Pot močvirskih škratov na Mali plac - družinski izlet

Pot močvirskih škratov, ki obiskovalce popelje na Mali plac, kjer se dogajajo pravljične in skrivnostne reči, je odlična ideja za razgiban družinski izlet.

Pot močvirskih škratov na Mali plac v Bevkah

Sredi ljubljanskega barja, natančneje v majhni vasici Bevke, ki se nahaja streljaj od bolj poznane Vrhnike, se skozi gozdiček vije zanimiva krožna pešpot. Ker so tam doma močvirski škrati, ki so namazani z raznimi triki, čarovnijami, skrivnostmi, kot tudi nagajivostjo, vam med hojo res ne bo postalo dolgčas. Pravzaprav nasprotno, pot je zaradi nalog in lesenih figur tako razgibana, da se na njej starši lahko celo spočijemo, saj je neprestana motivacija za hojo najmlajših tukaj povsem odveč.

 

Pot močvirskih škratov na Mali plac si lahko popestrite z beležko, kjer najdete cel kup zanimivih informacij o škratih, kot tudi o drugih lokalnih prebivalcih – zeleni regi, malemu podkovnjaku, želvi Belki. Med potjo boste spoznali še čudežno rosiko, ki je komarje, na koncu oziroma na začetku poti pa boste lahko objeli še mogočno bukev, ki nudi zavetišče pravljičnim bitjem.

 

Beležka vam bo poleg novega znanja omogočila še nabiranje petih močvirskih žigov, z njeno pomočjo pa se boste naučili še 12 škratorunskih simbolov.

Pot močvirskih škratov na Mali plac je res simpatična popestritev pohodniškega izleta prav za celotno družino. Najin štiri letni raziskovalec je bil na koncu ves nesrečen, da jo je že konec, tako da mi zagotovo še pridemo na obisk k močvirskih škratom.

Praktični nasveti za obisk poti močvirskih škratov na Mali plac

Izhodišče

Parkirišče pri Športnem parku Bevke, vas med Brezovico in Vrhniko (potrebno je iti po stari cesti). Krožna pot je dobro označena – prvi smerokaz je že na parkirišču.

Beležka

Pot si lahko popestrite z beležko, ki jo lahko za 5 EUR kupite v lokalu športnega parka. V tem kovid času, ko so gostinski obrati zaprti, pa beležko lahko naročite tudi preko spleta (spletna stran Zavod Škrateljc) – dostavijo vam jo lahko domov po pošti ali pa kar na parkirišče športnega parka. Za ljubitelje knjig, pa si na njihovi spletni strani lahko za domačo knjižno zbirko naročite še knjigo / zgodbico Mali plac in se na celotno dogodivščino še bolje pripravite.

Zahtevnost

Pot sicer ni pretirano dolga, a zaradi radovednih otrok si vseeno rezervirajte nekje 2 uri.

Primernost

Primerno za vse ljubitelje pravljičnih dežel in domišljije. Pot bodo v celoti lahko prehodili tudi najmlajši (nekje od tretjega leta naprej). Za ostale priporočam nosilko, saj pot za vozičke ni primerna. Nekaj je vzpetinic, v celoti pa pot poteka skozi gozd – z izjemo tistega dela, ko vodi od parkirišča do gozda. Poleti znajo biti nadloga komarji, zato ne pozabite na primerno zaščito.

Postojanke

Nekje na sredini poti je na sončni strani na voljo velika klop in miza za malico in počitek. Razgled imate na ljubljansko barje.

Opomba: Podobno pot najdete tudi v Polhovem Gradcu in se imenuje Polhov doživljajski park.