Poljanska dolina za vikend izlet

Poljanska dolina za izlet ali dežela pod Blegošom, kakor ji radi pravijo domačini, je eden tistih kotičkov v Sloveniji, kjer boste še lahko doživeli neokrnjeno naravo, sami navdušeno občudovali razglede, jedli odlično domače pridelano hrano ter se vmes lahko še konkretno razgibali. Poljanska dolina je brez dvoma odlična destinacija za vikend izlet – pravzaprav eno lepših presenečenj letošnjega raziskovanj Slovenije.

10 znamenitosti v Poljanski dolini, ki kar kličejo po vikend izletu

Veličastni razgledi

Morda se za mnoge razgledi ne zdijo znamenitost, ampak Poljanska dolina vam postreže s tako izjemnimi, da smo jih mi uvrstili med najbolj prepoznavne značilnosti Poljanske doline. Na kateri koli vzpetini se boste znašli, boste lahko z nje zrli v daljavo in občudovali neokrnjenost in mir. Ne le, da je Poljanska dolina slabo poznana in obiskana turistična destinacija, hkrati je še vedno tako velika, da boste z lahkoto našli odročne in samotne kotičke.

Lokalni proizvajalci in proizvodi

Poljanska dolina ima še eno veliko bogastvo, ki se žal vse prevečkrat izgublja in premalo ceni – ta košček Slovenije je povsem samooskrben. Pridne roke v dolini ali na samotnih kmetijah visoko v hribih, celotno dolino in okolico zalagajo z domačimi izdelki med katerimi se znajdejo siri in mlečni izdelki, meso in suho-mesni izdelki, sokovi, sadje (suho in sveže), moka, kruh in ostalo pekovsko pecivo, zelenjava, žganje. V večini primerov se bo tako na vaših krožnikih znašlo vse, kar Poljanska dolina premore.

Ljudje

Zame so bili in so ljudje vedno tisti, ki pustijo velik pečat in vtis o obiskanem kraju, regiji ali državi. Njihov odnos ti še tako lep kraj lahko povsem pokvari ali pa ti povprečno deželo naredi eno lepših, kar si jih kdaj obiskal. In Poljanska dolina ima poleg okusne in domače hrane ter dih jemajočih razgledov tudi srčne in prijazne ljudi, zaradi katerih se je sem vredno vrniti, saj se boš zaradi njihovih pristnih nasmehov vedno počutil dobrodošel.

Stari vrh

Ni važno, katera sezona vam je ljubša, saj lahko izlet na Stari vrh priporočam kadarkoli v letu. Tamkajšnja koča je namreč odlična za vse ljubitelje dobre hrane in razgledov. Prav tako pa se boste od tu lahko podali na kakšno izmed tamkajšnjih pohodniških poti ali pa se boste v zimskem času tukaj znašli zaradi smuke. Poleg dnevnega smučanja, na Starem vrhu najdemo tudi najdaljšo nočno progo v Sloveniji, na izhodišče katere vas popelje šest seda sedežnica. Nedaleč stran od koče pozimi najdete tudi otroško smučišče in sankališče.

Razen pozimi, lahko do koče na Starem vrhu, ki se nahaja na 1032 metrov nadmorske višine, pridete po asfaltirani cesti.

Družinsko adrenalinski park

Ljubitelji adrenalina boste nad dejstvom, da se le streljaj od koče na Starem vrhu nahaja tudi družinsko adrenalinski park, ki je primeren že od drugega leta starosti naprej, zagotovo navdušeni. Ren je še tri dni po obisku govoril samo o adrenalinskem parku.

V parku najdemo pet različnih poligonov in kar nekaj adrenalinskih spustov po zip-linu – med drugim tudi enega, ki se začne prav pri koči na Starem vrhu. Tik pri blagajni najdemo še plezalno steno in nekaj simpatičnih kotičkov za malico.

Med poletnimi počitnicami je park odprt vse dni v tednu, medtem ko je spomladi in jeseni odprt samo ob sobotah in nedeljah. Pozimi je adrenalinski park zaprt.

Utrdba na Golem vrhu

Čez poljansko dolino je potekala tudi Rupnikova linija – sistem utrdb, ki so jih v kraljevini Jugoslaviji gradili na zahodni meji, kot zaščita pred vdorom Italijanov. Starejši domačini se gradnje spomnijo še danes in s hvaležnostjo povedo, da so veseli, da do njene uporabe pravzaprav ni nikoli prišlo, saj bi bilo za mnoge družine, kmetije in posestva to usodno.

