Otok Krk za poletne počitnice

Otok Krk je drugi največji otok na Hrvaškem in čeprav je le-ta dolga leta veljal za največjega, so najnovejše meritve pokazale, da je največji otok pravzaprav otok Cres.

Večina ljudi otok Krk obišče zaradi poletnih počitnic in marsikdo med njimi ne vidi drugega kot zgolj tamkajšnjih plaž. A otok Krk ponuja mnogo več, kot zgolj ležanje na plaži.

5 znamenitosti, ki jih morate videti na otoku Krk

1. Seznanite se z glagolico v cerkvi svete Lovre v mestu Krk

Ste vedeli, da lahko kar v nekaj krajih na otoku Krk še vedno najdete na ulicah zapise v glagolici? Glagolica je prva slovanska abeceda in največji razcvet je doživela prav na Hrvaškem – v Istri in Kvarnerju. V predromanski cerkvi svete Lovre v mestu Krk poiščite enega najstarejših znanih zapisov v glagolici.

2. Po Vrbniku se sprehodite po najožji ulici na svetu

Vrbnik je izredno slikovito mestece na otoku Krk, ki je bilo zgrajeno na 48 metrov visoki prepadni steni. Gre za enega najstarejših mestec na otoku. In čeprav je že sam sprehod po ulicah vreden postanka, pa Vrbnik mnogi obiščejo zaradi tamkajšnje ulice Klančič, ki velja za najožjo ulico na svetu. Njen najožji del je širok komaj 43 centimetrov. Ne pozabite niti na številne, in še vedno dobro ohranjene, zapise v glagolici, ki jih lahko najdemo na marsikateri tamkajšnji zgradbi.

3. Povzpnite se na vrh Obzova

Pohodniki pozor – če ste mislili, da boste na otoku Krk pogrešali pohodništvo, se pošteno motite. Kar nekaj pohodniških poti boste namreč našli na otoku, a verjetno vam ne uide niti vzpon na najvišjih vrh Obzova, ki z 569 metri nadmorske višine ponuja čudovite razglede veliko dlje, kot zgolj po otoku.

Otok Krk za poletne počitnice

Na najvišji vrh ali zgolj po nekaj krajših pohodniških poteh (Otok Krk za poletne počitnice)

4. Okrepčajte se s šurlicami

Ne glede nato ali boste na otok Krk prišli zaradi poležavanja, pohodništva ali kolesarjenja, domov ne smete preden ne poskusite šurlic, saj so res odlične. Gre za nekakšne testenine, po obliki podobne svaljkom, ki so tipične prav za otok Krk in jih postrežejo z različnimi omakami – tiste najbolj tipične boste na krožnik dobili z golažem. Priporočam, da se zanje odpravite na kakšen kmečki turizem – mi smo zelo dobre jedli v konobi Molin v vasici Batomalj. Zelo dobro se je, čeprav ne najceneje, tudi na kmečkem turizmu Dvori Sv. Jurja – tam so sploh znani po jedeh iz pod peke. Ne glede nato, kaj boste pri njih jedli, pa je potrebna predhodna rezervacija.

5. Nazdravite z vrbničko žlahtino

Vrbnička žlahtina je vino, ki prihaja prav iz otoka Krk, pravzaprav iz kraja Vrbnik. Vino je zelo cenjeno in poznano po celi Hrvaški. Pridelujejo ga iz avtohtone vinske sorte žlahtina in je na tem področju prisotno že več stoletij, saj je ime dobilo po staroslovanskemu pridevniku žlahta, ki pomeni plemenita. V ponudbi imate tako bela kot rdeča vina, prav posebno pa je njihovo peneče vino, saj dozoreva na morskem dnu.

Kaj pa plaže na otoku Krk?

