Prvi dnevi novega leta so pri nas vedno nekakšna analiza za nazaj in tudi letos je tako. Naše popotniško leto nas je tudi tokrat bogato razvajalo z nepozabnimi dogodivščinami ter nauki, ki nas bodo spremljali še mnogo dlje kot zgolj v novem letu.

Naše popotniško leto 2019

Januar

Že tradicionalno je naš začetek leta bolj za zadrževanje doma in za kovanje novih načrtov. Tako smo se v prvem mesecu leta odpravili zgolj na enodnevni izlet v Vipavsko dolino in k izviru Hubelj. Tamkajšnja krožna pot je idealna za kratek pobeg pred zimo.

Februar

Če nas redno spremljate, veste, da smo najbolj veseli takrat, ko lahko konkretno presekamo zimo in se odpravimo nekam na toplo. Tako smo v februarju s pomočjo letalske družbe Air France prvič odšli na Karibe – francoski otok Guadeloupe. Celotno doživetje nam je bilo tako zelo všeč, da se na Karibe zagotovo še kdaj vrnemo. Več o otoku Guadeloupe v našem popotniškem vodiču – v posebnem prispevku pa tudi, zakaj je otok kot nalašč za otroke ter s tem odlična družinska destinacija.

Marec

Ker tudi mi nimamo neomejena finančna sredstva, je za vsa naša potovanja potrebno skrbno načrtovanje in varčevanje. Prav zato smo bili v marcu delavni in začeli sodelovati s portalom Megabon. Poleg njihovih ugodnih ponudb, smo se osredotočili tudi na obiskano destinacijo in kjerkoli smo se znašli, smo jo dodobra raziskali. Najprej je na vrsto prišel romantični vikend v Begunjah na Gorenjskem (prispevek tukaj) in nato še družinski oddih pod mariborskim Pohorjem. (podrobneje tukaj).

April

Le kdo bi se lahko uprl čokoladi? No, mi se ji zagotovo ne moremo in prav zato smo se končno odpravili na vedno bolj popularen festival čokolade v Radovljico. Tako je bil april še posebno sladek.

Podaljšani velikonočni vikend pa smo zaradi sodelovanja z Megabonom preživeli ob morju, natančneje v Crikvenici, ki nas je zaradi številnih znamenitosti zaposlila prav celotno naše bivanje. Crikvenica tako ni le odlična za poletne počitnice, temveč tudi kakšen dvodnevni vikend izlet. Več o Crikvenici pa tukaj.

Maj

Redko smo doma za prvi maj in tudi tokrat smo se odpravili na krajše potepanje. Dve družini, ugodne letalske karte in prvo majske praznike smo preživeli v mestu, kjer je doma pizza. Neapelj ni le kulturna in zgodovinska destinacija, temveč tudi odlična za vse, ki radi dobro jemo. Kaj vse si lahko v Neaplju za prvi maj ali kakšen drug termin ogledate pa tukaj.

Junij

Poletne žarke smo skupaj z Megabonom iskali v Vodicah in spoznavali, zakaj so le-te tako priljubljene za poletne počitnice. Vodice imajo namreč res odlično izhodišče za vse željne raziskovanja, saj okolica ponuja cel kup zanimivosti – več tukaj.

Obiskali pa smo tudi Dinopark Bled in tako Rena pobliže spoznali še z dinozavri. Kako se mu je zdelo in ali je Dinopark primeren za manjše otroke pa v posebnem prispevku tukaj.

Julij

Julij je bil za nas precej delaven. Najprej smo vsi trije odšli v Terme Tuhelj, kjer smo preizkusili vso njihovo ponudbo – notranje in zunanje bazene, polni penzion, otroško animacijo, masaže in vse skupaj začinili še z nekaj romantike ter praznovanjem mojega rojstnega dne. Če iščete kje bi letos preživeli poletne počitnice ali morda odpravili le na nekaj dnevni oddih, so Terme Tuhelj odlična izbira. Našo oceno paketa, ki ga najceneje najdete na Megabonu si lahko preberete tukaj.

V Sloveniji sva gostila tudi Srbskega blogerja, za katerega sva v sklopu Mastercard kampanje pripravila enodnevni izlet. Ker sva mu želela pokazati raznolikost, ki jo naša Slovenija ponuja, sva ga tako iz Ljubljane popeljala v Velenjski rudnik, do Zlatega Griča na degustacijo tamkajšnjih vin, si v najstarejši slovenski gostilni v pri Žički Kartuziji privoščili še pohorski lonec in dan zaključili še s panoramsko vožnjo na Golte. Odlična ideja za enodnevni izlet, ki si ga podrobneje lahko ogledate tudi tukaj.

Za konec meseca pa sva zaradi Mastercard kampanje odpotovala še midva – obiskala sva Prago in se tri dni potepala po tamkajšnjih ulicah in razkrila katere so najboljše znamenitosti v Pragi in kako se v drago prestolnico na izlet odpraviti ugodneje. Praktični in preizkušeni nasveti tukaj.

