potopisna predavanja, potopisno predavanje

Veliko popotnikov se slej ali prej sreča z dilemo, željo in vprašanje, kako pripraviti potopisna predavanja kakšnega svojega potovanja. Nekateri potopisna predavanja izvedejo le za svoje domače in prijatelje, drugi pa se zadeve želijo lotiti nekoliko bolj profesionalno ter za širši krog ljudi. Z nastopom v javnosti se seveda zahteve in kriteriji za potopisna predavanja znatno povišajo oziroma bi se absolutno morali. Na žalost pa je na trgu še vedno preveč predavateljev, ki potopisna predavanja izvajajo pod nekimi osnovnimi kriteriji…

Od kar pišem blog na temo potovanja in imam potopisna predavanja, dobim veliko vprašanj, kako sploh začeti in pripraviti potopisna predavanja. Kaj povedati, koliko fotografij pokazati, kako dobiti povabilo za potopisna predavanja…

Potopisna predavanja, kjer predstavljam svoja potovanja, izvajam že približno šest let, a nekoliko bolj resneje in intenzivneje zadnja tri leta. Za seboj imam že preko 50 različnih potopisnih predavanj, a spomnim se, da so bili moji začetki precej težki. Nikakor nisem dobila pravih napotkov in informacij, kako se sploh lotiti in pripraviti potopisna predavanja. Tisti, ki so že predavali in imeli za potopisna predavanja nekaj izkušenj, o tem niso prav radi govorili. Nič čudnega, konec koncev bi s tem dobili le nekaj nove konkurence. No ja, morda bom s tem prispevkom tudi jaz pljuvala v svojo lastno skledo, a ker vendarle mislim, da se dobra dela slej kot prej povrnejo (karma), sem sklenila, da s svojimi izkušnjami skušam pomagati vsem nadobudnim in potencialnim popotnikom, ki želijo svoja potovanja predstaviti tudi s pomočjo potopisnih predavanj. Konec koncev, nekaj konkurence vendarle ne škodi in če že ne drugega, z njo poslušalci dobijo veliko bolj kakovostno storitev in s tem bolj zanimiva potopisna predavanja.

Kako torej pripraviti dobra in zanimiva potopisna predavanja?

  • Fotografije – kot pri pisanju popotniških reportaž, so tudi za potopisna predavanja pomembne dobre lastne avtorske fotografije. To predvsem pomeni jasne, ne-meglene, raznolike in kar je najpomembneje, fotografije, na katerih niste ravno vi v prvem kadru! Zakaj potopisna predavanja ne bi ravno smela vsebovati fotografije z vami, konec koncev je to dokaz, da ste tam pravzaprav res bili? Če predavate za starše, brate, sestre, tete, strice, babice, dedke in prijatelje so te fotografije iz potovanja seveda zelo pomembne, a tam, kjer vas pravzaprav nihče ne pozna, jih te fotografije prav nič ne zanimajo. Mogoče izgledajo celo bahavo, v smislu »Glejte me!« Na potopisna predavanja prihajajo ljudje, ki jih zanima obiskana država, kaj se tam lahko vidi, kako se lahko potuje, kakšni so stroški, varnost, hrana… In verjemite, prav nikogar ne brigate vi – oziroma zanimate jih le kot govorec, saj so vas prišli poslušat.
  • Kaj povedati – Potopisna predavanja so predstavitev vašega potovanja in obiskane države, kjer so vse oči in ušesa uprta v vas, zato nikar ne mislite, da je za vaše govorjenje dovolj to, da ste tam bili. Kot že omenjeno zgoraj, nikogar ne zanimate vi, ampak obiskana dežela. Poslušalcem seveda povejte svoje anekdote, dogodivščine, mnenja, a vendarle jim dajte tudi kakšne koristne in zanimive informacije. Zato pa je, hočete ali nočete, za dobro izvedena potopisna predavanja potrebna tudi predhodna priprava.
  • Kako povedati – Dobra potopisna predavanja niso zanimiva le zaradi vsebine, ampak tudi zaradi načina, kako kaj poveste. Veliko bolj zanimivi boste, če boste svoja potovanja in potopisna predavanja začinili z vašim navdušenjem in z žarom, kot pa da boste govorili povsem brez interesa in monotono. Za boljšo predstavo, se spomnite vaših šolskih dni in tega, kako trpeče je bilo predavanje kakšnega dolgočasnega učitelja ali profesorja.
  • Dolžina za potopisna predavanja – Včasih je dolžina lahko velik problem, sploh če so potopisna predavanja predolga. Od navdušenja nad obiskano deželo, bi seveda lahko vsi govorili ure in ure, a če so potopisna predavanja predolga, poslušalcem pade koncentracija. Ljudje se začnejo presedati, kakšen odide in stvar zato lahko postane mučna tudi za vas, kot predavatelja.
  • Kako dobiti potopisna predavanja – popotnikov, ki bi želeli predavati je ogromno, zato se na nekaterih lokacijah lahko za potopisna predavanja čaka več kot leto dni. A nikar se ne bojte – če je vaša tema zanimiva, vas bo marsikdo želel slišati prej. Seveda pa morajo za vas sploh izvedeti, zato jih najprej kontaktirajte. Ker pa dober glas seže v deveto vas, so za nadaljnja povabila najboljša dobro izvedena potopisna predavanja, saj vas bodo tako organizatorji vabili kar sami.
  • Vaja dela mojstra – pa smo spet pri starodavnem reku, a kako le-ta drži. Večkrat kot boste imeli potopisna predavanja, boljši boste postajali in tako bodo boljša tudi vaša potopisna predavanja. In ne pozabite, nekaj samokritike tudi ne škodi!

Če želite obiskati kakšna moja potopisna predavanja, si lahko razpored le-teh preberete tukaj, če pa vas zanimajo informacije, napotki in nasveti, kako se lotiti pisanja popotniške reportaže, si preberite moje nasvete o tem tukaj.