denarja v državno blagajno, kot pa pozimi, skoraj nisem mogla verjeti. Navsezadnje Slovenci skoraj vedno Avstrijo povezujemo le z zimo in tamkajšnjimi smučišči. A dejstvo je, da je prav poletna sezona tista, ki naše severne sosede dviguje na seznam poletnih počitniških destinacij.

Ne le, da ima Avstrija čudovita mesta in manjše kraje, ki jih poleti trumoma obiskujejo turisti – tu so tudi območja, kjer je turizem v razcvetu skozi vse leto – medtem ko je pozimi aktualno smučanje, poleti na svoj račun pridejo pohodniki.

Šele ko smo letos obiskali Schladming-Dachstein, mi je postalo povsem jasno, da se lahko in moramo od Avstrijcev in njihovega turizma še ogromno naučiti.

Če se sprašujete zakaj bi se nekdo sploh odločil, da svoje poletne počitnice preživi v znanem  smučarskem kraju Schladming, sva pripravila nekaj naših najboljših razlogov.

Razlogi za poletne počitnice na območju Schladming-Dachstein

Pohodništvo

Obujte svoje pohodniške čevlje in raziščite čudovite hribe v okolici Schladminga. Če ste se pozimi že vozili po smučarskih progah in pri tem uživali, vam bo zagotovo všeč tudi poletna in v zeleno barvo ovita podoba. Na voljo je kar preko 1000 kilometrov označenih pohodniških poti.

Avstrija izlet, Schladming Avstrija, izlet v Avstriji

Ren prvič v hribih in na 1900 metrih (Počitnice v Avstriji)

Ljubiteljem živali in tistim, ki boste te kraje obiskali z otroki, priporočava obisk koče Bachlalm in ogled divjih svizcev. Le-ti so namreč tako navajeni ljudi, da jih lahko hranimo kar z roke, zato nikar ne pozabite spakirati v nahrbtnik kakšnega jabolka ali korenja.

Avstrija izlet, Schladming Avstrija, izlet v Avstriji

Nekatere pohodne poti so primerne za mlado in staro – celo za vozičke (Počitnice v Avstriji)

Schladming

To, da je že sam kraj Schladming privlačen za pohajkovanje ni nobeno presenečenje. Nanj pa se vijejo tudi čudoviti razgledi iz okoliških vzpetin, ki mestece naredijo še malce bolj slikovito.

Avstrija izlet, Schladming Avstrija, izlet v Avstriji

Pogled na Schladming (Počitnice v Avstriji)

Adrenalinski Dachstein Sky Walk

Podatek, da gre pri Sky Walku za najbolj obiskano turistično znamenitost na Avstrijskem Štajerskem, je dovolj zgovoren, da se to adrenalinsko doživetje mora znajti na vašem seznamu. Več informacij o tej dogodivščini pa tukaj.

Dachstein Sky Walk, izlet v Avstrijo, Avstrija izlet, Schladming

Unikatna in nepozabljiva izkušnja (Avstrija izlet/počitnice)

Kolesarjenje

Na voljo so tako steze za gorsko in cestno kolesarjenje, kot tudi za konkretne down-hill podvige. Poleg tega pa ni lepšega kot kolesarjenje po prečudoviti naravi, polni z unikatnimi razgledi.

Avstrija izlet, Schladming Avstrija, izlet v Avstriji

Gorsko kolesarjenje na progi Planai (Počitnice v Avstriji)

Poletna smuka in tek na smučeh

Morda spadate med tiste ljudi, ki tudi poleti pogrešajo sneg in smučarijo. Če je temu tako, vas na ledeniku Dachstein čaka celoletna smuka. Poleg tega pa je sam ledenik še pod UNESCO zaščito, kar vsekakor priča, da bo za unikatnost poskrbljeno.

Dachstein Sky Walk, izlet v Avstrijo, Avstrija izlet, Schladming

Na ledeniku Dachstein so tako smučarske kot tekaške proge na voljo skozi celo leto (Avstrija izlet/počitnice)

Kotički za otroke

Toliko igral, tematskih parkov in raznoraznih aktivnosti za otroke res nisva zasledila še nikjer. No ja, morda sedaj, ko potujeva z Renom, vse skupaj še malce bolj podrobno opaziva, a dejstvo je, da se vaši otroci tukaj nikakor ne bodo dolgočasili. Pravi družinski center najdete v športnem centru Rittisberg, kjer bodo najmlajši pohodniki uživali na poti pravljic. Za tiste, nekoliko večje pa je tu na voljo tudi poletno sankališče, trampolin, adrenalinsko igrišče, plaža ob umetnem jezeru, odbojka na mivki… Zelo všečna je tudi krožna pot z igrali na planoti Planai do katere poleti pelje gondola. Prav tako pa je na voljo ogromno hotelov, ki so družinam prijazni in ponujajo tudi otroška igrišča in razne aktivnosti.

