potovanje v Maroko, Maroko potovanje, z avtom v Maroko, Maroko znamenitosti, Maroko potopis

Po več urnem iskanju po vseh agencijah za izposojo avtomobilov, smo končno našli prost avto. Izkazalo se je, da je v Fezu vedno težje dobiti avto za izposojo, saj se tako kot mi, večina popotnikov za Maroko odloči, da avto najame v Fezu in ga pusti v Marakešu. Če bi to vedeli prej, bi smer našega potovanja po Maroku bolj taktično izbrali in vse skupaj začeli v obratni smeri. 

S trdim pogajanjem si izborimo ugodno ceno najema, uredimo vse formalnosti z dokumenti, plačamo varščino, pregledamo našega novega sopotnika in že smo na lastni koži tudi mi doživeli prometni kaos, ki ga vsa večja mesta v kraljevini Maroko ponujajo popotniku. Pred tem je bila vožnja z urejenimi vlaki, nekaterimi celo dvonadstropnimi, po državi prava relaksacija, nato pa bi včasih avtomobilu najraje dodali še kakšno vzvratno in stransko ogledalo več ter senzorje približevanja okoli celotnega avtomobila. Na srečo se je z oddaljevanjem mesta, manjšala tudi gneča in pred nami seje končno risala povsem druga podoba kraljevine Maroko.

potovanje v Maroko, Maroko potovanje, z avtom v Maroko, Maroko znamenitosti, Maroko potopis

Potovanje po Maroku z avtom

Nismo potrebovali dolgo, ko smo že brskali po naši prtljagi in iskali vsa naša oblačila z dolgimi rokavi, termo puloverje in vetrovke. Med potovanjem z avtom po visokem delu kraljevine Maroko, smo se namreč dvignili celo nad dva tisoč metrov nadmorske višine, kar je za gorovje Atlas še vedno skromna višina. Najvišji vrh kraljevine Maroko (Jebel Toubkal) se nahaja na 4167 metrov in s tem velja za najvišji vrh severne Afrike. Na poti čez prelaze in njihove vijugaste ceste, smo doživeli tudi grenko sladko presenečenje – večino časa nas ni pral le dež, temveč smo se srečali celo s snegom, in to konec meseca aprila! Kaj kmalu smo obžalovali, da je naša prtljaga za Maroko vsebovala večji del poletne garderobe in dejstvo, da je bila Dacia brez klime, smo končno lahko veselo pozdravljali. Kljub skromni opremi naše bele lepotice, je gretje v avtomobilu delovalo brezhibno, kar ni ravno pogosto za Maroko.

potovanje v Maroko, Maroko potovanje, z avtom v Maroko, Maroko znamenitosti, Maroko potopis

Glavne ceste v Maroku so solidne in prevozne z osebnim avtomobilom (Maroko potovanje)

Pestrost narave v kraljevini Maroko je pravi navdih za fotografske navdušence in zato sem večino časa in med skupno 1500 prevoženimi kilometri z avtom v Maroku, tudi jaz z mojim neprestanim vpitjem »stoj«, mojima dvema sopotnikoma povzročala sive lase in glavobol. Najbolj očarljiv je nedvomno pogled na prve prizore mogočne saharske puščave. Pred našimi očmi se odvija nerealna predstava svetlobe, zaradi katerih celotno puščavsko področje postane povsem neresnično. Maroko se s tem uvršča med eno najboljših potovanj za doživetje puščave in kanček tistega pravega berberskega načina življenja. To najlažje storimo tako, da se odločimo za prenočevanje v enem izmed turistično narejenih kampov sredi puščave Sahara. Tja nas popeljejo s kamelami, ki so za naše evropske razvajene riti precej boleča izkušnja. Na vse bolečine pa smo pozabili že s prvim plezanjem po mogočni dvesto metrski sipini. Medtem ko se počutim kot majhen otrok v ogromnem peskovniku, se pod glinenim tažinom že kuha naša večerja, katero skupaj z vodičem, pojemo pod tisočerimi zvezdami na jasnem nebu. Naravnost čudovito in prav nič čudnega, da je bilo to vrhunec našega potovanja po kraljevini Maroko.

potovanje v Maroko, Maroko potovanje, z avtom v Maroko, Maroko znamenitosti, Maroko potopis

S kamelo v puščavo Sahara (Maroko potovanje)

S prečkanjem najbolj znanega prelaza v državi Thicka, počasi puščamo za seboj naše puščavsko doživetje in se začnemo spuščati v rodovitnejše, bolj zeleno področje, kjer prostrana pšenična polja niso nikakršna izjema. V tem delu kraljujejo tudi najvišji slapovi v kraljevini Maroko – Ouzoud. Ogromna količina vode pada 110 metrov visoko in ustvarja pravo protislovje proti preostalemu delu države, kjer je boj za vodo vsak dan neizprosen. Imeli smo srečo, saj so nas na poti pozdravile še simpatične opice, ki živijo v gosto zeleno poraščenih gozdovih, v okolici slapov. Le-te naredijo našo pot še pestrejšo in zato Maroko še toliko bolj nepozaben.

potovanje v Maroko, Maroko potovanje, z avtom v Maroko, Maroko znamenitosti, Maroko potopis

Opice pri najvišjih slapovih v Maroku – Ouzoud (Maroko potovanje)

Ob prihodu v rdeče mesto, kakor zaradi barve zgradb pravijo Marakešu, se konča tudi naša dogodivščina po kraljevini Maroko z izposojenim avtom. Kljub precejšnji zgaranosti, nam je le-ta po bolj odročnemu delu države, služil odlično. Omogočil nam je, da smo brez pretiranega truda odkrivali in občudovali najlepše predele te severno afriške države, brez katere bi bil Maroko zgolj navadna pretirano turistično obiskana arabska država.

Več fotografij o potovanju z avtom po kraljevini Maroko najdete na mojem FB popotniškem profilu (Nina potuje / Nina travels). Za več informacij, zakaj se splača obiskati tudi glavno mesto kraljevine Maroko – Rabat, pa več tukaj.