Znamenitosti v Pragi, Praga znamenitosti, Praga izlet

Znamenitosti v Pragi privlačijo mnoge, zato ni nič nenavadno, da je glavno mesto Češke eno najbolj obiskanih evropskih mest. Na leto Prago namreč obišče več milijonov obiskovalcev, ki si želijo videti najbolj znane znamenitosti v Pragi.

Znamenitosti v Pragi pa niso zgolj praški grad in Karlov most. V mestu, kjer živi 1,2 milijona ljudi, se najde cel kup znanih in manj znanih kotičkov, ki so zagotovo vredni obiska, za malce bolj pristno praško doživetje.

Najbolj znane znamenitosti v Pragi

Grad in grajski kompleks

Praški grad je bil zgrajen v 9. stoletju in je zagotovo najbolj prepoznavna znamenitost v Pragi. Zaradi svoje veličine je grad vpisan tudi v svetovno Guinessovo knjigo rekordov, saj naj bi bil to največji grad na svetu. Njegova površina obsega kar 70.000 kvadratnih metrov. Včasih je bil grad sedež čeških kraljev, sedaj pa je tukaj tudi uradna pisarna Češkega predsednika.

Grad se velikokrat omenja skupaj s slovenskih arhitektom Jožetom Plečnikom, saj je po prvi svetovni vojni prav on dobil naročilo za obnovo gradu.

Karlov most

Karlov most so začeli graditi leta 1357, saj je bil stari zaradi hude poplave povsem uničen. Most je vse do leta 1841 predstavljal edino pot čez reko Vltavo v Pragi. Krasi ga 30 kipov in trije obrambni stolpi. Da je to ena najbolj popularnih znamenitosti v Pragi boste spoznali po ogromni količini turistov, ki se znajdejo na njem.

Astrološka ura

Astrološka ura krasi Prago že vse od leta 1410 in s tem predstavlja tretjo najstarejšo astrološko uro na svetu. Ker oblast ni želela, da bi konstruktor ure zgradil podobno uro še kjerkoli drugje, in bi s tem ta v Pragi postala manj znana, so konstruktorja po koncu njegovega dela oslepili. Kljub tej norosti pa sedaj do potankosti enako uro najdemo v Seolu, v Južni Koreji. Lesene figure apostolov, ki danes privabijo največ turistov, so bile dodane šele nekaj stoletij kasneje.

Stari mestni trg

Poleg astrološke ure, ki krasi staro mestno hišo, na starem trgu najdemo kar nekaj zanimivih in mogočnih zgradb ter spomenikov. V decembru pa tukaj poteka tudi eden najbolj opevanih božičnih sejmov v Evropi.

Židovska četrt

Židovska četrt je bila umetno zasnovana, ko so v Pragi židom prepovedali prosto izbiro lokacije za življenje. Tako je že v 13. stoletju nastal v Pragi židovski geto, v katerega so se kasneje priseljevali izgnani židje iz cele Evrope. Četrt je bila v celoti ohranjena in sedaj tamkajšnje zgradbe predstavljajo najbolje ohranjen judovski zgodovinski spomenik v Evropi. Poleg šestih sinagog, je izredno zanimivo tudi staro židovsko pokopališče. Kot zanimivost naj omenim, da je tudi v času 2. svetovne vojne četrt v celoti ostala nepoškodovana, saj je iz nje želel Hitler narediti nekakšen muzej na prostem izumrle rase.
Razgledni stolp Petrin

Razgledni stolp Petrin je s svojo železno konstrukcijo zelo podoben Eiffel stolpu, a je po višini precej nižji od pariškega mogotca. Dandanes stolp predstavlja razgledno točko in eno bolj prepoznavnih turističnih znamenitosti v Pragi.

Zid Johna Lennona

Ko je bil član Beatles-ov umorjen, so na zid v Pragi narisali njegov portret. Čeprav je bil ta večkrat prebarvan, pa so ga ulični umetniki vedno znova narisali nazaj. Sedaj zid Johna Lennona privabi cel kup turistov, pred katerim se fotografirajo in nanj podpisujejo.

Tradicionalna hrana in pijača

Češka kulinarika ni samo pivo. Tradicionalne gostilne vam bodo postregle z golažem, kruhovimi cmoki, pečenko in celo račko. Nam precej podobna kuhinja vsebuje tudi kislo zelje, klobase in cmoke. Zraven piva pa domačini velikokrat naročijo kar ocvrti sir. Čeprav v starem delu mesta na vsakem koraku srečujemo trdelnik, pa zgolj opozorilo, da to sploh ni tradicionalna češka sladica, temveč so jo pred približno dvajsetimi leti uvozili iz Slovaške, dali drugo ime in naredili dobro reklamo. Sedaj vsi turisti poskušajo »tradicionalni« trdelnik, medtem ko bi namesto njega morali seči po kolačih. Tako da tisti, ki se zares želijo spoznati s pravo tradicionalno češko kulinariko, od trdelnikov bežijo daleč stran –  trdelnik nima prav nikakršne povezave s tradicijo Češke in tamkajšnjih prebivalcev, pa čeprav mogoče dobro izgleda na Instagramu. Nikar pa ne pozabite na Kofolo – češko vrsto Cockte.

Muzeji

V pragi ne manjka niti muzejev – od tistih tradicionalnih (mestni muzej, srednjeveške naprave), do nekaterih precej bizarnih, kot sta na primer muzej straniščnih školjk in muzej seks pripomočkov, ki je celo edini tovrstni na svetu.

