potovalna lekarna, popotniška lekarna, probiotiki jamieson

Mislim, da ni med nami nikogar, ki si ne bi svojih dopustniških in popotniških doživetij želel preživeti povsem brez zdravstvenih težav. A na svetu verjetno ne obstaja niti en sam popotnik, ki ne bi vsaj enkrat na poti imel določenih težav. In prav zato sama na pot nikoli ne odidem brez potovalne lekarne, ki mi je že mnogokrat pomagala in olajšala slabo počutje daleč stran od doma, kot tudi na kakšen krajšem potepanju.

Že od nekdaj sem vajena potovati z malo prtljage in prav zato včasih res zgleda smešno, ko potovalna lekarna zasede skoraj več prostora kot pa oblačila.

Moja potovalna lekarna sicer ni čisto nič posebnega. Potrebujem jo predvsem v primeru splošnih ali začetnih zdravstvenih težav. Vedno tako upam, da mi bo le-ta dovolj, da se izognem obisku zdravnika ali celo bolnice. Na mojo srečo, sem zaenkrat svoje zdravstvene težave še vedno uspela rešiti samo z njo.

Kaj vse se znajde v moji oz naši potovalni lekarni je v veliki meri odvisno od popotniške destinacije. Čeprav se v njej kakšna stvar vendarle zamenja, pa se v potovalni lekarni kljub temu vedno določene sestavine ponavljajo.

Kaj vsebuje naša potovalna lekarna?

  • Zdravila proti bolečinam in povišani telesni temperaturi

 Ne glede nato ali sem doma ali na poti, običajno imamo ta zdravila vedno tudi doma, če že ne zaradi drugega pa zaradi lajšanja kakšnih glavobolov.

  • Zdravila proti alergijam

Včasih se ta zdravila niso znašla v moji potovalni lekarni, ampak nekajkrat so me na poti precej zdelali razni piki. Še danes ne vem od česa, ampak zaradi njih sem imela zatečeno nogo, roko, stopalo… Od takrat naprej je tudi to postalo redni spremljevalec mojih potovanj. Poleg tega pa je sedaj z nama tudi Ren in brez tega res ne gremo od doma, niti ko se potepamo po Sloveniji.

  • Probiotiki za uravnavanje črevesne flore

Vedno sem nekako vedela, da je prebava povezana s črevesno floro, a šele ko sem prebrala knjigo »10-odstotno človek«, sem se pravzaprav šele resnično zavedela, kako pomembna je črevesna flora – in to ne samo za prebavo, ampak za celotno telesno počutje in zdravje. Strinjam se s trditvijo, da smo to, kar jemo. In na potovanju se poje ogromno stvari, ki jih naše črevo ni navajeno in kaj hitro se nam črevesna flora lahko poruši in nam začne nagajati prebava. Nekateri zaradi drugačne prehrane in tempa postanejo zaprti, spet druge muči driska… jaz se žal znajdem bolj pri drugi nadlogi… Včasih sem si pomagala z medicinskim ogljem, ampak sedaj bolj prisegam na probiotike, ki jih jemljem že preventivno in niti ne čakam na težave. Morda se sliši paranoično, ampak od kar sem prav na potovanju zaradi prebave fasala analno fisuro, se s tem ne hecam več. 

  • Enterosgel

Preden je prišel na trg, vsaj po mojem mnenju, ta čudežni gel, sem proti prebavnim težavam in driski, na potovanjih s seboj vedno imela medicinsko oglje in rehidracijski prašek. No, sedaj me že skoraj štiri leta na poti namesto tega spremlja Enterosgel – z njim me je v nosečnosti seznanila farmacevtka v lekarni, saj je v času nosečnosti res težko dobiti kaj pametnega že za navaden prehlad, kaj šele za kaj bolj konkretnega. Enterosgel je nekakšen žele, ki ga poješ samega ali pa ga poplakneš z vodo. V prebavnem traktu nase veže razne viruse in bakterije, ki se nato izločijo z blatom. Ker sama uporaba Enterosgela ni škodljiva – mnogi ga uporabljajo tudi za 14-dnevne kure za čiščenje telesa (pospešuje razstrupljanje telesa in ne deluje zgolj površinsko), odpravljanje aken, dermatitisa, ga sama vzamem takoj, ko me začne črvičiti v želodcu – bolje preventiva, kot kurativa in zaenkrat me je to na potovanjih vedno uspešno rešilo. Kolegica me je opozorila, da je Enterosgel tudi odlično zdravilo proti mačku – no, ne da zagovarjam pijančevanje, a tisti, ki se morda vseeno odpravljate na malce bolj žurersko usmerjeno potovanje, to, da vzamete Enterosgel s sabo, ne bo prav nič odveč. Uporabi pa se lahko celo pri lajšanju sončnih opeklin in ran (jih mažemo z njim), kot tudi pri lajšanju prehladnih obolenj in raznih viroz. Sami Enterosgela nimamo zgolj v potovalni lekarni , temveč ga uporabljamo tudi doma, največ pri Renu, ki iz vrtca hitro prinese kakšne črevesne viroze in smo tako obšli ali pa vsaj omilili marsikatero nevšečnost. Vsekakor je to eden od tistih pripomočkov, ki so z mano vedno na potovanjih ali izletih, v potovalni lekarni ali zgolj kozmetični torbici in ga brez zadržkov priporočam vsem – tudi nosečnicam in doječim materam ter mlajšim otrokom (priporočljivo od enega leta dalje). Več podrobnih informacij o Enterosgelu najdete tukaj.  
Pomagala pa sva si tudi že z nekim želejem, ki naj bi nase vezal strupe v prebavnem traktu.