Avstrija izlet, Schladming Avstrija, izlet v Avstriji

Pot pravljic v Rittisbergu (Počitnice v Avstriji)

Avstrija izlet, Schladming Avstrija, izlet v Avstriji

Znamenita maskota svetovnega prvenstva v smučanju leta 1982 – zajec Hopsi (Počitnice v Avstriji)

Avstrija izlet, Schladming Avstrija, izlet v Avstriji

Igrala na vrhu Planai hriba (Počitnice v Avstriji)

Meditacija ob gorskih jezerih, rekah in slapovih

Zame ni lepšega, kot najti miren kotiček v naravi, ki te povrhu nagradi še s kakšnim jezerom, reko ali slapom. Tega je na srečo na območju Schladming-Dachstein veliko. Ker smo se v teh krajih mudili le tri dni, smo se odločili, da obiščemo Avstrijsko Štajerski Bodensee. Čudovito! (Krožna pot okoli jezera je dolga 3 kilometre in je primerna tudi za vozičke.)

Avstrija izlet, Schladming Avstrija, izlet v Avstriji

Avtrijsko Štajerski Bodensee (Počitnice v Avstriji)

Dih jemajoči razgledi

Ne glede na to, kje smo se vozili ali kje smo pohajkovali, prav povsod so nas spremljali prekrasni razgledi – na gore ali v dolino… pašnike ali jezera.

Avstrija izlet, Schladming Avstrija, izlet v Avstriji

S čudovitimi motivi področje Schladming-Dachstein ne skopari (Počitnice v Avstriji)

Avstrija izlet, Schladming Avstrija, izlet v Avstriji

Pogled v dolino iz hriba Planai

Domača kulinarika in Schladminger pivo

Tam kjer so hribi, so tudi koče in tega je na območju Schladming-Dachstein res ogromno – izbirate lahko med več kot 50 kočami, kjer poleti strežejo tudi hrano in pijačo. Kot ljubitelja štrudla, se naročilu le-teh nisva mogla upreti… dober je bil tako jabolčni, kot borovničev. Zraven pa sva si privoščila še lokalno pivo Schladminger – ni slab, a ima povsem drugačen okus kot smo ga morebiti vajeni.

Avstrija izlet, Schladming Avstrija, izlet v Avstriji

Brez štrudla z vanilijevo kremo res ne gre (Počitnice v Avstriji)

Na potovanjih in izletih je vedno tako, da te nekatere stvari navdušijo, druge razočarajo. Za nas lahko trdim, da smo bili mi nad območjem Schladming-Dachstein tako navdušeni, da smo sklenili, da ga ponovno obiščemo in še podrobneje raziščemo.

Avstrija izlet, Schladming Avstrija, izlet v Avstriji

Schladming-Dachstein nas je navdušil, zato pridemo še (Avstrija izlet/počitnice)

Schladming-Dachstein Sommercard za ugodnejši dopust

Če boste tukaj tudi prenočevali, si poiščite takšno namestitev, ki v ceni že vključuje Schladming-Dachstein Sommercard, s katerim imate vsak dan eno vožnjo z gondolo/sedežnico brezplačno, vključno s tisto, ki pelje na Dachstein Sky Walk. Brezplačni je tudi lokalni avtobusni prevoz, nekatere gorske ceste, določene aktivnosti (za druge pa je navoljo popust), zunanji javni bazeni… Z njo je brezplačnih celo preko 100 različnih vrst aktivnosti. Le-ta je na voljo v določenih namestitvah povsem brezplačno in že v primeru ene same noči. Odlična je tudi za družinske počitnice, saj je brezplačno na voljo cel kup otroških aktivnosti (npr. jahanje, plezanje, lokostrelstvo…), kar bo vaše počitnice vsekakor naredilo ugodnejše.

Nekaj najinih priporočil za namestitev, ki že vključujejo Schladming-Dachstein Sommercard:

Več o sami kartici in hotelih pa najdete tudi na koncu prispevka o Sky Walku tukaj.