Sirija potovanje, potovanje v Sirijo pred vojno

Mediji znova in znova poročajo o nemirih iz Sirije, kjer sem potovala ravno nekaj mesecev pred prvimi spopadi. Sirija me je naravnost očarala!

Že od nekdaj so me privlačile arabske države, saj so na nek način, tako zelo skrivnostne. Poleg vsega pa je mešanica modernosti in tradicionalnosti vedno recept za uspeh in Sirija ni bila prav nič drugačna.

Sirija potovanje, potovanje v Sirijo pred vojno

Ulice v mestu Hama, le nekaj mesecev pred prvimi spopadi, Sirija

Ko narediš prvi korak iz letališča ti Sirija pokaže, da tukaj vladajo moški, a kljub temu, da smo po Siriji potovale tri prijateljice, brez moškega spremstva, smo se hitro znašle v samem središču pozornosti. Skozi celotno naše potovanje smo bile deležne ogovarjanja in dvorjenja, a na veliko presenečenje, to nikoli ni preraslo v nadležnost. To v veliki meri pripisujem tudi neturističnosti države, saj se je Sirija takrat šele dobro začela turistično prebujat in tako so bili ljudje na vsakem našem koraku pristno prijazni in gostoljubni.

Sirija potovanje, potovanje v Sirijo pred vojno

Živahne in pisane tržnice so bile tipične na potovanju po Siriji

Sirija imakar nekaj vzdevkov, a eden mojih najljubših je dežela slaščic. Majhnih pekarnicje bilo tu na pretek in iz njih se je valil vabljiv vonj, ki ga enostavno nismo mogle ignorirati. Stežka priznam, da je bila Sirija do sedaj edina država, kjer sem se na potovanju zredila. Pridobljene kilograme pa sem nekoliko opravičevala tudi s tem, da sem vseeno poskrbela za nekaj zdravja na poti, saj je po vsaki sladki slaščici sledil popolnoma naraven in sveže iztisnjen sok, in to po smešno nizkih cenah; 3dcl – 0,50€.

Sirija potovanje, potovanje v Sirijo pred vojno

Mesto Aleppo pred vojno (Sirija potovanje)

Sirija je bila ena cenejših popotniških destinacij. Poceni so bili prevozi, hrane, vstopnina in prenočišča. Spanje na strehah sicer ne ponuja nekega luksuza, a vendar se tovrstna dogodivščina nikakor ne more primerjati z normalnimi hotelskimi sobami. Če ne drugega, te ob petih zjutraj prebudi klic mujezina k prvi jutranji molitvi, ki se vije iz zeleno obarvanega minareta in takoj se zaveš, da se nahajaš v arabski državi.

Sirija potovanje, potovanje v Sirijo pred vojno

Minareti so ponoči obarvani v zeleno barvo, barvo islama (Sirija potovanje)

Kljub temu, da velja Sirija za puščavsko državo, pa tu vseeno najdemo ogromno barvitosti. Tržnice so živobarvne in raznolike, ogromno je antičnih, bizantinskih, rimskih, asirskih in mezopotamskih ostankov, slikovitih vasic… In tu so seveda tudi domačini, neverjetno prijazni ljudje, zaradi katerih je Sirija za vedno segla v naša srca. Upam le, da se zadeve tam čimprej umirijo, da bo Sirija lahko ponovno zasijala in očarala še ostale popotnike, ki jo še niso obiskali.