Izlet na Kras - pot Kamna

Pot Kamna je dolga štiri kilometre in je zaradi dolžine in nezahtevnosti odlična za lahkoten sprehod, kot tudi radovedne otroške korake. Najdemo jo v naselju Volčji Grad, nedaleč stran od bolj znanega kraja Komen na Krasu.

Lahka pešpot Kamna v naselju Volčji Grad

Sprehod po tipičnem kraškem naselju Volčji Grad je zaradi starih kraških hiš in kamnitih pročelij zanimivo že samo po sebi, a če ga združite še s krajšo krožno potjo Kamen, boste kraški svet doživeli še skozi zgodovino.

Naselje Volčji Grad je velja za vasico z najlepšimi izdelki kamnoseške obrti na krasu. Prav na tej krožni poti Kamna pa se lahko spoznamo tako z naravnimi kot kulturnimi znamenitostmi Krasa.

Pot Kamna ima več točk, ki nas popeljejo celo do enega največjih kraških gradišč – Debele griže, kar priča o tem, da so ljudje na tem področju živeli že v starejši železni dobi. Gradišče naj bi nudilo zavetišče pred napadi ali pa naj bi varoval naselbino znotraj njega. Zid, ki ga prepoznamo po kupih kamenja, je delno ohranjen še danes.

Urejen in širok kolovoz nas popelje na ožjo pot, ki nas vodi skozi gozd, mimo ostalih postojank, med katerimi je vsaj za nas bila najbolj zanimiva stara pastirska hiška iz leta 1880. Hiška je nudila zavetje tako pastirjem kot kmetom.

Pot Kamna nas seznani tudi z drugimi kraškimi pojavi in značilnostmi, kot so java (nekakšen kraški kamnolom), jap’nca (obzidana luknja za shranjevanje in gašenje apna), trasa avstrijskega vodovoda, ki so jo med 1. svetovno vojno gradili ruski ujetniki, bezno (brezno, ki označuje vhod v 30 metrov globoko jamo), obzidane vrtače, dolina Globočnjak, vhodi na parcele oziroma suhi zidi z vrzelami…

Dolžina poti

Pot je dolga 4 kilometre, čeprav se nekje omenja tudi dolžina 5 kilometrov. Neglede na točno dolžino, je pot Kamna krožna pot, ki je primerna za vse, tudi za mlajše otroke. Že tri letnik jo bo z lahkoto prehodil sam, medtem pa se bo z vašo pomočjo seznanil še z različnimi kraškimi pojavi.

Ob poti smo videli tudi čredo ovac in pašnik s konji, kar je bila še dodatna motivacija za našega najmlajšega pohodnika.

Kje parkirati?

Najlažje boste našli parkirni prostor še pred vasjo. V kolikor se pripeljete iz smeri Komna, je parkirišče na voljo pred začetkom vasi levo.

Kako je z oznakami na poti Kamna

Pot bi lahko bila označena bolje, saj smo mi nekajkrat smer določili bolj na pamet kot pa z oznakami, a na srečo smo se vedno odločili pravilno. Tudi postojanke s posebnostmi niso skoraj nič posebej označene – nekatere sicer najdemo tik ob poti, medtem ko je za druge potrebno zaviti malce s poti, a jih je precej težko opaziti, zato bi bilo nekaj pomoči dobrodošlo.

Za koga je pot Kamna primerna?

Pot je primerna za vsakogar – predvsem pa tiste, ki si želijo miru, saj je pot Kamna zelo malo obiskana. Mi v času našega sprehajanja nismo srečali prav nikogar. Pot Kamna je nezahtevna, poteka po ravnini in je tako odlična tudi za najmlajše pohodnike in vse, ki nimate kondicije. Ni pa pot primerna za vozičke in poganjalce – vsaj ne v celoti.

Nasvet za podaljšanje izleta

Ker je pot Kamna kratka, je najbolje, da si izlet na Kras popestrite še s kakšno dodatno postojanko. Če imate radi zanimiva in stara kraška naselja, nikar ne spreglejte Štanjela. Štanjel vas bo že s svojo lokacijo navdušil, da o sprehodu po lepo urejenih in obnovljenih kamnitih ulicah znotraj obzidja niti ne izgubljam besed.