Nočno življenje

Praga je zagotovo poznana tudi zaradi živahnega nočnega življenja. Domačini so do vsega zelo strpni in odprti, zato rdečih četrti, erotičnih trgovin in divjih nočnih klubov ne pometajo pod preprogo. Med prebivalci zahodne Evrope (Angleži, Nemci, Nizozemci) je to tudi priljubljena destinacija za fantovščine in dekliščine.

Otok Strelecky ostrov

Otoček se nahaja čisto v središču mesta in je med domačini zelo popularen po piknikih, koncertih, festivalih in raznih delavnicah na prostem. Letos pa tukaj najdemo tudi »cashless« cono, kar pomeni, da pozabite na gotovino in s seboj vzemite zgolj kartico. Idejo je podprlo podjetje MasterCard in glede nato, da na Češkem še ne uporabljajo Evrov, je plačevanje s kartico res najboljša izbira – ne samo na tem otoku, temveč povsod po mestu.

Stara mestna arhitektura

Medtem ko se sprehajate po starem delu mesta ter obiskujete najbolj popularne znamenitosti v Pragi pa ne pozabite, da je celoten stari del mesta zaradi čudovitih in starih zgradb, pravzaprav nekakšen muzej na prostem. Če boste zavili v kakšno stransko ulico boste vse skupaj imeli skoraj povsem zase.

Manj znane znamenitosti v Pragi

Tržnica Manifesto

Tržnica Manifesto je povsem nov koncept, ki je zaradi načina plačevanja tudi bolj sodoben. To je namreč tržnica, kjer se plačuje izključno s kartico, saj je tržnico podprlo podjetje MasterCard. Privlačno zasnovana je predvsem zbirališče mlajše generacije, ki radi sledijo trendom in na nek način spominja na našo Odprto kuhno. Na njej lahko okusite različne jedi – tako tradicionalne Češke, kot tuje (Japonska, Mehiška, Indijska, Ameriška…). Tržnica Manifesto je zaenkrat še dobro varovana skrivnost pred turisti.

Lokalne tržnice

Praga ima kar nekaj lokalnih tržnic, kjer svoje pridelke in proizvode prodajajo lokalni kmetje. Midva sva obiskala sobotno tržnico Naplavka, ki se nahaja tik ob Vltavi in tam okusila tudi nekaj pristnih domačih dobrot.

Mestna knjižnica

Mestno knjižnico turisti obiščejo le zaradi ene same stvari – spiralnega stolpa iz knjig, ki daje občutek, da se nikoli ne konča. Vsekakor zanimivo za hiter postanek.

Park Letna

Park Letna je bolj kot pri turistih priljubljen pri domačinih. Poleg lepih razgledov na Prago, najdete tukaj tudi simpatičen »Biergarten«.

Vyšehradska trdnjava

Vyšehradska trdnjava se zaradi svojih dveh zvonikov vidi že od daleč, a obišče jo le malo turistov. Če se boste nanjo povzpeli, vas bo zagotovo očaral tamkajšnji park in razgled na mesto. Zgrajena naj bi bila okoli 10. stoletja.

Razvijajoča se kulinarična ponudba

Praga vsako leto postaja bolj zanimiva tudi zaradi raznolike kulinarične ponudbe. Vse polno je kavarn, ki imajo svoje pražarne in trendovskih lokalov, kjer se zbirajo mlajše generacije domačinov. Poleg tradicionalnih gostilnic in pivnic pa se v Pragi najde tudi cel kup drznih restavracij, ki vas ne bodo očarale le zaradi hrane, temveč tudi ambienta.

Mestna plaža

Obisk mestne plaže Žlutne Laze je najboljši v vročih poletnih dneh, saj se tam takrat največ dogaja. Prepričana sem, da boste kar malo pozabili, da se nahajate zgolj ob reki Vltavi.

Nenavadne skulpture

Med sprehodom po Pragi boste opazili kar nekaj nenavadnih in včasih tudi bizarnih skulptur. Večina je delo češkega skulpturista Davida Černya. Da bi videli vse, boste morali zaviti tudi izven starega dela mesta.

Krtek

Tisti, ki smo malce starejši, se še kako dobro spomnimo češke risanke o krtu in še danes na Češkem le-ta ni izgubil popularnosti. Trgovine, kjer si lahko krtka kupite še danes, najdemo praktično na vsakem koraku v starem delu mesta.

Naj ožja ulica v Pragi

Ulica sama po sebi ne bi bila nič posebnega, če ne bi bila najbolj ozka ulica v Pragi. V širino meri zgolj 50 centimetrov in za nemoten prehod, stoji pred njo pravi semafor. Ulica je namreč tako ozka, da se dva ne moreta srečati.

Cerkev Srca Jezusovega

Ne daleč stran od starega dela mesta najdemo najpomembnejši sakralni objekt iz 20. stoletja. In tisti, ki vas zanima arhitektura in Plečnikovo delo, cerkev res morate obiskati, saj jo je v celoti zgradil prav Plečnik.

Znamenitosti v Pragi so izredno raznolike in daleč od tega, da bi bile zanimive zgolj za zgodovinske navdušence. Če ne drugega, je Praga odlična za kakšen vikend izlet, kjer združite ogledovanje z vedno boljšo kulinarično ponudbo in sproščenim vzdušjem domačinov. In še nasvet – za vse znamenitosti boste potrebovali kar nekaj časa, zato nikar ne skušajte odkljukati vseh in raje malce uživajte s posedanjem v kakšni pivnici ali kavarni.

*Še več konkretnih informacij o izletu v Prago pa tudi v posebnem blog prispevku : Praga – popotniški vodič.

Video – znamenitosti v Pragi