potovanja, turisti, popotniki, blog potovanja, popotniški nasveti

Verjetno se je že skoraj vsak od nas kdaj spoznal z mislijo znane knjige: Ženske so z Venere, moški pa z Marsa, in se morda celo poistovetil z njo. Tudi midva sva se. Včasih se nama res zdi, da je za razumevanje nasprotnega spola potrebnih več podvprašanj, da stvar ne razumeva narobe.

Žal pa se velikokrat s podobnim vprašanjem soočiva tudi na najinih potovanjih, ko iz popotniškega načina potovanja in razmišljanja opazujeva tuje obiskovalce neke države. Nemalokrat se zdi, da bi z zgornjo mislijo lahko opisala kar turiste same, za katere se zdi, da so včasih res iz drugega planeta. To se predvsem dogaja med tistimi turisti, ki jih iz njihovih resortov z busi pripeljejo do turistične znamenitosti in jim vodniki dajo nekaj minut prosto, da bodo doživeli državo. (??!!).

“Pomešajo” se z domačini, katerim ni prav nič jasno, ko zagledajo te čudne obiskovalce, ki zaradi nespoštovanja njihove kulture resnično izgledajo, kot da so iz Marsa. Predvsem to pride do izraza v državah z islamsko vero, ko so domačinke na ulicah zavite v rute in nosijo ohlapne tunike, mimo pa švigne kakšna poskočna mladenka v “hot” hlačkah in z dekoltejem, ki nosi njeno oprsje na pladnju. In potem se prav ti turisti pritožujejo, kako nespoštljivi so bili domačini do njih in kako nesramno je bilo njihovo obnašanje, hkrati pa se niti malce ne zavedajo, da so tisti nespoštljivi prav oni sami.

Mnogo ljudi obišče nam nekoliko bližnje države (Turčija, Tunizija, Maroko, Egipt, Jordanija, ZAE), kjer je glavna vera islam. Čeprav so tam vajeni tujih turistov, vsem polagava na srce, naj se vendarle pozanimajo, kam potujejo in pokažejo malce spoštljivosti. Konec koncev, spoštovanje in zavedanje med kakšno kulturo si se znašel velikokrat prinese več prednosti in to ni le spoštovanje domačinov. Navsezadnje nošenje dolgih rokavov in hlač ter ohlapne tunike v državah z vročim podnebjem in močnim soncem ni napačna zadeva, še toliko bolj ko pogledamo na to z vidika zdravja.

Kljub temu, da se v tujino podate kot turisti in ne kot popotniki, je vendarle lepo, da se o obiskani državi prej malce pozanimate in jim z načinom obnašanja pokažete, da spoštujete njihovo državo, kulturo in nenazadnje s tem tudi njih same. Bogato boste nagrajeni! Če tega niste pripravljeni storiti, pa bo verjetno bolje, da si za vaš dopust izberete drugo destinacijo, saj boste tako tudi sami tam veliko bolj uživali.