dojenčkov razvoj, razvoj doenčka, dojenček star en mesec

Kar težko verjamem, da je najin Ren star že cel mesec. Kako čas beži – včasih bi ga najraje kar malo ustavila, da se bi dodobra zavedla, kaj se nama s Simonom sploh dogaja. Vse drobne trenutke bi zamrznila in jih nekaj časa gledala, prevrtela nazaj in zopet pritisnila »play«, saj se bojim, da jih bom drugače prehitro pozabila.

Prvi mesec Renovega življenja se je odvil z bliskovito hitrostjo, a pojdimo lepo po vrsti. Morda bo najbolje, da začnemo kar v porodnišnici, kjer je bil Ren prve dni še precej zaspan in je tako dovolil mamici tudi nekaj počitka pred odhodom domov.

Dojenje je cela znanost

Že pred rojstvom Rena sem se odločila, da bi ga rada dojila – nič ni bolj zdravega in nazadnje tudi priročnega, kot prav materino mleko. A seveda nama ni šlo vse tako lepo po načrtih, kot sem si predstavljala. Tako je Ren že v porodnišnici začel dobivati dodatek, jaz pa s tem solze v oči. Toliko je »pompa« okoli dojenja, da sem se počutila, tudi po zaslugi hormonov, ki so kar bliskali iz mene, povsem nekoristno. No, na koncu sem vendarle prišla do spoznanja, da je važna zgolj ena stvar in sicer, da je najin malček sit in zato tudi srečen.

dojenčkov razvoj, razvoj doenčka, dojenček star en mesec

Ko dojenje ne steče, je tukaj dodatek (Dojenčkov razvoj – prvi mesec)

Z dojenjem seveda nisem povsem obupala in tako smo doma skoraj da udarili maraton. Vsem, ki ste že mamice, ne rabim sploh razlagati, kako so me na začetku bolele bradavice. Poskusila sem z nastavki, a nama kar nekako ni steklo in tako sem stisnila zobe ter skoraj v joku in stoku zdržala. Na srečo so se bolečine umirile po približno štirinajstih dneh. Za razbolene in razpokane bradavice pa sem po vsakem dojenju uporabljala mazilo/vlažilno kremo za bradavice blagovne znamke Philips Avent, ki temelji na lanolinu in aloe veri. Mazilo ni potrebno pred dojenjem spirati, kar je sploh v veliko pomoč.

Naval hormonov in neprestano jokanje

Prvi dan, ko smo prišli iz porodnišnice je bil še posebno čustven in kaotičen. Ko je Ren začel glasno jokati, sem po stanovanju letala kot kura brez glave. Še dobro, da je Simon ostal miren in me malo spravil k sebi. No, na srečo sem potrebovala le dober dan, da sem se umirila tudi sama in prevzela vajeti, tako kot se zagre. Povrhu vsega pa so iz mene prve tri dni po prihodu iz porodnišnice sekali še nori hormoni in sem prejokala skoraj cel dan… Pravzaprav sem solze dobila v oči popolnoma brez razloga – pogled, beseda, spomin…  Simon pa se mi je samo čudil…

dojenčkov razvoj, razvoj doenčka, dojenček star en mesec

Najin mali cukrček (Dojenčkov razvoj – prvi mesec)

Prve dni smo se dojili na vsake 15-30 minut, saj je bil Ren pravi mali lakotnik. Kljub temu, da smo jedli tako pogosto, nama dodatek še vedno ni ušel in tako je najin malček pridno pridobival na teži. Pri vsem pranju stekleničk in segrevanju dodatka sva bila prav hvaležna za grelnik in sterilizator podjetja Philips Avent, sploh ponoči, ko je bila lakota še toliko hujša, midva pa sva naokoli hodila že kot mesečnika.

dojenčkov razvoj, razvoj doenčka, dojenček star en mesec

Pripomočki, ki nama lajšajo pripravo obrokov (Dojenčkov razvoj – prvi mesec)

Ponoči spimo, podnevi pa razgrajamo

Na srečo pa je Ren ponoči kmalu začel spati po 3-4 ure v enem kosu, a so bili dnevi zato toliko bolj pestri in na trenutke tudi težki. Simon je kar prehitro odšel v službo, jaz pa sem z Renom ostala sama doma. Ko je bil Ren star 14 dni se je namreč  odločil, da ima spanja čez dan preveč in tako mi družbo delajo njegovi široko odprti učki. Bolj ali manj sedaj čez dan spi le še enkrat in še takrat so borbe. Buden je tudi po 4-5 ur pred krajšim dremežem. Včasih mine dan, ko se zaradi neustavljivega joka ne morem niti preobleči iz pižame, umiti in pojesti zajtrk. In ko se Ren vendarle po urah crklanja odloči za krajši spanec, je to pravi luksuz. Takrat čas izkoristim za pranje njegovih oblačil, tetra plenic in pisanje njegovega dojenčkovega dnevnika, ki ga bo čez nekaj let zagotovo zelo zanimivo prebirati … in če imam srečo, naredim še kaj za blog.

