Praga, izlet v Prago, Praga vodič

Izlet v Prago je vedno dobra izbira. Če se boste zanj odločili v zadnjem hipu, pa vam bo v pomoč zagotovo prišel ta popotniški vodič in nekaj praktičnih nasvetov.

Kdaj obiskati Prago?

Prago je najbolje obiskati izven glavne sezone, saj se boste tako izognili pretirani gneči, kot tudi nižjim cenam hotelskih nastanitev. V Pragi to pomeni, da so za obisk najboljši trije meseci – januar, februar in november. Če se boste v Prago podali zaradi božičnega sejma, pa se gneči žal ne boste mogli izogniti, saj je edini čas za obisk seveda v mesecu decembru. Manjšo gnečo boste imeli tudi, če Prago obiščete čez teden, kot čez vikend.

Kako do Prage?

Če ne dobite poceni letalske vozovnice, se vam bo najbolj splačalo, da izlet v Prago naredite kar z avtom. Praga vseeno ni pretirano daleč in je kot nalašč za krajši izlet. Pazite le, da bo izbran hotel imel tudi svoje parkirišče.

Po pristanku na praškem letališču pa bo najceneje, da do središča mesta pridete z javnim prevozom. Na letališču kar iz avtomata kupite 90 minutno vozovnico (32 CZK), jo pred vkrcanjem na avtobus številka 119 potrdite in se peljite vse do končne postaje avtobusa (Nadraži Veleslavin). Tam se lahko naprej odpravite z metrojem  (zelena linija A) ali pa pot nadaljujte s tramvajem – odvisno od tega, kje v Pragi boste bivali.

Kako raziskovati Prago

Za raziskovanje starega dela mesta je najbolje, da ga v celoti prehodite. Do malce bolj odročnih predelov pa bo vseeno bolje vzeti kar tramvaj, avtobus ali pa se do tja zapeljite z metrojem.

Znamenitosti v Pragi

Praga je res da najbolj znana zaradi zgodovine – mogočnega praškega gradu, astrološke ure in Karlovega mostu, a mesto ima tudi precej drugih, sodobnejših znamenitosti. Zdi pa se, da se Praga kulinarično izjemno razvija, zato vedno bolj postaja priljubljena destinacija med ljubitelji hrane.

Bi pa vsem svetovala, da za obisk najbolj popularnih turističnih znamenitosti vstanete zgodaj zjutraj (6ih) in si jih ogledate, ko večina obiskovalcev še spi. Tako boste res lahko uživali v vseh njihovih lepotah in skorajšnjemu miru.

Katere znamenitosti v Pragi ne smete izpustiti pa tukaj.

Hrana v Pragi

Poleg tipičnih tradicionalnih jedi, kot je golaž s kruhovimi cmoki, svickova in pečena račka z zeljem, boste tukaj našli dobro ponudbo Vietnamskih jedi. Kulinarična ponudba se bogati tudi pri izboru vegetarijanskih jedi, a najbolj bodo v Pragi uživali ljubitelji mesa. Praga ima namreč kar nekaj mesnic, kjer vam kupljeno meso tudi pripravijo. Sama sva tovrstno ponudbo preizkusila v mesnici Naše Maso in bila nad celotnim konceptom, kot tudi vrhunskim mesom naravnost navdušena. Če vam finance ne dovolijo konkretnega zrezka, imajo v ponudbi tudi burgerje, ki so pravzaprav največji hit. Poleg mesne ponudbe vas v mesnici čaka še pivo, voda, sok, vino. Za tipične jedi domačini priporočajo Lokal – lastno pivovarno, kamor radi zahajajo predvsem domačini.

Nikar ne zamudite obiska kakšne od lokalnih tržnic. V Pragi jih boste našli namreč kar nekaj. Midva sva obiskala tržnico Naplavka, ki ob reki Vltavi poteka vsako soboto. Stojnice se bodo šibile pod težo okusnih lokalnih pridelkov, med katerimi nikar ne prezrite kolače – tipično Češko sladico. Pravzaprav so prav kolači tisti, ki bi jih morali okusiti in se z njimi fotografirati, ne pa trdelnik, ki je bil pred leti na Češko zgolj uvožen in zaradi dobrega trženja postal prepoznaven kot tradicionalna sladica na Češkem pa čeprav s Češko nima nobene povezave.

Prenočišča v Pragi

Turistična Praga ima seveda cel kup prenočišč. Cene se razlikujejo glede na ponudbo, kakovost in lokacijo. Bližje staremu delu mesta boste, dražje bodo postale namestitve. Lahko se odločite za Airbnb, skupna ležišča oziroma privatne sobe v hostlih ali pa si privoščite hotel. Najin hotel Kampa je imel super lokacijo, v ceni pa je bil vključen tudi dober samopostrežen zajtrk. Sobe so bile solidne in cena tudi, tako da je za nek povprečen strošek v takšnem mestu hotel Kampa kar dobra izbira. Če boste v Prago pripotovali z avtom, ima hotel tudi svoje, sicer plačljivo, privatno parkirišče.