  • Zdravilo za vneto grlo in žrelo

Od kar sem na potovanju po Ugandi doživela, da so mi v lekarni za boleče grlo ponujali Halls bonbone, sem še ekstra previdna, da imam sedaj v popotniški lekarni spakirano dvojno količino zdravil za vneto grlo in žrelo.

  • Mazivo za nadležne pike žuželk in opekline

Kadar nimam kakšne večje alergijske reakcije na pike, mi pomaga tudi mazilo za lajšanje srbečice. Kar se tiče opeklin, pa se zaradi moje precej občutljive polti, raje težavam izognem, kot pa da bi si opekline lajšala. A v popotniško lekarno vendarle, za vsak slučaj, dodam tudi kakšno Aloe vero. Mi je pa všeč to, da je Enterosgel namenjen tudi za lajšanje sončnih opeklin in tako nekih ekstra dodatnih stvari niti nimam več s seboj. Na potepanjih, sploh v naravi pa velikokrat pride prav tudi močnejši repelent, sploh tam kjer so komarji ali pa morda klopi.

  • Razkužilo za rane in praske

Moja, najina in sedaj naša potovanja znajo biti na trenutke precej avanturistična in kaj hitro se zna zgoditi, da se kje opraskaš, urežeš… Stvar seveda pride prav tudi doma – sploh sedaj, ko Ren veselo skaklja naokoli.

  • Tablete proti slabosti

Zaradi slabih cest, razburkanega morja ali nemirnega leta lahko pridejo tablete proti slabosti še kako prav. Kot nekdo, ki je celotno otroštvo preživel s slabostjo v avtu, ladjah, na vlaku… si še danes ne upam brez njih na pot. Na trgu pa naj bi obstajala tudi neka zapestnica, a se jo kar bojim preizkusiti – kaj če ne deluje in bom spet preživljala mučne trenutke, ki so me spremljali čez celo otroštvo. Ima morda kdo kakšne izkušnje z njo?

  • Razni povoji, obliži, pinceta, škarjice, sterilne in alkoholne gaze…

Potovalna lekarna kljub mojemu priporočilu seveda ni nujno potrebna, saj se razna zdravila lahko najdejo tudi v lekarnah na tujih destinacijah. Je pa kljub temu potovalna lekarna zelo, zelo dobrodošla, sploh če se odpravljate v odročne kraje. Ni hujšega kot iskati lekarno, takrat ko jo res nujno potrebuješ in morda še nekaj dni ne moreš do nje.

Tisti, ki načrtujete potovanje z dojenčkom, pa priporočam, da posebej zanje spakirate še nekaj ostalih stvari. Kaj je vsebovala naša potovalna lekarna za dojenčka pa tukaj.

pamukkale turčija, hierapolis turčija, turčija znamenitosti

Na pot z dojenčkom in njegova potovalna lekarna

Zdravstveno zavarovanje za tujino in pozitivna naravnanost

Potovalna lekarna in zgornji seznam zdravil izgleda kar nekoliko grozno in paranoično, ampak če jo imam s sabo, se mi zdi, da kar pozabim na to, da bi se mi lahko na poti kaj zgodilo oziroma me je zaenkrat vedno rešil prav zgornji seznam zdravil, ki sem jih imela na poti. Drugače pa sem sama tudi zagovornik preventivnih cepljenj.

Kljub potovalni lekarni, pa na pot nikoli ne odidem brez zdravstvenega zavarovanja za tujino, ki ga imamo vsi trije urejenega pri zavarovalnici Vzajemna…saj veste, za vsak slučaj, ker nikoli ne veš kako se bodo stvari odvijale. Predvsem pa na pot odidite brez strahu in skrbi ter s pozitivno naravnanostjo.

Vesela sem, da je prispevek o potovalni lekarni in s tem neposredno tudi naš blog, podprlo podjetje, ki skrbi za Enterosgel.  Sva namreč že nekaj časa redna in zadovoljna uporabnika njihovih izdelkov. Čeprav sva vedno vesela podpore za najino nadaljnje ustvarjanje, pa se pri tem drživa načela, da je vse zapisano še vedno povsem najino lastno mnenje, na katerega nima vpliva prav nihče.