dojenčkov razvoj, razvoj doenčka, dojenček star en mesec

Da bodo spomini ostali za vedno (Dojenčkov razvoj – prvi mesec)

Najraje pa Ren spi med sprehodom v vozičku in včasih se zgodi, da je to njegov edini spanec čez dan. Še dobro, da je letošnja zima sončna in relativno topla, da smo lahko veliko zunaj. Prvič smo za nekaj minut odšli ven že pri njegovih devetih dnevih starosti. Sedaj pa so najini sprehodi dolgi tudi že po uro in pol ali celo dve. V tem ne uživa le Ren, ampak tudi jaz. Po dobrem tednu med štirimi stenami, se mi je že kar malo mešalo doma – moja hiperaktivnost pa pri tem ni prav nič pomagala.

Piran izlet, kam na izlet, ideja za izlet, izlet z vozičkom, družinski izlet

Na sprehodih uživam tako jaz, kot Ren (Dojenčkov razvoj – prvi mesec)

Radi imamo glasbo in petje

Čez dan se veliko nosimo, crkljamo, pogovarjamo, pojemo, plešemo, igramo in poslušamo otroške pesmice, kar mu še posebej godi.  Sploh ima Ren rad kravico iz trgovinice Silly, ki igra melodijo. Ko sliši pesmico iz nje, se umiri in tako da mamici in očku nekaj minut, da zadihata pred ponovnim navalom joka in cartanja. Melodija iz kravice se pri nas doma vrti neprestanoma in upam, da ne bo prehitro pregorela. Ren uživa tudi na igralni podlogi (skupaj z lesenim igralnim centrom, je bilo to njegovo prvo novoletno darilo), kjer mu družbo poleg pojoče kravice dela še nekaj drugih visečih, aktivnostnih igrač (tudi iz trgovinice Silly). Pravzaprav ima najin Ren (na srečo) zaenkrat malo igrač, a sva pazila na to, da so le-te takšne, da so ali ropotuljice, da šumijo, da se oglašajo. Odločila sva se pravilno, saj ga to resnično zelo pritegne in navsezadnje je bolje kvaliteta kot kvantiteta.

dojenčkov razvoj, razvoj doenčka, dojenček star en mesec

Vedno bolj se igramo in opazujemo okolico (Dojenčkov razvoj – prvi mesec)

Ah, ti krči

Naši popoldnevi pa so še posebej pestri, saj ga dajejo tudi krči. Pomagava si z Lekobeba vetrovnimi kapljicami in mislim, da res pomagajo, saj se po njih povsem umiri. Dodajava pa mu jih kar po žlički. Prav smešno je gledati Rena, ko poleg mleka, prepoznava še nek povsem drug okus. Kaj šele bo, ko bomo začeli uvajati gosto hrano.

Lekos, Lekovita, Lekobeba

Vesela, da vetrovne kapljice pomagajo blažiti krče (Dojenčkov razvoj – prvi mesec)

“Dobrodošel” mastitis

Ko sem že mislila, da smo končno le zmagali pri dojenju in nekaj dni preživeli brez kakršnega koli dodatka, sem dobila slavni mastitis. Ren je bil takrat star komaj 19 dni, mene pa je sredi dneva začelo kuhati in vedno bolj močno boleti v prsih. Na srečo mi je precej napotkov dala prijateljica, ki je tudi sama že dvakrat prebolela mastitis. Kljub masiranju in toplemu tušu ter spremenjenim položajem pri hranjenju, je bilo zvečer vse že tako hudo, da me je Simon odpeljal na urgenco, medtem ko je moja mami dobila v varstvo Rena.

dojenčkov razvoj, razvoj doenčka, dojenček star en mesec

Pred rojstvom Rena, sem dojenje jemala kot nekaj najbolj preprostega, a stvar je veliko bolj delikatna kot se zdi (Dojenčkov razvoj – prvi mesec)

Kar naenkrat sem dobila vročino 38.8°, Ren se obolene dojke ni hotel niti dotakniti, sama pa sem kljub neprestanemu tuširanju z vročo vodo, iz prsi komaj izčrpala 10 ml… Ko so me na urgenci pregledali so potrdili mojo diagnozo mastitisa in tako sem dobila antibiotike, ki sem jih vzela že na poti domov. Poleg njih sem pogoltnila še dva lekadola, da si vsaj malo zbijem vročino. Najhuje je bilo naslednji dan, ko sem bila tako slaba, da sem se pokonci spravila z muko le zaradi dojenja in tuširanja z vročo vodo… Na srečo je bila sobota in je Rena prevzel Simon. Res si ne predstavljam, kako bi to sploh izpeljala sama. V nedeljo mi je vročina končno malo popustila, a še vedno sem se na trenutke tresla od mraza, spet drugič švicala kot v savni. Šele v ponedeljek sem uspela obolelo dojko toliko sprazniti z ročno črpalko Philips Aventa in zmasirati, da je tudi Ren spet normalno pil iz nje. Tudi bolečina je na srečo skoraj v celoti izginila, kar je prišlo sploh prav, saj je bil ponedeljek kar prehitro tu in zopet sem ostala doma sama z Renom. Dvigovanje, nošenje sem in tja ter dotikanje razbolele dojke res ni bilo prijetno, a tolažila me je misel, da se stanje vendarle izboljšuje. Takšne bolečine, kot jo ustvari mastitis in ki ga zraven pospremi še vročina, res ne privoščim nikomur.

