Praznični čas v Nemčiji največkrat povezujemo z božičnimi sejmi, a za njimi se skriva mnogo več, kot okrašene stojnice, polne omamno dišečih dobrot, ki se jim je vedno težko upreti.

Praznični čas v Nemčiji

Praznični čas v Nemčiji pomeni tudi čas za družinska in prijateljska druženja. Mnogo Nemcev namreč domači kraj zapusti zaradi šole, službe in tako je Božič največkrat čas za vrnitev domov, obujanje spominov in druženje ob kuhanem vinu, medenjakih in piškotih spekulas.

Zanimiva dejstva, zaradi katerih je praznična Nemčija še bolj posebna

  • V Nemčiji so v letu 2019 izdelali kar 151 milijonov čokoladnih Božičkov
  • Nemške domove božična drevesca krasijo že vse od konca 18. stoletja. V letu 2019 se jih je v državi prodalo 29,8 milijona.
  • Nobena skrivnost ni, da Nemci obožujejo kuhano vino – vsako leto ga namreč popijejo kar 50 milijonov litrov.
  • Vsako leto v državi izdelajo več ton medenjakov, medenih kolačev in piškotov printen. Leta 1995 so jih izdelali več kot 116.000 ton, leta 2019 »samo« 86.360 ton. Med najbolj priljubljene božične piškote spadajo tudi vanilijevi rogljički (Vanillekipferl), ki so priljubljeni tudi pri nas.
  • Nemci za božična obdarovanja vsako leto v povprečju namenijo 281 evrov in med darili se najpogosteje znajdejo kar darilni boni.
  • Tisti, ki tradicionalno obdaruje Nemce za božič je Jezušček (Christkind) in ne Božiček.
  • Na božični dan Nemci najraje jedo gosjo pečenko z rdečim zeljem in krompirjevimi cmoki. Običaj izvira iz leta 1588, ko si je angleška kraljica Elizabeta I. za božični večer privoščila gosjo pečenko.

Domovina božičnih sejmov je Nemčija

Božični sejmi izvirajo prav iz Nemčije oziroma nemško govorečega področja, ki je v srednjem veku segal v kar nekaj evropskih držav. Več kot 600-letna tradicija božičnih sejmov ima še dandanes na teh področjih zelo velik pomen. Prvi božični sejmi so se pojavili že v poznem srednjem veku, a med najstarejše uvrščamo božični sejem v Dresdnu, ki poteka že vse od leta 1434.

Letos so bili sicer zaradi virusa Covid-19 odpovedani, a pred tem jih je bilo mogoče v Nemčiji najti preko 3.000, ki v državno prinesejo okoli 5 milijard Evrov prihodkov, ustvarijo skoraj 190.000 delovnih mest in privabijo med 80-90 milijonov obiskovalcev iz celega sveta. Med vsemi za najlepšega velja tisti v mestu Erfurt, največji in najbolj znan pa se nahaja v Nurembergu.

Najbolj priljubljeni božični sejmi v Nemčiji

Med takšno količino božičnih sejmov, ki se v prazničnem času odvijajo v Nemčiji, je težko izbrati med najlepšimi, a deset najbolj priljubljenih boste našli v sledečih mestih: Dortmund, Stuttgart, München, Dresden, Köln, Leipzig, Nuremberg, Erfurt, Hamburg in Aachen.

Božični sejem Stuttgart, Stuttgart Nemčija, božični sejmi

Božični sejem Stuttgart, Nemčija

Odkrij praznično Nemčijo s Tobiasom in osvoji izlet v Frankfurt

Letošnje leto res ni naklonjeno za sprehod med nemškimi božičnimi sejmi, občudovanju lučk in pisanih stojnic ter okušanju prazničnih dobrot, a se s pomočjo igre in lokalnega vodnika Tobiasa, vendarle lahko virtualno sprehodimo po frankfurtskem prazničnem božičnem sejmu. Med odkrivanjem skrivnosti nemške praznične tradicije in pri reševanju prazničnih nalog se lahko vse do 31.12.2020 potegujete za čudovite nagrade, med katerimi je tudi vikend izlet v Frankfurt za dve osebi. Osvojite lahko tudi tradicionalno frankfurtsko marcipanovo pecivo Bethmännchen, darilni bon za bamberške kulinarične dobrote, paket izdelkov Vitamin Well, Barebells, NOCCO in Notus ter nekaj ostalih praktičnih daril #wanderlustGermany Nemške turistične organizacije. Nagradno igro najdete tukaj. Srečno!

Pobeg v praznično Nemčijo

Virtualno potovanje na božični sejem v Frankfurt, vam lahko prinese lepe nagrade

Prispevek je pripravljen skupaj z Nemško turistično organizacijo, ki je tudi v teh težkih časih za popotništvo bila pripravljena podpreti naš blog in vnesti nekaj praznično – popotniškega vzdušja med vse nas.