Znamenitosti v Tuniziji

Potovanja z avtom so za nekatere najboljši način raziskovanja (tudi za nas so). Po eni strani ti takšna potovanja dajo svobodo, po drugi pa te tovrsten stil vendarle nekoliko omejuje. A tako kot vsaka stvar imajo tudi potovanja z avtom svoje prednosti in slabosti.

Prednosti potovanja z avtom

Kadarkoli na pot

To, da za potovanja z avtom ni potrebnih nekih predhodnih rezervacij je vsaj zame največja prednost takšnega stila. Ko imaš proste dni, enostavno pregledaš vremensko napoved in se nato dokončno odločiš za destinacijo.

Ugoden način potovanja

Potovanja z avtom lahko predstavljajo tudi precej ugoden način potovanja. Strošek goriva se razdeli na število oseb v avtu. To se seveda še posebej dobro izrazi na daljših relacijah in poteh. Kot primer lahko dam strošek našega dvomesečnega potovanja – v kombinaciji z divjim kampiranjem, kampi in lokalnimi hotelčki, smo za dvomesečno pot iz Slovenije z avtom, čez Turčijo, Gruzijo in Armenijo, porabili dobrih 3000 EUR. V primeru, da bi bile v avtomobilu štiri osebe (prijatelji ali štiričlanska družina), to pomeni manj kot 800 EUR/osebo za celotno potovanje.

Več svobode

Lasten prevoz pomeni ogromno popotniško svobodo. Ni lepšega kot si svoj urnik in pot načrtovati povsem spontano in brez točno določenih ur, ki so potrebne v kolikor potujete z javnim prevozom. Poleg tega pa mirno lahko skrenemo iz začrtane poti, nekje ostanemo dlje časa, kot je bil prvotni plan, lovimo zanimive motive, lokalni utrip.

Geografske spremembe ob poti

Daljša overland potovanja so mi všeč tudi zaradi dejstva, da se pokrajina, kultura, ljudje, arhitektura vidno spreminjajo pred tabo. Vse skupaj dojemaš veliko bolj intenzivneje, kot pa s pristankom letala v povsem novi deželi. 

Več prtljage

Sami smo sicer navajeni potovati z malo prtljage (vsaj ko se ne gre na dolgo overland pot), a potovanja z avtom so priročna tudi zato, ker v avto lahko spakiramo veliko več, kot pa v nahrbtnik oziroma kovček. No ja, sicer to ne pomeni, da je treba prtljažnik zato zapolniti do zadnjega diha, a vendarle je pri pakiranju manjša selekcija, kot sicer.

Nakup konkretnih spominkov

Potovanja z avtom, sploh v bolj eksotične kraje, so kot nalašč za nakup kakšnega res zanimivega in večjega spominka. S potovanja po Tuniziji, smo namreč domov pripeljali kar nekaj zaloge olivnega olja, dateljnov, oliv in drugih dobrot iz tamkajšnjih barvito mamljivih tržnic.

Potovanja z avtom

Potovanja z avtom ti dajo veliko več svobode, kot pa uporaba javnega prevoza

Slabosti potovanja z avtom

Omejenost z destinacijo

Z avtom se sicer lahko potuje marsikam, a zgolj pod predpostavko, da imamo za takšna overland potovanja veliko časa. Realno gledano, pa je večina nas omejenih na dvo ali morda celo tri-tedenski dopust in na drug konec sveta se v tem času z avtom žal ne more. In prav to je ena večjih slabosti potovanj z avtom. No ja, a tudi v primeru 14-dnevnega dopusta se da z avtom veliko doživeti. Nekaj idej za roadtripe iz Slovenije najdete tukaj.

Slabši stik z domačini

Stik z domačini je velikokrat bolj pogost v primeru uporabe javnega prevoza, a tudi pri potovanjih z avtom, se na pravi način da spoznati in doživeti lokalno prebivalstvo. Mi s tem nismo nikoli imeli težav, saj se pogosto ustavljamo v odročnih vaseh in krajih, kjer so popotniki prava eksotika. In tako je tistih pristnih ter zanimivih srečanj vedno veliko – se mi zdi, odkar potujeva z Renom, je tega pravzaprav še več.

Več načrtovanja

Kako intenzivno se načrtovanja potovanja lotimo, je zelo odvisno od stila potovanja. V kolikor želimo doživeti več kot tipične turistične znamenitosti in se podati na manj znane poti, bo načrtovanja zagotovo več. Odkar potujemo z našo Toyoto (trenutno imamo model Landcruiser 100), se veliko ukvarjamo s samo potjo, saj iščemo odročne poti, kjer je vedno potrebno predhodno načrtovanje. Poslužujemo se tako imenovanih »trackov«, si jih naložimo na našo navigacijsko napravo (uporabljamo Garmin Overlander), nekatere pa je enostavno potrebno narediti sam, saj še niso prišle v javnost.

Utrujenost (šofer)

Kar nekaj razlike je pri potovanjih z avtom tudi v sami utrujenosti. Tisti, ki avto vozi ima vsekakor drugačno nalogo, kot pa če bi bil zgolj potnik na avtobusu ali vlaku. In prav zato potovanja z avtom niso za vsakogar – navsezadnje niso vsi ljubitelji dolgih relacij in vožnje.

Potovanja z avtom oziroma roadtripi nekaterim odgovarjajo bolj kot drugim, a nekaj je jasno – tovrstna potovanja zagotovo niso dolgočasna in vam bodo vedno lahko postregla s cel kup doživetij ter zanimivimi spomini in zgodbami. V kolikor vam dopušča čas, pa tudi z zelo eksotičnimi destinacijami.