Potovanja z otroki, potovanja z dojenčkom

Tisti, ki potujemo z otroki smo bili zagotovo kdaj že deležni očitkov v smislu kako smo egoistični, da s potovanji mučimo otroke ali pa kaj ima otrok sploh od tega in vedno popularna »škoda denarja, saj se otrok potovanj v prvih letih njegovega življenja tako ne bo ničesar spomnil.«

Na nek način vse sicer drži, a stvari nikakor niso samo črne in bele.

Ja, verjetno smo vsi tisti starši, ki otroke že pred prvim rojstnim dnem »vlačimo« s seboj na potovanja, malce egoistični. Vendarle otrok ne ve, kaj sploh so potovanja. A sama zagovarjam mnenje, da so otroci srečni takrat, ko odraščajo med srečnimi starši in če je to egoizem, potem pa naj bo. A verjemite, tisti ki z otroki potujemo, na potovanja z dojenčkom / otrokom nikakor ne gledamo kot na egoistično dejanje – v prvi vrsti je to naš stil življenja. Nekateri starši radi plešejo, drugi imajo radi šport, tretji hribe, nekateri poležavanje na kavču… In tako v večini primerov otroci delajo in odraščajo s tem, kar delajo njihovi starši – in ja, nekateri pač potujemo.

Otrok se res da s tako zgodnjih potovanj ne bo spomnil prav ničesar, a to resnično ni pravi razlog, da bi ostajali doma. Tudi vzgajati začnemo otroka še predno dopolni prvo leto, pa čeprav se tudi tega ne bo zapomnil. A važna je doslednost, vztrajnost in na dolgi rok se ves vložen trud pozna. Nekaj podobnega je tudi pri potovanjih – na dolgi rok bo zaradi potovanj otrok dobil neko širino, izkušnje in povsem drugačno videnje sveta in nenazadnje tudi osebnost, kot če bi ostajali doma.

Najin Ren je ravno dopolnil eno leto in skupaj smo na poteh doživeli že ogromno. Največ bova seveda od tega imela midva s Simonom, a tekom vseh naših dogodivščin sem tudi sama v praksi spoznala, zakaj so potovanja odlična naložba v otroka.

1. Doživljanje skozi otroške oči

Na vseh dosedanjih potovanjih, ko Ren ni imel niti še eno leto, naju je na potovanju vendarle naučil toliko pozabljenega. Dojenčki / otroci namreč vidijo povsem druge stvari kot odrasli… To so tiste majhne stvari, drobne malenkosti, na katere smo kot odrasli že povsem pozabili.  Ko vidiš iskrice v očeh, radovednost ali brezmejno navdušenje nad premikajočim se vlakom, deroči vodi, okušanjem nove hrane, zanimanje za živali, naravo, vidiš vse tisto, kar na potovanjih brez otrok prevečkrat spregledaš.

2. Kakovostno preživet čas

Nič ne rečem, tudi doma se da zelo dobro preživljati kakovostni čas kot družina, a ko si 24 ur na dan več tednov skupaj, praviloma brez motečih dejavnikov kot je televizija ali ukvarjanje s telefonom, je to resnično tisti pravi čas za družino in povezovanje.

3. Domišljija nima meja

Čeprav se morda trudimo, da otrok ne dobi vseh mogočih igrač in ga skušamo naučiti, da vendarle ne potrebuje čisto vsega, pa vendar živimo v takem svetu, da se igrače slej ko prej nakopičijo – rojstni dnevi, obiski in prazniki seveda k temu močno pripomorejo. Ko smo na potovanju pa kar naenkrat ni na voljo vseh teh igrač, ki bi otroka na preprost način zamotile in kratkočasile. Na potovanju se moramo znajti drugače – vklopiti moramo domišljijo, se z njim ukvarjati in vse igrače zamenjati s tistim, kar imamo takrat pri roki – najboljša pri tem se vedno izkaže narava. In medtem ko s tem sami vklapljamo domišljijo, učimo tudi otroka, da za zabavo ne potrebuje cele sobe igrač, temveč le dobro oko in domišljijo, ki jo na tak način veliko bolje uri, kot pa ko je obdan s številnimi igračami.

4. Življenje ni le lepo

Ko govorimo o tistih pravih potovanjih, kjer državo spoznavamo v globino in ne z ležanjem v zaprtem rezortu, bo otrok spoznal tudi manj lepe plati življenja in s tem sveta. Če se tabu tem ne bomo na potovanjih izogibali, ga bomo na tak način lahko spoznali tako z revščino, lakoto, boleznimi, smrtjo… Ja, to niso ravno pogoste in tudi ne najlažje teme za otroke, a prav s tem, ko se z neko pravo razlago z njimi soočijo že v otroštvu, se njihova osebnost in dojemanja sveta izoblikuje na povsem drugačen način.

5. Razbijanje meja in strahov

Koliko otrok poznate, ki od strahu, ko vidijo na primer temnopoltega človeka, človeka na invalidskem vozičku, človeka, ki namesto v cerkev hodi v mošejo ali sinagogo, človeka ki je drugače oblečen, povsem obnemijo? Res da se otroka marsikaj da naučiti iz knjige, a praktično doživetje je nekaj povsem drugega – tudi za spomin in razbijanje predsodkov. S tem, ko je otrok že od vsega začetka izpostavljen različnim kulturam, veram, tradicijam, bo s pravim vodenjem ter razlago postal človek, ki ga ne bodo motili »drugačni« ljudje.

6. Samozavest

Pravijo, da nas naši otroci posnemajo in če se na potovanja odpravimo v lastni režiji, kjer je potrebna organizacija, iznajdljivost, samostojnost, improvizacija, sporazumevanje, spoštljivost, radovednost in nenazadnje tudi preudarnost… bomo otrokom zagotovo dali odličen zgled ter ga s tem povsem spontano naučili vseh potrebnih sestavin za samozavestno osebo, ki se bo znala soočiti z različnimi življenjskimi situacijami.

7. Spomini

Res je, da se potovanj v zgodnjem otroštvu otroci ne bodo spomnili, a si jih boste zato vi. Ko se boste ozrli nazaj, vas bo na odraščanje vaših otrok prežemalo cel kup doživetij, ki jih boste lahko še dolgo delili z njimi. Ko bodo vaši otroci že večji pa se bodo potovanj spominjali tudi že sami in prav tovrstni spomini bodo živeli še dolgo po tem ko vas ne bo več z njimi.

8. Življenjska šola

Vsako potovanje je še danes zame prava življenjska šola. Ni važno kolikokrat sem že bila na potovanju in kolikokrat bom še šla na potovanje, vedno se iz njih nekaj naučim in zrastem kot osebnost. Vprašajte se, kako potovanja šele vplivajo na naše najmlajše, ki vse kar vidijo, doživijo in slišijo vsrkajo vase kot spužva… S pravim odnosom do potovanj in do sveta, jim lahko damo več kot katera koli šola, knjiga ali dokumentarni film.

Če morda nekateri na potovanja z dojenčkom / otrokom gledajo kot stran vržen denar, pa sama menim, da so prav potovanja najboljša investicija v odraščajočega in radovednega malčka. Sicer pa – vsak si kroji in ustvarja življenje po svoje in nekateri si ga pač, kljub in morda prav zaradi otrok, radi začinimo še s potovanji.