Istanbul izlet, izlet v Istanbul, popotniški vodnik Istanbul, popotniški vodnik o Istanbulu

Istanbul uvrščam med moja najljubša mesta. Kadarkoli se tja vrnem, vem zakaj je tako. Istanbul je prava mešanica kulture, tradicije, vere, zgodovine in modernosti. Popotnik tukaj res lahko doživi vse, ne glede na njegove interese. Kaj vse pa je potrebno vedeti, predno se v Istanbul odpravite na izlet, si preberite v tem kratkem, a uporabnem popotniškem vodniku.

Istanbul izlet – popotniški vodnik

 • Letalska karta v Istanbul
  Poceni letalske karte iz Ljubljane do Istanbula boste najlažje dobili v akcijah letalske družbe Turkish Airlines. Takrat se namreč povratne letalske karte na relaciji Ljubljana-Istanbul-Ljubljana da dobiti že za 100€. Preglejte tudi AirSerbia, saj ima sem in tja tudi ta letalska družba ugodne povratne letalske karte iz Ljubljane (za dobrih 100€). Če ste morda blizu Dunaja, lahko pregledate cene pri nizkocenovni letalski družbi Pegasus. Morda najlažje pa bo vse skupaj spremljati kar preko spletne strani www.posvetu.si, kjer so objavljene aktualne akcije raznih letalskih kart, saj boste tako vedno na tekočem za dobre in poceni letalske karte v Istanbul.
 • Turistična viza za Istanbul / Turčijo
  Na srečo že nekaj let Slovenci ne potrebujemo vize za vstop v Turčijo, kar nam bo naš izlet v Istanbul naredilo še toliko bolj prijetnejši in predvsem enostavnejši.
 • Javni prevoz v Istanbulu
  V času prometnih konic se, milo rečeno, Istanbul povsem ustavi… Za relacijo, ki bi jo brez gneče prevozili v 10-15 minutah, boste lahko potrebovali več kot eno uro ali celo dve. Na srečo je v Istanbulu poleg klasičnih mestnih avtobusov, mogoče potovati tudi z metrojem, tramvajem in celo manjšimi ladjami. Vse o javnem prevozu v Istanbulu si preberite tukaj.
 • Prenočišča v Istanbulu
  Glede na to, da je Istanbul množično obiskano turistično mesto, je na voljo cel kup različnih prenočišč. Do tistih, ki stanejo komaj da nekaj evrov, do pravih luksuznih hotelov, kjer vladajo pregrešne cene. Najlažje sije verjetno prenočišča ogledati, posikati in rezervirati na bookingu. Glede na to, da smo si ljudje različni, pa morda trije predlogi:
  – Nobel Hostel (lokacija je odlična, saj se hostel nahaja v neposredni bližini Hipodroma, Hagije Sofije in Modre mošeje. Ima simpatično teraso, kjer ob lepem vremenu lahko zajtrkujete s pogledom na zgodovinski predel Sultanahmet in Modro mošejo. V ceni je tudi že soliden samopostrežni zajtrk ter brezplačen wi-fi.)
  – Reydel Hotel (Nekoliko izven tistih tipičnih turističnih poti, a zato tudi precej ugodna možnost. Samopostrežni zajtrk in wi-fi vključen v ceno.)
  – Sapphire Hotel (Hotel se nahaja v zgodovinskem delu mesta in je od Topkapi palače oddaljen zgolj 500 metrov, od Hagije Sofije pa približno 700 metrov. Nahaja se v ulici, kjer je polno raznih restavracij. Cenovno je sicer nekoliko dražji od zgornjih dveh, a je v ceni vštet odličen in bogat samopostrežni zajtrk, savne, jaccuzi, bazen, wi-fi ter pri prihodu tudi vožnja iz letališča Ataturk).
  -Burckin Hotel (Hotel je odličen za vse tiste, ki želite vsak dan pri zajtrku imeti enega lepših razgledov. Hotel Burckin namreč leži v osrčju Sultanahmeta, tik ob Hagiji Sofiji in Modri mošeji. Iz njegove terase in restavracije pa se vijejo čudoviti razgledi na mogočne zgodovinske zgradbe. Boljše skoraj da ne gre pa še cena je za vse kar ponuja solidna. Bogat zajtrk, brezplačna wi-fi uporaba in celo brezplačno parkirišče, če morda v Istanbul potujete z avtom. Za piko na i pa je cel hotel urejen v starinskem slogu. Zagotovo ne boste razočarani!)