Booking.com

Varnost v Pragi

V času, ko sva bila v Pragi, se mi Praga ni zdela nevarna. A kot vsaka večja mesta, previdnost ne bo odveč – predvsem pred kakšnimi žeparji, ki se lahko hitro lotijo dela v gneči.

Higiena v Pragi

Priznam, da preden sem se sprehodila po Pragi, si nisem mislila, da je mesto tako čisto in urejeno. Poleg tega pa ni zanemarljivo niti dejstvo, da je voda iz pipe pitna, zato si jo lahko brez skrbi privoščite.

Plačevanje v Pragi

Po Evropi sem zadnje čase potovala v države, ki so imele že Evre, zato mi dejstvo, da na Češkem še vedno uporabljajo Češke krone, res ni dišalo. Menjavanje valut, prekladanje drobiža sem in tja po denarnici, na koncu pa je ostanek denarja ponovno potrebno zamenjati nazaj v Evre. Ker sva se temu vendarle želela izogniti, sva s seboj vzela izključno le debetno Mastercard kartico. Z njo sva tako plačevala kavo že na letališču in jo uporabljala po celem mestu. Kartica je bila sprejeta povsod – hotelih, restavracijah, mesnicah, kavarnah, pivnicah, trgovinah s spominki, nakupovalnih centrih, avtomatih z vozovnicami javnega prometa.

V Pragi obstajajo celo tri cashless cone, kjer drugače kot z Mastercard kartico sploh ne morete plačevati. Tamkajšnja tržnica Manifesto (koncept naše odprte kuhne), otok Strelecky Ostrov in Manifesto Smichov so tri lokacije, kjer se zbirajo domačini in kjer vam gotovina ne bo prav nič koristila. Obisk vsekakor priporočava zaradi odlične kulinarike in vzdušja, ki ga znajo pričarati le manj popularni kraji med turisti.

Nekaj malega gotovine sva sicer z debetno kartico Mastercard dvignila na bankomatu, da sva si na lokalni sobotni tržnici privoščila domače kolače, saj branjevke zaenkrat na stojnicah še nimajo POS terminala, to pa je bilo tudi vse, kar sva plačala z gotovino in ne s kartico. Nama je plačevanje s kartico veliko bolj priročno, sploh v primeru drugih valut.

Tako pri plačevanju kot dvigu gotovine na bankomatih (v lasti bank in ne v lasti menjalnic) vam pri debetni Mastercard kartici ne obračunajo nikakršne provizije.  Več o kartici si lahko preberete v najini oceni tukaj.

Cene v Pragi

Takoj ko se boste začeli gibati v turističnih predelih, bo vse postalo dražje. Cene pa so podobne kot pri nas v starem delu Ljubljane, ki je prav zaradi turistov nekoliko dražja od preostalih predelov. Najboljši nasvet, kako prepoznati lokalne restavracije in pivnice so nama dali domačini – če vrček piva stane manj kot 60 CZK, ste prišli v gostinski lokal, ki je v prvi vrsti namenjen domačim gostom in ne zgolj tujim.

Nasvete in trike, kako izlet v Prago naredite poceni, pa si lahko preberete v samostojnem prispevku tukaj.

Z otroki v Prago

V samem središču mesta nisva videla veliko igral. Pravzaprav sva jih videla zgolj pri Karlovem mostu in na dveh manjših otočkih v središču mesta na reki Vltava.

Če potrebujete previjalnico, bo zanjo najbolje zaviti v kakšen večji nakupovalni center, kot je npr. Palladium. Javno stranišče s previjalnico je mogoče najti tudi tik pod stopnicami, ki iz mostu vodijo na otok Strelecky Ostrov.

Sporazumevanje

Na moje veliko presenečenje, mladi v Pragi izredno dobro govorijo angleško – vsaj tisti, ki imajo stik s turisti. Sporazumevanje v angleščini ne bi smel biti nikakršen problem.

Izlet v Prago ne potrebuje pretiranega načrtovanja, zato se zanj res lahko odločite v zadnjem hipu. Da pa boste v to milijonsko mesto vseeno prispeli vsaj malce pripravljeni, vam bo za začetek zagotovo pomagal najin vodič.

Prispevek je nastal v sodelovanju s podjetjem Mastercard , kjer sva za njih raziskala kako se v Pragi obnese plačevanje z novo debetno Mastercard kartico. Ker pa sva že tako redna uporabnika njihove debetne kot tudi kreditne Mastercard kartice, je vse napisano izključno najino lastno mnenje, na katerega ni vplival prav nihče.