Poleg raznih bunkerjev, ki jih najdemo po hribovitih pobočjih (tudi na Blegošu in Golem vrhu), pa na Golem vrhu najdemo eno od treh največjih podzemnih utrdb Rupnikove linije. Ogled (razen najavljenih skupin) je možen vsako prvo soboto v mesecu ob 10-ih ter traja približno uro in pol. S pogledom na vhod, težko verjameš, kakšna mreža predorov je bila tukaj zgrajena. Da bo vse skupaj še malo bolj zabavno pa boste utrdbo zapustili skozi strelno lino – vsaj tisti, ki boste to zmogli, ostali pa se boste vrnili po isti poti nazaj. Pri ogledu priporočam topla oblačila, saj je stalna temperatura v utrdbi okoli 6°C, ter dobro in nepremočljivo obutev. Tudi svetilka ne bo odveč. Več o sami Rupnikovi liniji si lahko preberete tukaj.

Planinske in lažje pešpoti

V Poljanski dolini planinskih in drugih tematskih ter poučnih pešpoti kar ni konca in zanje ni nujno, da ste dobro kondicijsko pripravljeni. Res je, da je za najbolj zagrete na voljo občinski krog, ki je dolg 89 kilometrov (na poti lahko zbirate žige – kartonček dobite v gostilni Jager), ampak tudi krajših se ne manjka. Mi smo se zaradi Rena odpravili po Medvedkovi poti, ki je kot nalašč za mlajše raziskovalce, saj bodo na njej spoznali medvedko Štefko in njenega mladička ter se lahko preizkusili v nekaj zanimivih igrah, za katere navodila najdemo na tablah ob poti. Medvedkova pot je krožna, nezahtevna in dolga 3,5 kilometre.

Za vse, ki imate nekaj več kondicije pa na vas čaka Blegoš, Bukov Vrh, Stari vrh, Ermanovec, Pasja ravan, Sivka in Žirovski vrh.

Kolesarske poti

Tako kot je Poljanska dolina raj za pohodnike, lahko brez težav trdim, da je prav tako raj za kolesarje. Lahko se poslužite kolesarskega občinskega kroga v razdalji 114 kilometrov ali pa se odločite za prosto kolesarjenje. Pripravite se sicer na vzpone in spuste, a veliko poti vodi tudi po slemenih, kjer vam pogled na desno in levo zaradi vseh razgledov brez sramu kaže, da potne kaplje niso bile zaman. Seveda pa si vse skupaj olajšate do te mere, da se, tako kot mi, na raziskovanje odpravite z električnim kolesom. Iz Hotavelj smo se v vodeni turi z Jernejem povzpeli na Škrbinov grič in tam pozvonili na zvon želja ter se nato spustili nazaj v dolino. Jernej ima agencijo GreenHills, ki je specializirana za vodene ture z električnimi kolesi in Poljansko dolino ter tamkajšnje hribe pozna kot lasten žep.

Dvorec Visoko

Le kdo ne pozna Ivana Tavčarja in njegovega romana Visoška kronika ali morda povesti Cvetje v jeseni? Poljanska dolina in dvorec Visoko oziroma Tavčarjev dvorec je bil celo dom Ivana Tavčarja. Pisatelj je slikovito opisoval lepote Poljanske doline v njegovih delih – določeni prizori med raziskovanjem Poljanske doline pa bodo marsikomu v spomin priklicali film Cvetje v jeseni. 

Dvorec Visoko je pravzaprav kmečka posest iz 13. stoletja, kjer danes najdemo simpatično kavarnico, poročno dvorano, mini muzej oziroma stalno razstavo o dvorcu, kot tudi spomenik in grobnico Ivana Tavčarja.

Ob dvorcu je tudi nekaj igral, predvsem pa je tukaj pitje kave zaradi okolice prav idilično. Na voljo pa sta tudi dva prav posebna koktajla – Visoška kronika in Cvetje v jeseni.

Naravna kopališča

Preživljanje poletja ob Poljanski Sori je zelo popularno pri domačinih, saj ima reka kar nekaj prostorčkov za kopanje in osvežitev. Mi smo se optimistično sicer odpravili do naravnega kopališča pri Visokem, a dlje od namakanja nog nam vendarle tokrat ni uspelo. Je pa ta del zelo simpatičen za martinčkanje in za otroško raziskovanje.

