New York z otroki, New York potovanje, kam z otroki

Potovanje v New York z otrokom, se morda na prvo žogo zdi popolnoma nesmiselno, sploh ko pomisliš na tamkajšnjo betonsko džunglo. Skoraj težko je verjeti, da bi takšno mesto lahko bilo zanimivo za družinsko potovanje. A dejstvo je, da je potovanje v New York lahko odlično družinsko potovanje. New York namreč ponuja cel kup zanimivih znamenitosti, ki ne bodo navduševale le vas, temveč bodo v njih uživali tudi vaši najmlajši sopotniki.

Znamenitosti za otroke v New Yorku

Parki in otroška igrišča

Ko New York raziskuješ z otrokom, je najboljše to, da je na voljo cel kup parkov in otroških igrišč. Mi smo se jih dnevno posluževali in nekatera so res izredno lepo urejena. Pravzaprav smo velikokrat naleteli na igrišča, ki so bila narejena le za eno starostno skupino. Večja igrišča pa so imela ločena področja za mlajše in starejše otroke.

Ker smo bili v New Yorku poleti in v vročinskem valu, smo se veliko posluževali tudi igrišč, ki so imela razne vodne atrakcije – škropilnice, potočke… Eden lepših se nahaja na pomolu 25 in 51 ob reki Hudson ter v Centralnem parku – James Michael Levin Playground. Ne pozabite niti na vožnjo z vrtiljakom – priporočamo klasični vrtiljak ob Brooklynskem mostu.

Najlepša urejena otroška igrišča smo našli na Manhattnu in Brooklynu. Lepo naj bi bilo tudi v Botaničnem vrtu, ki ga najdemo v Prospect parku v Brooklynu, a ga mi nismo obiskali.

Živalski vrtovi

New York je veliko mesto, zato ni nič presenetljivega, da ima kar tri živalske vrtove – enega najdemo v Centralnem parku, drugega v Bronxu, tretjega pa v Brooklynu. Mi sicer nismo nobenega obiskali, a najbolj vreden ogleda naj bi bil v Bronxu. Vsako sredo je tam tudi vstop z donacijo, kar pomeni, da lahko živalski vrt obiščete že za 1 USD – a pričakujte gnečo.

Akvarij

Namesto živalskega vrtova, smo se odločili, da obiščemo kar akvarij na Coney Island-u. Akvarij se sicer nikakor ne more primerjati s kakšnimi bolj popularnimi (nama zaenkrat še vedno najljubši v Valenciji), a Ren je bil nad njim navdušen – sploh nad predstavi z morskimi levi.

Bodite tam zgodaj zjutraj, da se izognete gneči. Če želite kaj privarčevati, pa je vsako sredo po 15. uri vstop v akvarij brezplačen – a s tem je tam tudi velika gneča.

Muzeji

V enem tednu, smo obiskali dva muzeja – Ameriški naravoslovni muzej in Metropolitanski muzej. Na moje presenečenje, je Ren oba vzel za svoja. V naravoslovnem muzeju je od vsega navdušenja kar letal od ene vitrine do druge, medtem ko ga je v Metropolitanskem muzeju najbolj navdušil egipčanski del.

V New Yorku raznih muzejev ne manjka – eden bolj popularnih je tudi Intrepid Sea, Air & Space muzej. Vse polno pa je tudi raznih otroških muzejev, kjer bodo otroci izredno uživali, saj so narejeni prav zanje.

Razgledi na mesto

Če boste v New York potovali z malce starejšimi otroki bodo le-ti zagotovo navdušeni nad kakšno razgledno točko, visoko na nebotičniku. Ker je imel Ren v času potovanja v New York le 19 mesecev, smo razglede na mesto raje občudovali kar z ladjice in Brooklynskega dela – poleg tega pa so le-ti bili za nameček še povsem brezplačni.

Vožnja z ladjico

Otroci uživajo v raznih vožnjah in zagotovo bodo navdušeni tudi nad vožnjo z ladjico. Za brezplačno vožnjo in razglede, vključno na Kip Svobode, se vkrcajte na trajekt Staten Island.

Podzemna železnica

Glede nato, da v Sloveniji ne poznamo podzemne železnice in da so vlaki praviloma zanimivi za najmlajše popotnike, nikar ne zamudite vožnje s podzemno železnico. Mi smo se vsak dan posluževali podzemne železnice in Ren je prav užival, ko je opazoval vlake in se vozil z njimi naokoli.

Governors Island

Ena bolj priljubljenih lokacij za družine v New Yorku je tudi Governors Island. Tja vozi trajekt, ki je med koncem tedna do 11.30 ure povsem brezplačen. Na otoku se nahajajo igrala in celo poleti drsališče. Med vožnjo z ladjico pa boste deležni še lepih razgledov na Manhattan in Brooklyn.

Seveda je v New Yorku še cel kup drugih znamenitosti, ki so odlične za otroke, zato sva v zgornjem seznamu zapisala le takšne, ki so najbolj prepričale naju. Za kaj več pa bomo tudi mi morali New York obiskati vsaj še enkrat.

Še nekaj praktičnih napotkov

Uporaba podzemne železnice

Če boste v New York potovali z vozičkom vedite, da vse postaje nimajo dvigala in da boste voziček morali po stopnicah nositi. So pa na voljo zasilni izhodi, ki se dajo z notranje strani odpreti – tako eden od staršev v kompleks vstopi skozi zapornico, žigosa še drugega in mu od znotraj odpre zasilna vrata, da se lahko skozi zapelje voziček. Več o uporabi podzemne železnice v New Yorku si preberite tukaj.

Prenočišča

Prenočišča za družine, predvsem z majhnimi otroki so najboljša zagotovo tista, kjer je na voljo tudi kuhinja. Hrana je v restavracijah draga in tako je najlažje, da se obroki pripravljajo kar »doma«. Sami smo najprej gledali Airbnb, a ker smo bili tam v visoki sezoni, so bila prenočišča preko Airbnb izzven Manhattna tako draga kot hoteli na dobri lokaciji. Nato smo našli apartmajski hotel Q & A, ki sicer ni najcenejši, ampak ima izredno velike sobe (v New Yorku so namreč hotelske sobe zelo majhne), svojo kuhinjo, ki je dobro opremljena (ima tako pečico, kot mikrovalovno pečico, pomivalni stroj, velik hladilnik). Hotel Q & A se nahaja v finančni četrti, tik ob borzi in le ulico stran od metro postaje, ki vas brez presedanja (razen na Sky Train) popelje tudi na JFK mednarodno letališče. Našo oceno Q & A hotela si lahko preberete tukaj.

Nekoliko cenejša pa so prenočišča izzven Manhattna, a potem bodite pozorni, da so vseeno blizu metro postaje, saj vam bo že sama vožnja s podzemno železnico do glavnih znamenitosti na Manhattnu vzelo precej časa.

Poceni New York

O tem, kako v New Yorku privarčevati kakšen dolar, si lahko preberete v posebnem prispevku tukaj.