potovanje v Maroko, Maroko potovanje, z avtom v Maroko, Maroko znamenitosti, Rabat

Potovanje v Maroko ne bi bilo popolno brez obiska maroške prestolnice, mesta Rabat. Prihod na glavno železniško postajo tega tretjega največjega mesta v kraljevini Maroko, mi je takoj dalo občutek, da je Rabat moderno mesto. Mesto je lepo urejeno, ulice so široke, čiste in opremljene z javno razsvetljavo, kar se za politično in administrativno središče države vsekakor spodobi. Vse polno je modernih poslovnih zgradb in stanovanjskih naselij, kjer prevladuje bela barva, zato ni nič nenavadnega, da je vzdevek Rabata kar bela prestolnica kraljevine Maroko.

Rabat je pravzaprav prestolnica kraljevine Maroko že iz časov, ko so jo zavzeli Francozi in tudi prvi kralj neodvisnega Maroka, Mohammed V., je Rabat potrdil za glavno mesto. Svoj pečat in spomin je mestu dal predvsem z belim mavzolejem, ki s svojo gradnjo velja za pravi arhitekturni dosežek alouitske dinastije in kjer je sedaj tudi sam pokopan.

potovanje v Maroko, Maroko potovanje, z avtom v Maroko, Maroko znamenitosti, Rabat

Častna straža pred mavzolejem (Rabat – potovanje v Maroko)

Družbo mu delata njegova dva sinova, med katerima je najbolj poznan Hassan II. Le-ta je namreč nasproti očetovega mavzoleja konec 12. stoletja začel graditi mošejo. Njegov cilj je bil, da bi z njo presegel vse do takrat zgrajene mošeje in bi se v zgodovino vpisal kot graditelj največje na svetu. Načrt se ni nikoli povsem uresničil, saj se je gradnja zaradi njegove smrti povsem ustavila. Tako sedaj na mestu, kjer bi se morala visoko v zrak dvigovati mošeja, vidimo le ostanke njenih sten, stebrov in na pol zgrajenega minareta iz rdečega peščenjaka. Minaret se sedaj imenuje Hassanov stolp in je namesto prvotnih 86 metrov visok zgolj 44 metrov. Od leta 1995 pa se stolp uvršča na seznam UNESCA, s čimer je Hassan II. vendarle dosegel nekakšno nesmrtno slavo in kraljevini Maroko ter s tem mestu Rabat vsako leto prinese lepo število obiskovalcev.

potovanje v Maroko, Maroko potovanje, z avtom v Maroko, Maroko znamenitosti, Rabat

V Rabatu je kljub modernosti, še vedno tradicionalna medina (Rabat – potovanje v Maroko)

Medtem ko zapuščamo estetsko zgrajen mavzolej, ki ga še vedno varuje častna straža, se vendarle znajdemo na ulicah medine, starega dela Rabata za obzidjem, ki nam s svojimi stojnicami končno pričara nekaj pravega arabskega vzdušja. Za potovanje v Maroko se namreč odločimo prav zaradi njega, zato smo ga že nestrpno pričakovali.

Zaslišimo klic k molitvi, ki ga iz visokih minaretov v Rabatu opravi mujezin in zaradi katerega se življenje v medini za hip ustavi. Kar sredi ulice se pripravijo preproge, ljudje pa se ob molitvi iz zvočnikov obrnejo proti Meki in opravijo svojo versko dolžnost.

potovanje v Maroko, Maroko potovanje, z avtom v Maroko, Maroko znamenitosti, Rabat

V času molitve ulice v medini postanejo polne molilcev (Rabat- potovanje v Maroko)

Ko je molitve konec se trgovanje v Rabatu ponovno lahko začne in hoja po živahnih ulicah medine hitro mineva. Pripelje nas vse do prvega pogleda na mogočno kasbo Oudaja, ki ponosno krasi atlantsko obalo kraljevine Maroko. Kasba Oudaja je bila zgrajena sredi 12. stoletja, v času dinastije Almohadov in je služila kot vojaška baza za napade na Španijo. Po rekonkvisti so to področje v Rabatu naselile Andaluzijske družine, muslimanski begunci iz Španije, ki so vidno pustile svoj vpliv.

potovanje v Maroko, Maroko potovanje, z avtom v Maroko, Maroko znamenitosti, Rabat

V Rabatu so v živele tudi mnoge andaluzijske družine (Rabat – potovanje v Maroko)

Mesto za obzidjem namreč v celoti krasijo belo modre hišice, ki so značilne za andaluzijsko pokrajino v Španiji. Sprehod skozi simpatične ulice pa se zaključi z obzidjem in pogledom na obširni Atlantski ocean. Prav tak pogled na nemirno vodno površino so lahko videli tudi pirati, ki so v 17. stoletju v Rabatu ustanovili sojo republiko in jim je kasba Oudaja predstavljala idealno izhodišče za napade na evropska ladjevja. Kljub takratnemu sovraštvu do Evrope, pa je njen vpliv sedaj mogoče čutiti že v vsaki ulici. Ne le, da je drugi uradni jezik v kraljevini Maroko francoščina, v Rabatu je tudi polno majhnih pekarnic, od koder se vijejo omamni vonji po francoskih rogljičkih, ki polnijo mize za zajtrk domačinov. Rabat ima po zadnjem štetju (l. 2010) že preko dva milijona prebivalcev, a mesto še vedno deluje dokaj mirno in brez pretiranega kaosa.

potovanje v Maroko, Maroko potovanje, z avtom v Maroko, Maroko znamenitosti, Rabat

Tržnica v Rabatu je pisana in raznolika (Rabat- potovanje v Maroko)

Na nek način se v Rabatu z zgubljanjem med vsemi modernimi zgradbami in ljudmi oblečenimi po zadnji modi, kar malo pozabi, da si za svoje potovanje izbral Maroko. Rabat v primerjavi z ostalimi maroškimi mesti namreč velikokrat bolj spominja na eno izmed evropskih prestolnic. Prav zaradi tega pa ostaja pri mnogih popotnikih povsem prezrto mesto, a si Rabat zaradi svoje pestre zgodovine in modernosti vendarle zasluži nekaj več pozornosti. Konec koncev je prav ta drugačnost in naprednost tista, ki popotnika preseneti in očara. Kljub močni tradiciji, ki je še vedno prisotna po celem Maroku, se država po načinu življenja vendarle počasi spreminja in postaja vedno bolj podobna našemu svetu. Zato tisti, ki želite Maroko spoznati v vsem svojem sijaju tradicije, pohitite in si čimprej svoj čas namenite za potovanje v Maroko.