Popotniški vodnik Romunija

Vsi, ki načrtujete potovanje v Romunijo in ne veste, kje bi začeli s pripravami, si preberite najpomembnejše informacije v krajšem popotniškem vodniku, ki je nastal na najinem potovanju po Romuniji.

Romunija potovanje – popotniški vodnik

  • Kako do Romunije

Zaradi bližine, se v Romunijo potovati redkokdaj splača z letalom (z izjemo organiziranih počitnic ob Črnem morju). Tisti, ki prisegate na potovanja z nahrbtniki, boste verjetno v Romunijo potovali z vlakom, morda celo z avtobusom. Tisti, ki pa ste radi na svoji poti neodvisni od urnikov in voznih redov, pa boste verjetno za potovanje v Romunijo izbrali kar avto. Midva sva z avtom v Romunijo potovala čez Madžarsko, lahko pa izberete tudi pot čez Hrvaško in Srbijo.
V kolikor potujete čez Madžarsko, ne pozabite na vinjeto (lahko jo uredite že od doma, preko spleta). Tudi za Romunijo boste potrebovali vinjeto in tudi to si lahko brez kakršnih koli skrbi uredite že doma.

  • Javni prevoz v Romuniji

Javni prevoz lahko kombinirate z avtobusi in vlaki. Vsekakor pa je za nekatera področja veliko bolje potovati kar z avtomobilom, saj so določena področja v državi (Karpati, Črno morje, Maramures) zelo slabo pokrita ali pa javnega prevoza celo ni. Sicer pa lahko kadarkoli zaštopate kakšno konjsko vprego. Verjemite, več kot dobrodošli boste!

  • Prenočišča v Romuniji

Romunija ima zelo dobro ponudbo prenočišča, saj je poleg hotelov, ogromno domačih penzionov, kjer vam domačini oddajo sobo. Takšna prenočišča so praviloma poceni in čista. Dogovorite pa se lahko tudi za zajtrk, nekje celo za pol penzion. Midva sva v Romuniji preverila skoraj da vse možnosti prenočišč, saj sva spala v kampih, penzionih, hotelu in tudi veliko na divje.  Solidne dvoposteljne sobe se dobijo že za 10€/osebo.

Nekaj najinih prenočišč v Romuniji:
– Penzion Casa Cristina, Brašov (penzion je relativno nov, nahaja pa se v samem starem delu mesta. Čeprav morda potujete po Romuniji z avtom, je dobra stran tega penziona tudi brezplačno parkirišče. Poleg parkirišča ponujajo še brezplačni WI-FI in čudovit razgled na mesto.)
– Ambience Hotel, Bukarešta (Hotel se ne nahaja blizu starega dela mesta, saj v centru hoteli ali nimajo parkirišč ali pa so le-ta plačljiva. Kljub temu ima hotel dobro lokacijo, saj lahko brez problema dobimo taksi, ki nas za štiri kilometre pride manj kot 1,50€. V ceno je všteto brezplačno parkirišče, WI-FI in zajtrk).
Penzion Kristal, Maramures (Lahko bi rekli, da se penzion nahaja sredi ničesar – no ja, v majhnem kraju. Lokacija je dobra predvsem zaradi bližine znamenite parne lokomotive Mocanite. Poleg brezplačnega parkirišča in WI-FI-ja, je na voljo tudi zajtrk. Sobe so čiste in nekatere imajo svojo kopalnico. Koordinate: S47°37.721′ / V024°29.527′)
– Kamp Aquarius, Šighišoara (Kamp se nahaja le nekaj minut peš od starega dela mesta Šighišoara in je na perfektni lokaciji. Kamp je manjši, zato se zna zgoditi, da bo ob vašem prihodu poln – za naju se je komaj da še našel prostor. Gostje tega kampa imajo brezplačen dostop do bazena, saj je kamp pravzaprav na področju mestnega kopališča. Koordinate: S46°13.374′ / V024°47.789′).

Booking.com

  • Romunija znamenitosti

Romunija je izredno raznolika država in prav vsak obiskovalec bo tu našel znamenitosti zase. Gradovi, muzeji, narava, srednjeveška mesta… Dobra stran znamenitosti je tudi ta, da so pri večini vstopnine primerne za vsak žep.

  • Hrana v Romuniji

Čeprav skoraj da nikjer ne bo šlo brez poletne pa je hrana v Romuniji skoraj da tako raznolika kot tamkajšnje znamenitosti. Zaradi hribovitega sveta se lahko pohvalijo z domačimi siri in salamami. Vse polno je jedi z žara, kjer bodo na svoj račun prišli pravi mesojedci. Na srečo pa je zaradi Črnega morja in delte Donave, mogoče dobiti tudi sveže ribe. Če boste v Romunijo potovali poleti, boste navdušeni nad poceni domače pridelanim sadjem (marelice, lubenice, hruške, grozdje..) in zelenjavo (paprika, paradižnik…). Poleg tega pa na območju Transilvanije ob poti prodajajo tudi gozdne borovnice, ki so tako poceni, da sva jih midva brez pomisleka kupovala kar na kile. Za nekaj evrov se boste brez pretiranega problema najedli do sitega! Odlično!

  • Varnost v Romuniji

Eden večjih stereotipov o Romuniji je zagotovo varnost oziroma nevarnost. Vsi si namreč v spomin hitro prikličemo Rome, ki nas lahko okradejo. Resnica pa je na srečo povsem drugačna. Brez zadržkov lahko trdiva, da je Romunija povsem varna dežela. Prav nikjer nisva imela slabega občutka in celo po Bukarešti sva se sprehajala pozno zvečer.

  • Sporazumevanje v Romuniji

Z angleščino boste težko shajali. Določeni mladi v turističnih predelih sicer govorijo precej dobro angleščino, a takoj ko boste zavili stran od tistih tipičnih turističnih smeri, se boste morali izkazati v pamtomimi. Še najlažje boste prišli čez z Italijanščino.

  • Kdaj potovati v Romunijo

Kdaj potovati v Romunijo je v celoti odvisno od vas. Če imate radi sneg in smučanje, bo zima zagotovo najboljša izbira. Če pa bi se radi nastavljali soncu in se kopali v Črnem morju, boste v Romunijo morali oditi poleti. Za zgolj raziskovanje in morda pohodništvo bo zagotovo najboljši letni čas pomlad ali jesen. Zavedati pa se morate, da zaradi visoke lege določenih predelov Romunije, lahko tudi v poletnem času pričakujete mraz, zato kakšen topel pulover in dolge hlače ne bosta odveč. Morda še ena negativna stran poletja – če želite obiskati delto Donave, nikar ne pozabite na repalent, komarji bodo zagotovo vaša družba.
OPOMBA: Vsi tisti, ki si Romunije ne morete predstavljati brez obiska znamenite ceste oziroma prelaza Transfagaraš, morate potovanje v Romunijo načrtovati po 1.7. – pred tem je namreč prelaz še zaprt.

Potovanje v Romunijo je za vse, ki iščete še pravo divjino in kraje pozabljene ter izgubljene nekje v času. Čeprav Romunijo obiskuje vedno več ljudi pa se je takšnih turističnih krajev mogoče izogniti brez kančka napora… in takrat se pravzaprav najlepša stran Romunije šele začne.