Booking.com

 • Hrana v Istanbulu
  Če ste ljubitelji dobre hrane, bo Istanbul nedvomno pravo mesto za vas! Bogata izbira bo resnično navdušila vsakogar in ni važno ali ste ljubitelj mesa, morskih sadežev ali slaščic. Več o hrani v Istanbulu in kaj morate v času vašega bivanja tu obvezno poskusiti pa tukaj.
 • Barantanje v Istanbulu
  Istanbul ima ogromno bazarjev / tržnic, kjer se boste lahko preizkusili v barantanju. Konec koncev je barantanje v Turčiji obvezen obred, pred nakupom, zato si zanj vzemite čas. Koliko in kako barantati pa si preberite v posebnem prispevku.
 • TOP Istanbul znamenitosti
  Ne glede na to, kolikokrat boste obiskali Istanbul, vedno boste spoznali nekaj novega. Če boste Istanbul obiskali prvič, si preberite katere so TOP Istanbul znamenitosti, ki jih nikakor ne gre prezreti. Če lahko v Istanbulu pogrešate vsaj en dan, priporočava izlet v Burso.
 • Ženske popotnice v Istanbulu
  Moje čisto prvo samostojno potovanje je bilo prav v Turčijo in med drugim tudi v Istanbul. Potovala sem povsem sama in se nisem počutila ogrožene ali v nevarnosti. Bilo je seveda zelo drugače, kot če bi potovala v spremstvu kakšnega moškega, saj sem se vsakodnevno srečevala s turškimi osvajalci in njihovim dvorjenjem. Pomagalo je zgolj to, da jih nisem pretirano gledala v oči, saj je to zanje pomenilo, da z njimi flirtam. To je sicer bilo pred dobrimi trinajstimi leti, zato se je verjetno stvar že malce obrnila, a vendarle so Turki znani po dobri domišljiji in iznajdljivemu dvorjenju.
 • Varnost v Istanbulu
  V Istanbulu sem bila že velikokrat, in do sedaj se niti enkrat nisem srečala s kakšno neprijetno stvarjo oziroma dogodkom. Seveda se v tako velikem mestu marsikaj lahko zgodi, zato tista normalna previdnost in uporaba “zdrave kmečke pameti” nikoli ne bo odveč.
 • Sporazumevanje v Istanbulu
  Glede na to, da je Istanbul izredno turistično mesto, večina ljudi, ki se ukvarja s turizmom, solidno govori angleško. Tudi prodajalci na Velikem Bazarju in Bazarju začimb so vešči angleščine, mnogi celo srbo-hrvaščine, zato sporazumevanje ne bo prevelik problem. No, seveda pa bolj kot se boste oddaljevali turističnim predelom, slabše bo znanje angleščine.
 • Kdaj potovati v Istanbul
  Lahko bi rekla, da skoraj ni napačnega časa za potovanje v Istanbul. Veliko stvari je odvisnih tudi od tega, kaj imate radi. Če vas gneča neprivlači, bo najbolje, da se Istanbulu v velikem krogu izognete v času od aprila do oktobra, saj je takrat mesto najbolj oblegano. Pozimi zna biti sicer precej mrzlo, tudi deževno in vetrovno, a če vas to ne moti, boste uživali v nižjih cenah in tudi večji prijaznosti domačinov. Poletja so vroča in za čakanje v vrstah pred znamenitostmi, precej naporna, zato bi lahko rekla, da je tisti najbolj varen čas za izlet v Istanbul pomlad ali jesen. Vreme je lepo, ni prevroče in gneče so nekoliko manjše. V kolikor ne želite pretirano čakati za ogled znamenitosti, priporočam, da ste tam takoj, ko se le-te odprejo – običajno ob 9ih zjutraj.

Prepričana sem, da vas bo Istanbul navdušil, zato nikar ne odlašajte predolgo z obiskom tega fantastičnega mesta. Že sedaj se tu gnetejo množice turistov iz celega sveta in z vsakim novim letom bo gneča še večja. “Čimprej” je tisti pravi čas za odkrivanje Istanbula.