potovanja v nosečnosti, potovanja in nosečnost, nosečnost in potovanja, potovati v nosečnosti

Ste v veselem pričakovanju, a se nikakor ne želite odpovedati potovanjem? Brez skrbi, če v nosečnosti nimate zdravstvenih težav, so tudi potovanja v nosečnosti mogoča in zato prav nič manj lepa, če ne celo še lepša.

Vsekakor pa se bodo vaša potovanja v nosečnosti spremenila (preberite si kako tukaj). Da pa ne bo na potovanjih prenaporno, sem pripravila nekaj praktičnih nasvetov, po katerih sem se ravnala na najinih potovanjih tudi sama.

9 nasvetov za prijetna potovanja v nosečnosti

  • Posvetujte se s svojim ginekologom

Zdravje vas in vašega otročička je zagotovo na prvem mestu, zato se pred potovanjem posvetujte s svojim ginekologom. Če nosečnost poteka, tako kot mora, ni nikakršnih zadržkov, da se ne bi odpravile na potovanje.

potovanja v nosečnosti, potovanja in nosečnost, nosečnost in potovanja, potovati v nosečnosti

Posvetujte se s svojim ginekologom in poskrbite za zdravstveno zavarovanje za tujino (Potovanja v nosečnosti)

  • Zavarovanje za tujino

Naša zavarovanja za tujino sicer ne omogočajo ekstra zavarovanja za nosečnice, a če ste zdravstveno zavarovane za tujino, bo v primeru življenjske ogroženosti vas ali ploda, to krilo tudi zdravstveno zavarovanje za tujino (preverite do katerega tedna). Midva imava zaradi številnih potovanj zdravstveno zavarovanje za tujino urejeno kar za celo leto pri Vzajemni.

  • Udobna oblačila

Udobnost ni bila še nikoli tako pomembna, kot v nosečnosti. Že tako je moje pravilo, da smo na potovanjih oblečeni udobno in praktično, ko trebušček vneto raste pa so udobna in zračna oblačila še toliko bolj pomembna. Nikar ne vztrajajte pri ozkih kavbojkah, saj so nosečniška oblačila sedaj res lepa in udobna.

potovanja v nosečnosti, potovanja in nosečnost, nosečnost in potovanja, potovati v nosečnosti

Na potovanjih imejte udobna oblačila in stabilno obutev (Potovanja v nosečnosti)

  • Prava obutev

Sama prisegam na superge oziroma nizke pohodne čevlje, tako da se pri meni obutev v nosečnosti ni prav nič spremenila. Vsekakor visoke pete niso zaželene, še toliko manj pa na potovanjih. Izberite si udobno obutev, kjer bo vaš korak varen.

  • Dovolj časa za počitek

Potovanja v nosečnosti naj bodo prilagojena vam, nosečnicam. Dodatna teža, ki jo prenašate bo še kako vplivala na vaše razpoloženje in kondicijo. Privoščite si več počitka kot sicer in nikar ne vztrajajte pri prehitrem tempu in pretiranem nočnem življenju, saj se bo utrujenost dnevno nalagala in stopnjevala.

potovanja v nosečnosti, potovanja in nosečnost, nosečnost in potovanja, potovati v nosečnosti

Vzemite si čas za počitek (Potovanja v nosečnosti)

  • Ne pozabite na tekočino

Pitje zadostne tekočine je tudi v nosečnosti izredno pomembno, zato ne odidite nikamor brez stekleničke / plastenke z vodo, sploh v toplejših mesecih.

  • Nekaj za pod zob

V nosečnosti se lahko zgodi, da vam v trenutku pade sladkor ali pa postanete lačni, zato naj bo obvezna oprema tudi malica / čokoladica / hiter prigrizek.

  • Razgibavanje med letom oz. dolgo vožnjo z avtomobilom

Otekanje nog je precej pogost pojav pri nosečnicah, sploh v zadnjih mesecih nosečnosti in v vročem poletnem času. K zmanjšanju tej nadlogi boste pripomogle tudi s hojo in razgibavanjem. Praviloma bi prav vsi morali narediti nekaj vaj za razgibavanje nog med dolgimi leti ali vožnjo z avtomobili – v nosečnosti pa je to še toliko bolj pomembno. Sicer pa je po 30. tednu nosečnicam zaradi predčasnega poroda prepovedano letenje in vas letalske družbe ne bodo niti spustile na letalo.

potovanja v nosečnosti, potovanja in nosečnost, nosečnost in potovanja, potovati v nosečnosti

Prilagodite potovanja vaši kondiciji in počutju (Potovanja v nosečnosti)

  • Izbirajte malce hladnejše destinacije

V nosečnosti vam vročina ne bo ravno prijala, saj je večini nosečnic že tako ali tako vroče. Morda je prav zato pametno izbrati temperaturno malce bolj primerne destinacije. Mene je sicer nekje do polovice nosečnosti vedno zeblo in sem še sredi meseca maja hodila naokoli v zimskih puloverjih. Kasneje mi sicer v nosečnosti ni bilo pretirano vroče, je pa res, da sem na vroč dan precej hitreje zakuhala in imela vsega dovolj, kot pa ko nisem bila noseča.

Burano izlet, izlet v Burano, kam na izlet

Ne raziskujte v največji vročini (Potovanja v nosečnosti)

Bolj ali manj so vsi nasveti primerni tudi za tiste, ki ne potujete noseče, saj so nekako del zdravega načina življenja. Vsekakor pa je takšno ravnanje še nekoliko bolj pomembno v času, ko se v vas razvija novo bitjece in prav vse nosečke si želimo, da mu ponudimo kar se le-da varno in zdravo rast. Sedaj boste ve tiste, ki boste narekovale tempo za raziskovanje in naj vam ne bo prav nič nerodno za nekaj dodatnih “zahtev”.