potovanja, oblačila, royal robbins

Kako bi opisali popolna oblačila za popotnike? Sama imam s popotništvom kar nekaj kilometrine in medtem ko sem včasih veliko potovala z nahrbtnikom, so mi sedaj pod kožo zlezla potovanja z avtom. Daljša in bolj avanturistična ter divja so, bolj v njih uživam.

Prav potovanja, kjer ni praktično nikakršnega luksuza in si velikokrat več dni brez tuša, elektrike ter si obkrožen zgolj z divjo naravo, ti šele pokažejo, kakšna oblačila je v takšnih trenutkih dobro imeti s sabo.

Priznam, da nisem pretirano navdušena nad nakupovanjem in sem pri tem precej racionalna. Tisto, kar se znajde v moji omari mora biti obstojno, praktično in univerzalno. Najljubša so mi tista oblačila, ki jih lahko nosim doma, na potovanju oziroma izletu in včasih celo v službi (hura za takšno službo, kjer nimamo pogojevanja, kaj obleči).

Potovanja so me naučila cel kup stvari – med drugim tudi to, kaj spakirati v nahrbtnik ali pa v terensko vozilo in upam, da kmalu tudi v 4×4 kamper. Sama se držim pravila manj je več – navsezadnje na potovanja ne hodim zato, da zganjam modno revijo, temveč zato, da čim več doživim.

5 lastnosti, ki naredijo oblačila za potovanja popolna

Oblačila se ne smejo mečkati

Ko trpaš z oblačili 40 litrski nahrbtnik in se odpraviš na novo več tedensko avanturo, se velikokrat dogaja, da so na koncu oblačila vsa zmečkana, zato sem sama začela pred leti pakirati samo takšna, ki se čim manj mečkajo. 

Oblačila se morajo zložiti na malo

Ne glede nato ali potujem z nahrbtnikom ali pa se na pot odpravim s terencem, imamo za oblačila namenjeno zelo malo prostora, zato je pri oblačilih za potovanja vsekakor zelo dobrodošlo, da jih lahko zložim na malo in da zavzamejo čim manj prostora. Temu primerno je super tudi to, da se oblačila ne mečkajo, ne glede nato, kako jih zložiš. (Namig – najboljša tehnika zlaganja je drugače ta, da vsa oblačila zviješ v role)

Oblačila naj se hitro sušijo

Vsi, ki veliko potujemo in je naš stil bolj low budget, vemo da se v sveža oblačila ne preoblačimo vsak dan. Prav zato za potovanja izbirajte takšna oblačila, ki se hitro sušijo – ne samo zaradi znojenja, ampak tudi zaradi pranja – sama sem jih že nič kolikokrat prala na roke in upala, da se bodo posušila čez noč.

Lažja kot so oblačila, lažje jih bomo prenašali

Potovanja s terencem so pri teži malce bolj prizanesljiva, ampak pri potovanjih z nahrbtnikom pa je res važen vsak dekagram. Čeprav tudi na začetku mojih potovanj nisem veliko spakirala za na pot, pa priznam, da sem z vsakim novim potovanjem s seboj imela manj stvari. Na poti se pogosto dogaja, da z nahrbtnikom na rami iščem prenočišče, delam hitri ogled med postanki avtobusa / vlaka in takrat z vsako uro postaja nahrbtnik težji. Zato vam res polagam na srce, da za na pot izbirate lahka oblačila in da z njimi ne zapolnite celega nahrbtnika.

Zračnost pri oblačilih je pomembna

Topli dnevi so meni osebno zelo ljubi, saj nisem pretiran ljubitelj zime. Prav zato so verjetno tudi potovanja vedno načrtovana v toplejše kraje, za kamor so najboljša tista oblačila, ki se dobro zračijo.

Zakaj prisegam na oblačila Royal Robbins?

Lansko leto sem prvič slišala za oblačila Royal Robbins in sem bila nad njimi zelo navdušena (oceno si lahko prebereš tukaj). Všeč mi je bila filozofija, ki stoji za to ameriško znamko, a najbolj me je presenetilo to, da njihova oblačila združujejo vseh mojih pet zahtev, ki jih imam za to, da so oblačila dobra za potovanja.

Royal Robbins so popolna oblačila za popotnike

Oblačila Royal Robbins se namreč ne mečkajo, uporabljen material jih naredi zelo lahke, hitro se sušijo, zložene ne zavzamejo veliko prostora, poleg tega pa so kot nalašč za vroče poletne dni, saj so zelo zračna.

Poleg lastnosti, ki jih sama iščem pri dobrih popotniških oblačilih, pa je moje zahteve znamka Royal Robbins še nadgradila.

Nekatera njihova oblačila so narejena iz recikliranih materialov, imajo UV zaščito, nekatera nas ščitijo pred klopi, komarji in drugimi insekti (kolekcija Bug Barrier), nekatera pa so na nek način celo odporna proti madežem, saj so narejena iz takšnega materiala, kjer madeže speremo kar na roke, pod vodo (kolekcija Spotless).

Kar nekaj njihovih oblačil ima vgrajen skriti žepek, kamor lahko pospravimo kakšen bankovec ali kreditno kartico. Poleg tega pa so oblačila udobna.

Funkcionalnost pri oblačilih dajem vedno na prvo mesto in sem zato pripravljena požreti tudi malce slabši izgled, zato sem še toliko bolj vesela, da mi pri oblačilih Royal Robbins ni potrebno sklepati kompromisov, saj le-ta tudi dobro izgledajo.

Kje se oblačila lahko kupi?

Oblačila znamke Royal Robbins so pred enim letom šele dobro prišla v Slovenijo in jih zaenkrat najdemo v trgovini Annapurna (Ljubljana), Emporium BTC in spletni trgovini Rebel.

V letošnjem letu sva s Simonom postala ponosna ambasadorja oblačil Royal Robbins v Sloveniji, a brez skrbi, hvalospeva zagotovo ne bi pisala, če za vsemi zgoraj omenjenimi besedami ne bi stala. Ne le, da sem vanje prepričana, oblačila so vse zgoraj opisane značilnosti tudi dokazale na naših potepanjih, zato vem, da vam ne bo žal, če si jih umislite tudi vi.

p.s. Ker so oblačila Royal Robbins ameriška blagovna znamka, si omislite eno konfekcijsko številko manj, kot jih navadno nosite.