potovalna lekarna za dojenčka, potovalna lekarna za otroka, zdravila na poti

Brez potovalne lekarne nisva še nikoli odšla na neko daljše potovanje in sedaj, ko dogodivščine po svetu raziskujemo trije, je nekaj zagotovo – brez potovalne lekarne, sploh za Rena, res nikakor ne gre.

Zatakne se le pri tem, da je za dojenčka in manjšega otroka precej težko kaj pametnega spakirati. Samozdravljenje zdravniki odsvetujejo, saj nam malček ne zna še povedati, kaj in kje ga boli in zato priporočajo obisk zdravnika v državi, kjer se nahajamo.

No, kljub vsemu pa se na srečo manjše stvari še vedno lahko pozdravijo ali vsaj omilijo, če smo na to mislili že doma in se na pot podali s potovalno lekarno.

Naša potovalna lekarna za dojenčka / otroka vsebuje:

  • Sirup proti vročini (ne pozabite na zanesljiv termometer) – lahko se odločite tudi za svečke. Vsak otrok sicer drugače reagira na povišano temperaturo, a ne glede nato, ali ste doma ali na poti, se temperature, ki ni višja od 38,5°C naj ne bi še zbijalo.
  • Glicerinske svečke proti zaprtju – Predno posežemo po svečkah, si pri nas najprej pomagamo s kakšnim slivovim kompotom, ki ga skuhamo v primeru, da imamo s seboj tudi kamp opremo. Ali pa suhe slive le čez noč namočimo v vodi, ki se jo potem lahko popije. Če vaš malček že je gosto hrano, pa mu lahko ponudimo seveda tudi kar slive.
  • Probiotične kapljice za uravnavanje črevesne flore – Glede nato, da tudi s Simonom prisegava na probiotike, so le-ti v obliki kapljic tudi sestavni del naše potovalne lekarne za Rena. Probiotične kapljice so primerne tako za preventivno uporabo doma kot tudi na potovanjih. Probiotiki urejajo nestalno prebavo, zvišujejo odpornost, blažijo negativne učinke v črevesju zaradi jemanja antibiotikov in blažijo drisko, ki je posledica infekcije ali drugačne prehrane na potovanju.
    Poskusili smo različne, a na koncu pristali kar na Waya probiotičnih kapljicah. Pozimi se poslužimo tistih, ki imajo dodatek D3 vitamina, v ostalih letnih časih pa Renu dodajamo kar klasične, ki vsebujejo samo probiotik. Več o Waya probiotičnih kapljicah najdete tukaj.
  • Rehidracijski prašek v primeru driske – V primeru, da je vaš malček dobil drisko, pazite na to, da bo zaužil zadostno količino tekočine. To najlažje preverite tako, da v enem dnevu dobite tri polno polulane plenice. Če tega ni, raje obiščite zdravnika. Obisk zdravnika je nujen tudi v primeru, da driska traja več kot dva-tri dni.
  • Sirup proti alergijskim reakcijam – Najpogostejše reakcije znajo biti ali zaradi pikov ali hrane. Če je dojenček že na gosti hrani, lahko na potovanju uvedemo kakšno novo živilo, ki ga naš malček ne prenaša in to ugotovimo šele takrat. V takšnem primeru je pomembno, da pravočasno in pravilno ukrepate in najlažje je tako, da imate s seboj tovrsten sirup. Potem pa je vseeno pametno obiskati tudi zdravnika.

Nikoli pa ne odidemo na pot niti brez sterilnih gazic, alkoholnih blazinic in fiziološke raztopine, ki jo lahko uporabiva tako za nosek kot oči. Ne pozabite niti na dobro zaščitno kremo proti soncu – sploh če odhajate kam na morje – mi imamo s seboj 50+ faktor. Prav bo verjetno prišel tudi kakšen dojenčku prijazen repelent proti komarjem in klopom ter morda kakšen gel za lajšanje srbečice pri piku.

Če ima vaš malček že kakšna predpisana zdravila pa seveda nikar ne odidite na pot brez njih. Pri nas smo prvo leto imeli nekaj kremic na recept zaradi Renovega seboroičnega dermatitisa, ki pa smo ga sedaj na srečo prerasli.

Ne pozabite na zdravstveno zavarovanje za tujino!

Nikar pa seveda ne pozabite na dobro zdravstveno zavarovanje za tujino – pa čeprav ne odhajate na eksotično destinacijo, ampak zgolj na dopust čez mejo. Mi imamo celoletno družinsko zdravstveno zavarovanje za tujino sklenjeno pri zavarovalnici Vzajemna in sicer Multitrip Svet XXL milijon, kjer je zavarovalna vsota na osebo 1.000.000 EUR – največ, kar se da dobiti v Sloveniji.

Seznam naše potovalne lekarne za dojenčka / otroka sicer ni dolg, a kot rečeno je le-ta bolj za prvo pomoč, kot konkretnejše zdravljenje, za kar je nujno potrebna zdravniška pomoč. Pri tako majhnih otročičkih se pač z zdravjem res ni za hecati. In srečno na vaših poteh!

Blog prispevek o potovalni lekarni za dojenčka / otroka je podprlo podjetje Medis, ki je na slovenskem tržišču prisotno tudi z WAYA probiotičnimi kapljicami. Ker tudi sama Renu, tako na poti kot doma, redno dodajava njihove probiotike, sva sodelovanje z njimi ter podporo blogu z veseljem tudi sprejela.