potovanja v lastni režiji, potovanj s turistično agencijo

Včasih se res sprašujem, zakaj je toliko razgretih debat o tem, če nekdo zagovarja potovanja s turistično agencijo. Ja, priznam, potovanja s turistično agencijo še zdaleč niso po najinem okusu, a to še ne pomeni, da so napačna. Vsak ima namreč svoj okus, svoje želje, svoj prav in s tem ni pravzaprav nič narobe.

Medtem ko so nekateri vegetarijanci, drugi mesojedci ali nekateri kristjani, nekateri pa budisti… športniki ali knjižni molji, so tudi pri potovanjih različni načini… Ne vem sicer kakšno je vaše mišljenje, a različni interesi od mojih se mi res ne zdijo slaba stvar in to, da nekoga ožigosaš, ker gre na potovanje raje s turistično agencijo kot v lastni režiji, se mi zdi totalen nesmisel.

Pravzaprav so tako pri potovanjih s turistično agencijo kot pri potovanjih v lastni režiji plusi in minusi – edina stvar je torej ta, da poznate sami sebe in si odkrito priznate, kaj vam najbolj ustreza.

Potovanja s turistično agencijo

Za marsikoga so prednosti potovanj s turistično agencijo lahko slabosti, a dejstvo je, da so organizirana potovanja komot. Pred potovanjem se nam namreč ni treba ukvarjati s programom in vso organizacijo, saj za vse to poskrbi nekdo drug. Tudi na samem potovanju se lahko povsem odklopimo, saj je zato, da vse poteka kot mora, odgovoren turistični vodnik. Četudi gre kaj narobe, se s tem praviloma sami ne ukvarjamo. Poleg tega pa se v primeru dobrega turističnega vodnika domov vrnemo polni novega znanja in informacij, ki jih izvemo tekom potovanja. Res pa je, da je za takšno storitev potrebno plačati in zato so pač takšna potovanja praviloma dražja od tistih, ki si jih organiziramo sami. In če si jih lahko privoščimo in se nam enostavno ne da ubadati z lastno organizacijo to vendarle ni nič narobe.

Potovanja v lastni režiji

Kot ljubiteljica potovanj v lastni režiji lahko v prvi vrsti kot prednost zagotovo izpostavim svobodo – tako pri načrtovanju programa, kot sprememb tekom poti. Doma se sicer vedno naredi nek okvirni plan, ki pa ga prav zaradi te svobode lahko prilagajamo glede na situacijo, navdušenje, razmere… Ker si lahko stil potovanja prilagajamo povsem našim željam, je prav od želja odvisna tudi cena potovanj. Res je, da so večinoma takšna potovanja cenejša od tistih s turistično agencijo, a če si izberemo nek luksuzen stil, to niti ni nujno tako.
Potovanja v lastni režiji so idealna tudi zato, ker tukaj ne lovimo nekih dokončnih datumov odhoda in prihoda in si jih lahko popolnoma prilagodimo glede na naš čas.
Po drugi strani pa moramo naše možgančke vedno imeti v uporabi – sami se moramo znajti na poti, se sporazumeti z domačini, najti pravo prevozno sredstvo, barantati za ceno…Na splošno tovrstna potovanja niso počitnice, a če v tem uživate, vam to ne bo predstavljalo prav nobene ovire.

Ne glede na to, kakšna potovanja zagovarjate sami, ste za tisti pravi način potovanja odgovorni zgolj vi sami. Če vam pač potovanja v lastni režiji ne dišijo, res ne razumem, zakaj bi se potem mučili s takšnimi potovanji, ko pa obstaja dobra alternativa. Ni važno, kaj si drugi mislijo o vas in vašem izboru, važno je le, da se s potovanja vrnete navdušeni bodisi s potovanja v lastni režiji bodisi s potovanja s turistično agencijo. Navsezadnje je to vaš denar in vaša odločitev.