denarnica za potovanja, popotniška denarnica

Tisti, ki me poznajo, se radi pohecajo, da nekatere stvari tako zelo vzljubim, da jih milo rečeno na nek način posvojim… Uporabljam jih non-stop, ne glede na situacijo in ne glede nato, da so že skoraj za na odpad. Nanje me veže predvsem praktičnost in univerzalnost.

S Simonom imava doma nekaj izdelkov švedskega podjetja Fjällräven, ki jih oba zelo rada uporabljava in eden meni najljubših je zagotovo njihova popotniška denarnica Kånken. 

Denarnica je tako zelo praktična, da jo uporabljam povsod – doma ali na poti, saj je primerna tako za shranjevanje bankovcev, kovancev kot tudi kartic. Vanjo na poti z lahkoto pospravim vse naše tri potne liste, zaradi posebnega notranjega predalčka obloženega s flisom, pa je odlična tudi za shranjevanje prenosnega telefona.

Denarnica se zapira z močno zadrgo, poleg tega pa je na zunanjem delu še en odprt žepek, kamor lahko shranim npr. letalsko karto oziroma boarding pass in zato ne potrebujem vsakič znova odpirati cele denarnice.

Kånken denarnica je narejena iz vzdržljivega in povoskanega ekološkega G-1000 Heavy Duty materiala, zaradi katerega je le-ta tudi vodno neprepustna in zelo vzdržljiva, kar je sploh super za kakšna bolj avanturistična potovanja ali zgolj zato, ker bo denarnica lahko v uporabi dolga leta in ne bo razpadla že po letu ali dveh uporabe.

Stvar, ki mi je na denarnici zelo všeč je ta, da je pravzaprav tako zelo uporabna in prostorna (kljub temu da je po velikosti podobna klasičnim ženskim denarnicam), da je za kakšen krajši skok od doma le-ta povsem dovolj in sploh ne potrebujem s seboj jemati še kakšne torbice ali nahrbtnika. Vanjo praktično spravim vse kar potrebujem – denar, kartico, mobitel, ključe od avta in stanovanja. Ker doma ne potrebujem potnega lista niti letalskih kart, je v njej tako prostor še za kakšne robčke in ostale malenkosti – morda kakšen lip-gloss ali labelo.

Cena Kånken denarnice sicer ni poceni, a z nakupom le-te pravzaprav ne kupite zgolj denarnice, ki vam bo dolga leta odlično služila tako na poti kot doma. Z njo kupite in podprete ter se (upam) poistovetite tudi z vizijo podjetja Fjällräven, ki v ospredje svojim izdelkom postavlja predvsem vsestransko in dolgoročno uporabnost, kakovost ter skrb do narave, okolja, ljudi ter živali. Navsezadnje lepši kot bo svet, lepša bodo naša potovanja.

Glavna vizija podjetja Fjällräven je namreč prav skrb za okolje. Veliko njihovih izdelkov je tako narejenih iz recikliranega ali organskega materiala. V podjetju se zavzemajo tudi zato, da se pri nastajanju izdelkov poslužujejo podjetij, ki imajo urejeno okolje za njihove zaposlene in kjer ne prihaja do izkoriščanja ter zlorab. In kar je najpomembneje, želijo, da so njihovi izdelki vedno modni in z uporabo kakovostnih materialov tudi “večni”, saj se z zmanjšanjem potrošnje manjša tudi negativen vpliv na okolje.

Tisti, ki morda ne poznate Švedske znamke Fjällräven, naj omenim, da kljub temu, da so na trgu prisotni že vse od 1960. leta, šele zadnjih nekaj let postajajo vedno bolj popularni tudi izven svojih meja. Vse skupaj se je začelo s kamping opremo in oblačili, kjer so kasneje vse skupaj nadgradili z idejo o šolskih nahrbtnikih, ki otrokom pri prenašanju težkih knjig in zvezkov ne bi krivili hrbtenice in povzročali bolečin v hrbtu. Štiri desetletja kasneje so Kånken nahrbtniki zavzeli svet – nosijo jih tako otroci kot odrasli. Sedaj svojo vizijo po kakovosti, uporabnosti in dolgoročnosti prenašajo tako v svojo kamping opremo, pohodniško-avanturistična oblačila kot tudi nahrbtnike.

Kånken denarnico najdete že v nekaj trgovinah po Sloveniji (Annapurna Way v Ljubljani in Iglu Šport po vsej Sloveniji) in če vprašate mene, je lahko le-ta lahko odlična ideja za popotniško darilo.