Gruzija z avtom, Gruzija potovanje, Gruzija Kazbegi

Ah ja… včasih res nimamo sreče, a tako pač je na potovanjih. Nikakor ne gre brez zapletov, kar še toliko bolj drži, če se potuje z avtom.

V Kazbegiju sva s Simonom oba fasala drisko – kar je sicer povsem »vsakdanja« popotniška nevšečnost, a vendar je vse skupaj še malo težje, če je s tabo tudi otrok.

Gruzija z avtom, Gruzija potovanje, Gruzija Kazbegi

Kljub šklopotanju na podvozju je bilo potrebno tudi v dolino (Gruzija potovanje)

Najprej je zvijalo mene in sem skakala iz avta v naravo ter kazala rit mimoidočim avtomobilom, sedaj zvija Simona. No, ampak to je še najmanjši problem.

Ko smo se vozili na hrib, kjer stoji znamenita Gergeti cerkvica, je na avtu nekaj začelo šklopotati in udarjati. Temu sicer nisva posvečala pretirane pozornosti, saj sva rekla, da stanje preveriva ko bomo zopet v dolini.

Gruzija z avtom, Gruzija potovanje, Gruzija Kazbegi

Brez znamenite cerkvice Sv. Trojice v Gergetiju res ne gre (Gruzija potovanje)

Tako smo kljub mrazu, uživali v lepotah Kazbegija in ene večjih znamenitosti Gruzije. Tik pod cerkvico smo tudi prespali, kjer so nam družbo delali konji, veter, megla in dež. Zbujanje v komaj 4°C naslednji dan ni bilo najbolj prijetno opravilo, a nas je že čez kakšno uro pozdravilo sonce.

Gruzija z avtom, Gruzija potovanje, Gruzija Kazbegi

Prebudili smo se v čudovit dan (Gruzija potovanje)

V načrtu je bila še ena zahtevna turca, ki je mogoča le s 4×4, in vodi čez 3000m visok prelaz, a ker je na avtu pri spustu vedno bolj ropotalo, sva to misel morala opustiti. Tako smo se vrnili po isti poti nazaj, preko Tbilisija, kjer smo se na prvem avtoservisu ustavili za pregled podvozja.

Gruzija z avtom, Gruzija potovanje, Gruzija Kazbegi

Pregled avtomobila v Toyota Tbilisiju (Gruzija potovanje)

Verjeli ali ne – prvi avtoservis na poti je bil Toyota Tbilisi. Zanje lahko rečem le pohvale. Avto so dali takoj na dvigalo, ga pregledali in ugotovili v čem je problem – roka zadnjega diferenciala se je zaradi precej zdelanega podvozja odlomila (avto je star že 17 let in tako precej rjast). Tako so naju napotili v bližnjo avtomehanično delavnico, kjer so mojstri v »čarovništvu«. Za pregled pa nam niso zaračunali niti centa in nam zaželeli le srečno pot naprej.

Tako smo pristali v nekakšni avtomehanični industrijski coni, kjer si takoj opazil, da tukaj delajo nemogoča dela na avtomobilih. Zaradi pozne ure smo za popravilo morali počakati naslednji dan. Ker spimo v avtu, smo tako eno noč, z njihovim dovoljenjem, prespali kar tam. Razgled sicer ni bil najlepši na poti, a izbirčni pač tukaj res ne bomo. Naslednji dan, za čas kosila, je bil naš avto že pripravljen za nove podvige.

S Simonom sva se zaradi te nezgode odločila, da nekih norih tur po brezpotjih ne bomo več delali, saj ne misliva izzivati sreče – sploh ne sedaj, ko je z nama tudi Ren. Sva sicer kar malce potrta, ker morava spustiti brezpotja v tako zanimivih državah kot sta Gruzija in Armenija, a če sva še dan poprej mislila, da bomo morali Armenijo pustiti za kdaj drugič, je sedaj le-ta zopet v igri, kar je vsekakor dovolj velik razlog, za veselje.