potovanja, potovanja z otrokom, družinska potovanja

Preden sva s Simonom postala starša, naju je marsikdo opomnil, da se bodo s prihodom otroka najina pohajkovanja po svetu bolj ali manj končalo. A dejstvo je, da prihod novega člana ne pomeni nujno konec potovanj. Res pa je, da se takrat, hočeš ali nočeš, potovanja vendarle nekoliko spremenijo.

Kako se spremenijo potovanja, ko postanemo starši

Več priprav

Čeprav na potovanjih nočeš pretirano komplicirati, je dejstvo, da se je potrebno pred odhodom na potovanje malce bolje pripraviti, neizbežno. Otroci, sploh mlajši, imajo svoj urnik, ki ga ne želiš zaradi potovanja povsem postaviti na glavo – za to namreč običajno malo poskrbi že sama časovna razlika.

Vse ni pomembno

Če sva s Simonom na solo potovanjih želela videti čim več, sva pravzaprav vesela, da sva zaradi Rena končno le ugotovila in sledila navodilom, da je manj pravzaprav veliko več. Sedaj si na potovanjih res izbereva tiste stvari, ki nas zanimajo in za katere vem, da bodo radovednost vzbudile tudi pri Renu. Tako imamo več časa za doživetja in spoznavanje same lokacije, kot pa da bi brezglavo drveli sem in tja, ter kljukali kar vse na seznamu.

Izbira destinacij

Preden sva dobila Rena, nama je bilo vedno povsem vseeno, kam bova potovala in sva se resnično osredotočala na destinacije, ki so potencialno obetale poceni potovanje. No, še danes seveda gledamo na ceno, vendar pa sva vseeno postala malce bolj izbirčna pri izbiri destinacije. Zaenkrat se izogibamo predvsem področjem z visoko stopnjo malarije.

Znamenitosti za otroke

Potovanja želiva narediti čim bolj privlačna tudi za Rena, zato sedaj, poleg klasičnih znamenitosti, v naš program dodajamo tudi razne atrakcije za otroke – bodisi posebne otroške muzeje, tematske parke ali zgolj destinacije, ki so zaradi ponudbe in tudi naravnih danosti prijazne otrokom. Na srečo je Ren zelo radoveden in kjerkoli smo se zaenkrat znašli, se ni prav nikoli dolgočasil, kar pa pomeni tudi to, da se boste starši pri potovanjih na manj prijazne destinacije otrokom, morali malce bolj angažirati.

Prehrana

Na srečo Ren ni pretirano izbirčen niti nima kakšnih alergij na hrano , tako da je v tem primeru prehranjevanje pravzaprav sila preprosto. Drugače je seveda pri alergijah, kjer morate biti kot starš zelo previdni, kar pa je včasih izredno težko – zlasti ko je ovira jezik. Če ne drugega, vam bo priprava hrane za malico in glavne obroke vzela na poti nekaj več energije in časa.

Pakiranje

Naše minimalno pakiranje se ni pretirano spremenilo, čeprav kljub temu tovorimo s sabo kar nekaj stvari. Več je zdravil, potem so tukaj še kakšne igrače, knjige… Tisti, ki imate otroka še v plenicah, priporočam tudi nekaj dnevno zalogo plenic, da to ni prva stvar, s katero se morate na novi lokaciji ubadati. In čeprav vzameš res vsega minimalno, se hitro nabere za dodaten nahrbtnik stvari. No, ampak s starostjo otroka, postaja tudi pakiranje vedno lažje. Pri nas se dvoletna razlika dejansko že precej pozna.

Boljša prenočišča

Če nama je bila s Simonom včasih vsaka luknja dovolj dobra za spanje, dandanes vendarle ni temu tako. Vseeno malce bolj gledava na higieno in urejenost, to pa za sabo potegne tudi višje stroške. Najboljše pa je, ko potujemo z avtom, in spimo kar v njem – takrat še vedno pridemo čez zelo poceni.

Povsem drug ritem

Na našem prvem skupnem potovanju sva s Simonom rabila nekaj dni, da sva v glavi naredila preklop, da ritem na potovanju ni več tak, kot sva ga bila do takrat vajena. Vse je počasneje, več je postankov – ne samo za igro, temveč tudi zaradi stranišča, hrane, spanja. Prav zato, če želimo na potovanju vsi uživati, je še kako pomembno, da se opomnite, da je manj, več.

Višji stroški

Višji stroški se ne pojavljajo zgolj zaradi boljših sob, temveč tudi zaradi dodatne osebe. To se pravzaprav še najbolje opazi, ko je enkrat otrok star več kot dve leti in na potovanjih z letalom, ko je zanj že potrebna povsem samostojna letalska karta. Stroški pa se povečajo tudi s tem, ko postane otrok šolo obvezen, saj so prosti termini za potovanja le še počitnice in praviloma so to tudi najdražji termini. S starostjo otroka, pa postaja dražje tudi prehranjevanje, saj kmalu poje toliko kot odrasla oseba, potem so tukaj še vstopnine, razni lokalni prevozi, cepljenja, zavarovanje, vize.

Zavarovanja

Preden sva dobila Rena, se nisva nikoli posluževala zavarovanja za riziko odpovedi, a odkar z nama potuje Ren, le-tega vedno vzamemo. Pri otroku do zadnje minute nikoli res ne veš ali se bo potovanje izvedlo ali ne, tako hitro se namreč zdrav otrok prelevi v bolnega. No, ampak ko potujemo z avtom iz Slovenije, smo še vedno brez tovrstnega zavarovanja, saj si v tem primeru nič ne rezerviramo vnaprej. In če smo že pri boleznih in zavarovanjih, mi tudi na misel ne pride, da bi v tujino odšli brez primernega zdravstvenega zavarovanja. Midva sva se sicer že prej vedno ustrezno zavarovala, sicer le osnovno, sedaj pa je zavarovanje vedno sklenjeno za najvišjo vsoto in sicer za milijon Evrov. Tovrstno zavarovanje pa v Sloveniji nudi le zavarovalnica Vzajemna. Če veliko potujete, se vam splača vzeti kar družinsko celoletno zavarovanje.

Kje so igrala?

Sliši se smešno, a od kar imava Rena, vedno opazim vsa igrala. Ne glede na to, kje smo, se na igralih tudi redno ustavljamo, sploh sedaj, ko je Ren že malce večji. Igrala nam pridejo še posebno prav, ko delamo kakšne daljše transferje, da se Ren vsaj malce naleta naokoli in potroši odvečno energijo. Midva pa si tako (skoraj) v miru privoščiva celo kakšno kavo.

Naporno, a vredno

Potovanja z otroki so absolutno veliko bolj naporna, kot tista, ko potuješ sam. Takrat res ni premora, sploh v primeru otroka, ki je poln energije. Sama priznam, da smo sedaj na vseh naših potovanjih hodili vsi skupaj zgodaj spat, kljub temu da sva s Simonom vedno imela polno načrtov, kako bo Ren spal v vozičku, midva pa bova odšla na kakšno večerjo ali vsaj pijačo. Vsi skupaj pa smo vedno zelo zgodaj tudi pokonci in to kar zaradi otroške budilke.

Kljub drugačnemu tempu, utrujenosti in prilagajanju pa imajo vsa ta potovanja svoj čar. Iskrice v očeh radovednega otroka so namreč vredne vsakega truda in dodatnega stroška. Sama si sicer boljše naložbe v otroka, kot so potovanja, niti ne predstavljam (več o tem, si lahko preberete v posebnem prispevku tukaj). Skupni spomini na vsa nova doživetja pa so tako nekaj povsem neprecenljivega.