Grčija potovanje, Grčija počitnice, potovanje v Grčijo, z avtom v Grčijo, Grčija potopis

S težkim srcem ugotavljam, da se danes najine počitnice oz. potovanje po Grčiji iztega. Medtem ko ležim na najini postelji v avtu, skozi zadnja odprta vrata gledam in poslušam bučanje Egejskega morja.

Jutri naju čaka nova dežela in tako bo potovanje po Grčiji res povsem zaključeno. A še predno se posloviva od najine prve države na poti, je prav da se sklene nekaj misli. Potovanje po Grčiji začneva z vožnjo s trajektom ladijske družbe Minoan. Če odmislimo 27 ur prekladanja in zabijanja dolgčasa, je potovanje do Grčije potekalo brez večjih zapletov.

Grčija, ladijska družba Minoan, potovanje po Balkanu, popotniški blog,

Počitnice / potovanje po Grčiji me vedno navduši

Izkrcavanje v Igonumenitsi je služilo kot idealno izhodišče za potovanje po Grčiji, natančneje po severnega delu Grčije. Antičnih ostankov sicer na najini poti res da ni bilo veliko, a vendar nama je uspelo obiskati Dodoni. Tu se skriva antično gledališče, ki naj bi bilo celo starejše od tistega slavnega v Delphiju. V času najinega obiska je bilo sicer v fazi obnove, a vendar bolje kot nič.

Grčija, gledališče Dodoni, potovanje po Grčiji z avtom, popotniški blog

Antični ostanki gledališča Dodoni – počitnice, potovanje po Grčiji

Potovanje po Grčiji naju je vodilo naprej v smeri Soluna, kjer pri mestecu ob jezeru, Ioannina, skreneva s poti in se podava na sever. Nikakor nisva smela prezreti gorskih vasic Zagoria, ki so res lično urejene in vredne ogleda in povsem prezrte s strani turistov. Tamkajšnje hišice iz kamnov, krite s kamnitimi strešniki, ti pričarajo skoraj da pravljično podobo.

Zagoria vasi, Grčija, potovanje po Grčiji z avtom, popotniški blog, potovanje

Povsem prezrte vasice Zagoria – počitnice, potovanje po Grčiji

Prav nič manj pa na poti ne navdušuje vožnja do njih. Neskončne vijugaste ceste, na katerih bi pravi motoristi uživali, je navduševala tudi naju. Nekoliko manj sicer temperature, ki so kljub nadmorski višini 1000 metrov in več, bile zvečer konkretnih 41 stopinj in so naju spremljale celo potovanje po Grčiji.

Zagoria, Vikos, Grčija, potovanje po Grčiji z avtom, potovanje, popotniški blog

Severni del Grčije je raj za motoriste – počitnice, potovanjočih cest!

Kljub neznosni vročini se lotiva kratkega trekinga po soteski Vikos, ki namaz vsakim novim korakom postreže s slikovitimi razgled. Znoj kar teče od naju, a nama ni za to »noro« odločitev prav nič žal . Čudovito in nedvomno eden od vrhuncev na najinem potovanju po Grčiji.

Kanjon Vikos, vasice Zagoria, Grčija, potovanje z avtom po Grčiji, potovanje, popotniški blog

Kanjon Vikos – počitnice,potovanje po Grčiji

Za potovanje po Grčiji sva se posluževala večinoma kar divjega kampiranja, ki sva ga naredila ali nekje na parkirišču ali na obali.

Sledi vožnja v Metsovo, čez prelaz Katar. Cesta se tu za trenutek vije celo nad 1700 metri. »Krasijo« jo poškodbe plazov, razpoke, luknje, makadamski odseki, a nič pretresljivega in vse prevozno brez problemov. Razgledi pa zopet čudoviti in kdo bi si mislil, da Grčija, kamor večina ljudi hodi na počitnice, popotniku skozi potovanje po Grčiji ponuja takšno raznolikost.

Prelaz Katar, Metsovo, Grčija, potovanje po Grčiji z avtom, popotniški blog

Prelaz Katar – počitnice, potovanje po Grčiji

V Metsevu si nakupiva nekaj sira za kosilo, ki se fantastično dopolnjeval paradižnikovo solato. Mmmm…kakšen okus – za prste polizat!