Mastitis drugič

Ko sem že mislila, da sem se mastitisa rešila, je hitro prišel še eden. Komaj teden dni je minilo od prvega, jaz pa dobila že drugega. Ojoj… upam, da se mi tole ne bo sedaj redno ponavljalo. Pazila sem sicer, da si mleko v primeru predolgega spanca Rena redno izčrpavam, a kot kaže to ni bilo dovolj. Tolaži me le to, da sem sedaj bolj hitro ukrepala in je bilo vsaj malo manj boleče. Verjetno tudi po zaslugi antibiotikov, ki sem jih še jemala od prvega mastitisa.

Čas v dvoje

Že pred rojstvom Rena sem sklenila, da se kljub novemu članu, s Simonom ne bova odpovedala času za naju. Nekakšno nenapisano pravilo, ki sva ga sklenila, je bilo, da si čas za naju vzameva vsaj 1x na mesec. Morda se komu sliši prehitro, a ko je bil Ren star 27 dni, sva prvič odšla sama na kavo. Rena sva tako pustila v varstvu pri babici (še dobro, da ju imava) in vse je potekalo bolje, kot sva si želela. Medtem, ko sva se midva razvajala ob okusni kavici, je Ren pridno spal. O tem, kako je po skoraj mesecu dni pasalo iti nekam v dvoje in za kratek čas pogledati stran od plenic, pa mislim, da sploh ne potrebujem izgubljati besed.

dojenčkov razvoj, razvoj doenčka, dojenček star en mesec

Čeprav imava najinega srčka neizmerno rada, pa sva oba mnenja, da ne smeva pozabiti niti na naju, zato je čas v dvoje obvezen (Dojenčkov razvoj – prvi mesec)

Pridno spi v svoji sobi

Neverjeten je tudi Renov razvoj – prav vidno napreduje vsak dan. Več se obrača, brca z nogicami, vse bolj postaja radoveden za okolico, prepoznava pa tudi že moj glas. Najinega fanta pa moram pohvaliti tudi zato, ker že od prvega dne po prihodu iz porodnišnice spi v svoji sobi in posteljici. Sem in tja se seveda zjutraj skupaj tudi pocrkljamo, a najina postelja vendarle ostaja najina, kar je bila še pred njegovim rojstvom moja želja.

dojenčkov razvoj, razvoj doenčka, dojenček star en mesec

Ren od prvega dne doma spi v svoji postelji, družbo pa mu dela glasbeni vrtiljak Fensifilc (Dojenčkov razvoj – prvi mesec)

Vse je prvič

Prvič smo se tudi okopali, postrigli nohtke na rokah, očistili ušeska, obiskali pediatra in šli na izlet po pešpoti iz Portoroža do Pirana.

Piran izlet, kam na izlet, ideja za izlet, izlet z vozičkom, družinski izlet

Naš prvi izlet – pešpot iz Portoroža v Piran (Dojenčkov razvoj – prvi mesec)

Po 14 dneh so mu začele rasti tudi trepalnice, njegovi laski pa postajajo vedno daljši. S Simonom se vedno nasmejiva, ko v snu prestraši samega sebe in ko se mu ustnice razširijo v nasmeh. To so tiste drobne, sladke stvari, ki štejejo največ.

Ren je v mesecu dni postal že pravi korenjak, saj ima že konkretnih 5 kilogramov. Jah ni kaj, tako je, ko imaš doma ogromnega lakotnika, ki veliko je in malo spi.

dojenčkov razvoj, razvoj doenčka, dojenček star en mesec

Ker čas prehitro beži, sladke spomine na pomembne mejnike beleživa s simpatičnimi spominskimi karticami Milestone iz trgovine Mali Zakladi (Dojenčkov razvoj – prvi mesec)

Dejstvo je, da smo se vsi trije morali navaditi eden na drugega. No, če sem povsem poštena, navajanje še vedno traja. In čeprav je bilo nekaj trenutkov precej težkih, je bila večina kljub težavam čudovitih. Nekaj pa je zagotovo –  ko pogledava najinemu sončku v njegove modre učke, je čisto vsaka težka minuta brez kakršnega koli dvoma poplačana.