Guatemala potovanje, potovanje v Guatemalo, potovanje po Guatemali, Guatemala popotniski vodnik, Guatemala znamenitosti

Guatemala velja za najcenejšo državo v Srednji Ameriki.Ker je Guatemala ravno prav velika oziroma majhna, je idealna tudi za vse tiste, ki ste omejeni s časom, saj se jo da prepotovati že v treh tednih.

Potovanje v Guatemalo vas bo verjetno navdušilo zaradi barvitosti in bogate zgodovine, ki se predvsem omenja skupaj s še danes precej skrivnostnimi ostanki Majev. V kolikor bi radi potovali v Guatemalo, a ne veste kako se lotiti organizacije potovanja, si najprej preberite ta popotniški vodnik, ki vsebuje precej koristnih informacij.

Guatemala potovanje – popotniški vodnik

 • Turistična viza za Guatemalo
  Slovenski državljani za potovanje v Guatemalo ne potrebujemo nikakršne vize in prav tako ne za ostale srednje ameriške države. To sicer velja z omejitvijo, da tam nismo več kot 90 dni.
 • Javni prevoz v Guatemali
  Domačini po Guatemali potujejo predvsem z njihovimi Las Camionetas ali tako imenovanimi “chicken busi” oz. piščančjimi avtobusi. Gre za stare šolske avtobuse, ki so jih zaradi obrabe v Ameriki prepovedali in so tako nov dom našli v Guatemali in drugih srednje ameriških državah. Dodatno so jih le-ti pobarvali, da izgledajo bolj njihovi in sedaj veljajo za najcenejši način prevažanja po državi (1-2 urna vožnja cca 0,75 EUR). V kolikor jih boste uporabljali za vaše potovanje po Guatemali, nikar ne bodite preveč presenečeni, če boste sedeli zraven kakšne kokoši – po njih so namreč ti avtobusi dobili svoje ime. Druga precej bolj udobna in še vedno ugodna možnost so tudi “shuttle busi” – mini kombiji, ki se jih da rezervirati tudi preko lokalnih agencij,in te odpeljejo po vsej državi.
 • Prenočišča v Guatemali
  Na potovanju po Guatemali lahko najdete vse kar želite. Pravzaprav je namestitev odvisna predvsem od debeline vaše denarnice. Tisti, ki potujete z res nizkimi stroški, boste verjetno navdušeni nad dejstvom, da se prenočišča že dobijo za dober evro ali dva, a za ta denar nikar ne pričakujte luksuza! Verjetno si boste prostor velikokrat delili tudi s kakšnimi ščurki. Skupinska ležišča v hostlih vas bodo prišla okoli 4 EUR/noč. V kolikor želite svojo sobo, ki ima kopalnico, bo cena zelo odvisna od lokacije in mesta, a računajte nekje med 20-40 EUR/noč. Če si lahko privoščite še več, boste brez dvoma očarani nad njihovimi luksuznimi vilami oz. haciendami.

Booking.com

 • Hrana v Guatemali
  Vsi, ki imate radi tortilje, quesadilje in druge dobrote, ki so nam bolj znane iz mehiške kuhinje, boste tukaj uživali. Glede na to, da Guatemalo obdaja tudi morje, bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji morske hrane. Najceneje je seveda jesti ulično hrano ali v lokalnih gostilnicah Comedores (dvo hodni meni – cca 2,50 EUR). Če imate raje hrano iz bolj turističnih restavracij, boste za obrok morali odšteti približno 7-8 EUR. Nikar pa ne pozabite na njihovo odlično kavo!
 • Barantanje za ceno
  Kot v večini tretje razvitih državah, boste tudi tukaj morali barantati. Čeprav so morda je napisane fiksne cene, pa je vendarle vredno povprašati za kakšen količinski popust, sploh če vas potuje skupaj več.
 • Ženske popotnice v Guatemali
  Po Guatemali sicer nisem potovala sama, a smo vendarle potovali same punce in z upoštevanjem neke zdrave kmečke pameti, nikoli nismo imele nikakršnih problemov.
 • TOP znamenitosti v Guatemali
  Poleg številčnih majevskih ostankov in najdbišč, ima Guatemala ogromno drugih znamenitosti, kot so barvite tržnice, kolonialna mesteca, vulkani, jezera, deževni gozdovi, plaže… Prav vsak popotnik, bo v Guatemali lahko našel nekaj zase.
 • Varnost v Guatemali
  Guatemala je znana predvsem kot nevarna država, polna kriminala in nevarnosti in ne bom vam lagala. Država res ni povsem nedolžna in ima kar nekaj problemov, a v kolikor boste potovali pametno, se vam ni potrebno bati. Domačini pravijo, da ni pametno naokoli hoditi ko se zvečeri in oblečen po zadnji modi ter imeti roke polne nakita… Saj veste, kaj pravijo – delaj tako, kot domačini, pa bo vse OK.
 • Sporazumevanje v Guatemali
  Če znate vsaj nekaj osnovnih besed špansko, boste tukaj shajali brez problema, saj ni veliko ljudi, ki bi znali dobro angleško. A nikar se ne bojte – sporazumevanje z rokami je ravno tako uporabno in tudi z njim se daleč pride.
 • Kdaj potovati v Guatemalo
  Najboljši čas za potovanje v Guatemalo je od novembra do marca, saj je takrat v državi suho in toplo – idealno! V kolikor pa vam nenadne nevihte ne predstavljajo prevelikega problema, je povsem mogoče potovati po Guatemali tudi v času našega poletja. Morda bodo nekateri deli težje dosegljivi, saj zemeljski plazovi v deževnem obdobju niso nič nenavadnega, a vendarle se da potovati naokoli – razen v primeru res izdatnih padavin. V deževni dobi pa bo vaše potovanje zaradi pomanjkanja turistov lahko tudi precej cenejše.

Potovanje v Guatemalo se vam bo zagotovo usedlo v srce, saj ima država praktično vse, kar si zaželite. Ni važno kaj iščete in si želite, to boste v Guatemali brez pretiranih problemov tudi našli.