Seveda pa nikar ne zamudite niti skoka v morje in obiščite kakšno izmed številnih plaž na otoku Krk. Najbolj popularna in zaradi tega tudi vedno polna je tista v Stari Baški, a če imate vsaj malo raziskovalnega duha, se nikar ne zadovoljite samo z njo, saj je cel otok poln čudovitih in vsaj zame, lepših kotičkov za kopanje. Če boste otok Krk obiskali z majhnimi otroki, priporočam, da se zapeljete do plaže Sv. Marak (plačljiv dostop z avtom), ki je kot nalašč za najmlajše, saj tam najdete droben pesek, ki omogoča tako lahek dostop, kot brezskrbno igranje. Priporočam, da s seboj vzamete tudi kakšen senčnik, saj je plaža brez sence.

Kampiranje na otoku Krk

Otok Krk ima vse polno hotelov in apartmajev, a vsi tisti, ki ste radi v naravi, se boste zagotovo odločili za preživljanje počitnic v kakšnem od kampov, ki jih na otoku Krk ne manjka. Mi smo bivali sicer le v enem, a smo v času našega raziskovanja Krka vseeno obiskali in se seznanili s tremi.

  • Kamp Ježevac

Izredno lepo urejen kamp, ki ima vsaj po mojem mnenju eno boljših lokacij za vse tiste, ki si počitnic ne predstavljate brez sprehod po mestu. Kamp je namreč le nekaj minut peš oddaljen od mesta Krk. Poleg tega pa je tudi zelo lepo urejen, ima veliko parcel s senco, otroških igrišč (celo otroško animacijo), v kampu najdemo tudi bazen za najmlajše otroke, kot tiste, ki se že nadejajo spustov po vodnih toboganih. V kampu Ježevac imajo na voljo tudi mobilne hiške.

  • Kamp Škrila

Kamp Škrila bo verjetno najbolj ljub tistim, ki boste spali v šotorih, saj imajo bolj ali manj samo tiste parcele senco. Kljub temu pa imajo parcele za avtodome zavidljive razglede in če vas ne moti sonce, boste v kampu zagotovo preživeli lepe počitnice. Tamkajšnja plaža ima droben pesek – odlično za mlajše otroke. Imajo tudi mobilne hišice.

  • Kamp Glavotok

Nekoliko bolj »divji«, vsaj v primerjavi s kampom Ježevac in Škrila pa je kamp Glavotok. Zaradi lokacije je priljubljen pri potapljačih, a tudi za avtodome in tiste, ki spijo v šotorih, so terasasto urejene parcele s senco zelo privlačne. Lokacija kampa je sicer precej odročna, a če vas ne moti, da se za sprehod po mestu usedete v avto, je tudi ta kamp odlična izbira. Tudi v tem kampu najdemo nekaj mobilnih hišic.

Priporočam, da si več o kampih pogledate tudi na strani avtokampi.si, in si za kakšen popust pri nočitvah naložite njihovo kartico. Mi smo z njo v predsezoni imeli zelo ugodno ceno v kampu Ježevac. Če kampiranje ni za vas, pa imate seveda na voljo tudi cel kup drugih nastanitvenih možnosti – najlažje jih boste našli kar na portalu booking.com.

Seveda pa je kampiranje mnogo lažje, v kolikor imaš zato tudi pravo in primerno opremo, med katero pri nas v prvi vrsti spada dobra miza, ki se hitro postavi in pospravi ter udobni stoli – že sedem let prisegamo na italijansko znamko Brunner. Naši čisto prvi stoli (še vedno v uporabi) so bili kupljeni v Merkurju, saj so le-ti že vrsto let glavni prodajalci za to blagovno znamko v Sloveniji. In glede nato, da imamo iz Merkurja že njihove tri različne modele, smo še toliko bolj veseli, da je ta prispevek o otoku Krk podprlo prav podjetje Merkur, kjer na enem mestu  najdete cel kup raznorazne kamp opreme, tudi za avtodome in prikolice. 

Video – Otok Krk za poletne počitnice