Avgust

Prvi del meseca smo preživeli v romunskih Karpatih, ki so bili narejeni čisto za našo dušo. S Simonom sva že prej odkljukala potovanje po Romuniji, a tokrat mi je država res okradla košček srca. Lepote brezskončnih Karpatov so dih jemajoče in če imate pravo konkretno terensko vozilo, jih enkrat res morate raziskati.

Drugi del delavnega avgusta pa smo preživeli na teden dni dolgem roadtripu po Nemčiji, kamor redno zahajamo že več let. Nemčija je res vedno znova polna presenečenj in še ena odlična družinska destinacija, saj je ponuja cel kup aktivnosti, znamenitosti in tematskih parkov za otroke. Četudi si ne boste vzeli celega tedna za Nemčijo, pa je že vikend odličen za obisk obmejnega kraja Berchtesgaden ali morda pravljičnega Rothenburga. Če boste morda z otroki kje okoli Frankfurta, pa je simpatičen kraj za nekaj urni postanek tudi Gelnhausen.

September

September je bil zopet malce bolj slovensko obarvan, saj smo se znašli v Podčetrtku. Podčetrtek je z okolico odličen za enodnevni ali dvodnevni izlet, sploh če ga združite še s kopanjem. V termah Olimia imajo namreč odličen nov bazenski kompleks Family Fun, ne glede na starost vašega najmlajšega družinskega člana. Kaj vse lahko počnete v Podčetrtku pa tukaj.

Oktober

Po precej delovnih mesecih, smo se odločili, da je ponovno čas za eno malce bolj »naše« potepanje. Ker smo začeli prodajati našo staro Toyoto, ki smo jo zadnjič na potep odpeljali v Karpate, smo našo novo pridobitvijo, tudi Toyoto, pošteno krstili in namatrali v Tuniziji. Skoraj teden dni puščavskega peska je dodobra preizkusil naše živce. Kljub precejšnjim težavam, smo vendarle uspešno odvozili in prispeli s celimi avtomobili nazaj domov. Našo puščavsko dogodivščino si lahko preberete tukaj. Več o sami Tuniziji pa kar v kratkem, a praktičnem popotniškem vodiču tukaj.

Z oktobrom se je začela tudi nova sezona mesečnega gostovanja v oddaji Dobro jutro, kjer govorim o idejah za krajše izlete in potepanja tako doma, kot čez mejo.

November

Začeli so se mrzli dnevi in najlepša popestritev zanje so božični sejmi. Večina se jih je začelo zadnji vikend v mesecu, a midva sva se na enem znašla že sredi novembra. Božični sejem na letališču Munchen je eden prvih v Nemčiji in kljub nenavadni lokaciji, ponuja vse, kar imajo veliki. Letos je božični sejem na letališču v Munchnu potekal že 20-to leto zapored, zato ga naslednje leto ne prezrite, če se znajdete na letališču.

December

Zimo imam verjetno najbolj rada prav zaradi božičnih sejmov, zato je bil na vrsti obisk še enega – enega najbolj obiskanih v Avstriji. Božični sejem v Grazu največ ljudi sicer obišče kot enodnevni izlet, a četudi boste rezervirali zanj dva dni, vam nikakor ne bo žal, saj je že samo mesto Graz polno zanimivosti, ki vam z lahkoto vzamejo dan ali dva časa. Več o božičnem sejmu v Grazu pa tukaj.

Konec leta in s tem december pa sva s Simonom začinila še s krajšim skokom na Kitajsko. Za en teden sva se namreč znašla v Šanghaju in okolici. Vse skupaj naju je tako navdušilo, da bo treba še kdaj nazaj in to kar z Renom. Tamkajšnji hitri vlaki so neverjetni in odlični za potovanje. O najinih dogodivščinah sva zaenkrat poročala le na Instagramu in Facebooku, a tudi zapisi na blog pridejo kmalu, zato sem in tja le pokukajte še sem.


Hvaležna sem za vsak kilometer, ki smo ga prepotovali tako peš, z avtom, kot z letalom – vsi trije skupaj ali sama s Simonom … Čeprav bi sama najraje še dodala kakšen dodaten popotniški mesec ali dva pa se tudi v letu 2020 ne bomo za takšno vrsto dogodivščin, kot smo jih bili deležni v 2019, prav nič pritoževala. Ponovno je bilo to popotniško leto, ki ga bo težko preseči.

Ne glede nato ali se potepamo le čez mejo ali pa na drugem koncu sveta, imamo vedno urejeno tudi zdravstveno zavarovanje za tujino pri zavarovalnici Vzajemna in to kar družinsko za celo leto. Kljub temu, da imamo sklenjeno zavarovanje v višini enega milijona (Multitrip XXL paket), smo zanj za vse tri odšteli zgolj 150 EUR. Na srečo ga nismo še nikoli potrebovali in upamo, da ga tudi ne bomo. Kako poteka postopek pri zavarovalnici Vzajemna v primeru nezgode oziroma bolezni, medtem ko ste na potovanju, pa si lahko tukaj preberete izkušnjo popotnice Sanele.