Enodnevni izlet na Cerje in Vipavski Križ

Manj poznana destinacija za vseeno čudovito slikovit enodnevni izlet je zagotovo Cerje, hrib na zahodnem robu kraške planote, ki ga lahko začinite še z obiskom vasice Vipavski Križ v Vipavski dolini.

Čeprav je že sam razgled z vrha Cerja ob lepem vremenu dih jemajoč, pa je vse še toliko lepše, če se povzpnete na vrh tamkajšnjega 25 metrov visokega stolpa, ki je pravzaprav pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju, in je bil za javnost odprt leta 2013. Arhitekturna zasnova je delo študentov Fakultete za arhitekturo, pod mentorstvom dr. Darka Likarja.

Gre pravzaprav za kulturno protokolarni ter turistično zgodovinski objekt, kjer se spoznamo z zgodovino Slovenije, vse od prazgodovine in obdobij prve in druge svetovne vojne. Stolp ima sedem nadstropij in zadnjega, sedmega, so namenili za razgledno ploščad, ki ponuja razglede na Jadran, Dolomite, Julijske Alpe, Furlanijo in Vipavsko dolino – v vse smeri sveta, kar simbolizira prihodnost in širi sporočilo miru.

Okoli pomnika miru Cerje se nahajajo tudi različne steze, ki so označene kot Poti miru. Vsem je skupno to, da so te steze in poti v večini bivše vojaške ceste, kjer sedaj najdemo različne spomenike in zapuščino prve svetovne vojne.

Poti so različnih dolžin in zahtevnostnih stopenj, primerne pa so tako za pohodnike, kolesarje, kot tudi konjenike.

Kako na Cerje?

Na Cerje vodi več poti in katero boste ubrali je odvisno od vaše kondicije in spremljevalcev. Če bi Cerje radi obiskali z manjšimi otroki, priporočam, da avto pustiti v vasi Lokvica (koordinate parkirišča 45.869483 /13.615397) in se peš podate do vrha. Večje parkirišče se sicer nahaja tudi pod pomnikom miru Cerje, a ob lepem vremenu vseeno priporočam, malce daljši sprehod. Z najinim radovednim tri letnikom smo v eno smer (1,5 km) do vrha potrebovali približno pol ure.

Dodatna ponudba

Poleg pomnika miru Cerje, ki s svojo podobo daje občutek trdnjave s stolpom in nas pouči o slovenski zgodovini, v zgradbi najdemo tudi manjšo okrepčevalnico, kamor se je vredno odpraviti na pijačo z razgledom. Za vse, ki iščete povsem unikatna in drugačna doživetja, pa priporočam, da si vnaprej rezervirate voden ogled “V čevljih vojakov 1. svetovne vojne”, kjer vas vojak/vodnik najprej popelje skozi pomnik miru Cerje, nato pa se z njim podate še po poteh miru, skozi stare obrambne jarke, vse do jame Pečinka, ki je nudila zavetje avstro-ogrskim vojakom. Več o tem doživetju pa v našem obsežnejšem prispevku o izletu na Kras.

Po Cerju še Vipavski križ

Vipavski Križ (45.881344,13.861019) ni pretirano oddaljen od pomnika miru Cerje, zato se vsekakor splača narediti še nekaj dodatnih kilometrov za sprehod po tem slikovitem vipavskem kraju. Vipavski križ je namreč eno najlepših kulturno zgodovinskih spomenikov v Sloveniji.

Vipavski Križ je bil naseljen že v predrimskem času, a ga pisno omenjajo šele v 13. stoletju. Zaradi nevarnosti turških vpadov je v 15. stoletju mesto dobilo še obzidje. Sprehod po obnovljenih in izredno očarljivih ulicah je res vreden postanka.

Kje jesti?

Najboljša stvar pri izletu na Kras ali Vipavsko dolino je ta, da se skoraj vedno najde kakšna osmica. Vsaj za nas je to odlična izbira za lačne želodčke. V času našega obiska je bila osmica na kmetiji Maloščevo (45.925556,13.755886), kjer smo res dobro jedli. Poleg tega pa lahko pri njih tudi prenočite. Več o kmetiji Maloščevo tukaj.


Izlet na Kras in Vipavsko dolino vedno ponuja cel kup čudovitih kotičkov, ki za nameček niti niso pretirano obiskani in prav zato, še toliko lepši.