Metsovo, ovčji sir, Grčija, potovanje z avtomobilom po Grčiji, popotniški blog

Metsovo je znano po sirih – počitnice, potovanje po Grčiji

Najino potovanje po Grčiji nikakor ne bi bila popolno brez obiska Meteore – slavnih samostanov na skalah. In res, kakšen prizor.. popolnoma nadnaravno… Če že kje, človek nedvomno ostane brez besed tukaj!

Nekateri samostani so odprti za obiskovalce, zato je seveda obisk nujno potreben. Ker ženske v hlačah niso dovoljene, dobim pri vhodu še krilce, ki si ga obvežem okoli pasu in že hitim raziskovati manjši muzejček, kjer se skriva bogastvo samostana. Skrivajo pa se tudi menihi, saj nikogar ni na spregled.

Grčija, Meteora, samostani, potovanje po Grčiji z avtom, popotniški blog

Meteora – počitnice, potovanje po Grčijii

Ker naju je Meteora tako očarala, sva sklenila, da namesto divjega kampiranja opraviva kar formalnega. Simpatična zadeva po imenu Vrachos naju je navdušila. Veliko sence, čisti sanitariji, poletna kuhinja z žarom in s plinom, bazen, elektrika, internet ter pogled na mogočne skale…Le kaj več bi sploh hotela? No ja, dobre večerje, se človek seveda tudi ne brani! In prav zaradi grške kulinarike je potovanje po Grčiji še toliko lepše.

Tadziki, Souvlaki, Grčija, potovanje z avtom po Grčiji, popotniški blog

Grška kulinarika – počitnice, potovanje po Grčiji

Naslednji dan se posloviva od Meteore in že drviva proti Vergini – kraljevim grobnicam, ki naj bi bile ene največjih znamenitosti Grčije. V njej je pokopan kralj Filip II in zadeva je vsaj zame res bila vredna dodatnega ovinka. Vstopnina je sicer kar precej zasoljena, a naj jim bo. Žal pa tukaj fotografiranje ni bilo dovoljeno in bo grobnica morala ostati zgolj v najinem spominu. Vsekakor pa obisk priporočam vsem, ki imate radi zgodovino in se boste odločili za potovanje po Grčiji.

Najino potovanje po Grčiji zaključiva še s hitrim skokom na Halkidiki – na tako imenovani prvi prst, kjer si po že več kot 1100 prevoženih kilometrih zasluživa tudi nekaj grškega morja. Najdeva simpatičen polotok, in kljub temu, da na tem »prstu« ni dovoljeno divje kampiranje, je kar nekaj nas, ki kršimo to pravilo. Polotok je dosegljiv tudi z avtodomi, le da se ti ustavijo na zažetku le-tega, medtem ko mi s terenci veselo skrožimo bolj na samo. Če vas pot zanese sem še koordinate – 39.9499437° / 23.3677394°.

Na potovanju po Grčiji sva večinoma divje kampirala

Divje kampiranje – počitnice, potovanje po Grčiji

Predno se posloviva od te južne lepotice in končava potovanje po Grčiji ter se odpraviva v Makedonijo, sledi še hiter jutranji skok v morje, kjer skleneva, da sem nedvomno še kdaj prideva!

Počitnice, potovanje po Grčiji / stroški (najdražje na Halkidiki-ju)
Frape: 1,50-3,00€
Pivo Mithos 0,5l: 3,00-3,50€
Tadziki: 2,50-3,00€
Grška solata:4,50€-6,00€
Pizza: 6,00-8,50€
Kamp Vrachos, Meteora: 17€ (vse vključeno)
Vstopnina v samostan: 3,00€/os.
Kraljeve grobnice v Vergini: 8,00€/os.
Antični ostanki Dodoni: 2,00€/os.
Souvlaki: 6,00-7,00€
Souvlaki pita: 2,50€
Giros: 2,50-3,50€
Grški jogurt z medom v taverni: 2,50-3,00€
Pite (s sirom ali s špinačo): 1,30-2,50€
Gorivo / dizel: 1,318-1,475€/l