Poljanska dolina izlet

Naravno kopališče pri Visokem (Poljanska dolina za vikend izlet)

Še nekaj hitrih nasvetov za vikend izlet v Poljansko dolino

Kje spati v Poljanski dolini?

V Poljanski dolini lahko pozabite na hotele, zato pa boste očarani nad tamkajšnjimi kmečkimi hišami, apartmaji, celo kočami. Mi smo spali dvakrat – enkrat v koči na Starem vrhu, kjer smo tako pri večerji, kot pri zajtrku uživali v res fantastičnih razgledih iz terase in tamkajšnje lepo urejene jedilnice. Sobe so skromne, ampak tako je pač v kočah – nas ni motilo in smo izredno uživali. Ob koči so tudi otroška igrala. Pozimi je lokacija odlična, saj se koča nahaja tik ob zgornji postaji šest sedežnice.

Poljanska dolina izlet

Prvo noč smo spali v koči na Starem vrhu (Poljanska dolina za vikend izlet)

Drugič pa smo spali na domačiji doživetij Tešnak v Hotavljah. Lastnika sta nekoč staro domačijo do potankosti uredila in apartmaji so čudoviti in v pravem kmečkem stilu. Tudi skupni prostor, kjer vam zjutraj postrežejo z zajtrkom, narejenim iz lokalnih dobrot, je zelo lepo urejen. Človek se z lahkoto zadrži tam več ur. Okolica domačije Tešnak je zelo lepo urejena, ima gugalnico in prostor za taborni ogenj.

Kje jesti v Poljanski dolini?

Vse kar smo poskusili v Poljanski dolini je bilo okusno in sprašujem se, če je tukaj sploh lahko slabo jesti? Vsekakor pa vam toplo polagam na srce, da se za kosilo (čez vikend so na voljo tudi kosila) ustavite v koči na Starem vrhu – resnično odlična hrana. Ker sem velika ljubiteljica štrukljev, si jih običajno vedno naročim in moram priznati, da se njihovi uvrščajo v sam vrh vseh, ki sem jih do sedaj jedla.

Dobro smo jedli tudi v gostilni Jager v Dolenji Dobravi in Taverni Petra v Gorenji vasi. Taverna Petra je sploh odličen kraj za družine z otroki, saj imajo posebno urejen, velik zunanji prostor z igrali. Rena sva komaj spravila od tam.

Če se predhodno naročite, pa vam z narezkom lahko postrežejo tudi pri kmetiji Pr’ Bukovc. Tam so sploh znani po peki kruha v krušni peči ter piškotih. Mi smo se pri njih ustavili po ogledu utrdbe na Golem vrhu in preden smo nadaljevali po Medvedkovi pešpoti, katere izhodišče je tik pod kmetijo.

Kaj prinesti domov?

Včasih sem res vesela, da s seboj v avtu vozimo hladilnik, saj mi je pri izletih po Sloveniji že kar nekajkrat prišel prav – tudi tukaj v Poljanski dolini, kjer je doma cel kup lokalnih proizvajalcev. Mi smo se zanje ustavili na kmetiji Žunar, kjer so doma suho-mesnati izdelki in na kmetiji Matic, ki so znani po domačem soku in suhem sadju. Domov nismo odšli niti brez piškotov kmetije Pr’ Bukovc, kjer smo se ustavili za narezek. V poljanski dolini sta znana tudi dva sirarja – Pustotnik in Bogataj iz Gorenje vasi. Vse pa lahko dobite na enem mestu, vključno z ostalimi proizvajalci, v trgovini oziroma Zadrugi Loka. Zelo lično so lokalni proizvodi pakirani tudi v posebni darilni embalaži pod blagovno znamko babica in dedek, ki jih lahko kupite na nekaterih turističnih točkah, vključno na Dvorcu Visoko in so rezultat sodelovanja 17 različnih lokalnih ponudnikov.

Čeprav bi vikend izlet v Poljansko dolino lahko opisala že samo s tremi značilnostmi (neokrnjena narava, dih jemajoči razgledi in pristno prijazni domačini), pa je razlogov za obisk Poljanske doline pravzaprav toliko, da jih je nemogoče strniti v en sam vikend izlet in prav zato se bomo mi znašli tam zagotovo še velikokrat in to v vseh letnih časih.

Video – Poljanska dolina za izlet

Prav vesela sem, da smo se na povabilo Zavoda za turizem in kulturo Poljanska dolina znašli v tem res čudovitem kotičku Slovenije in s tem našli odlično destinacijo za večkratni izlet, ki nam je zaradi vseh lastnosti, res pisana na kožo.