Avstrija za izlet

Izlet v Avstrijo je zaradi bližine vedno dobra ideja, saj je Avstrija bogata z raznolikostjo, ki nas navdušuje tako zaradi naravnih, kulturnih kot zgodovinskih znamenitostih.

Naši najboljši razlogi za izlet v Avstrijo

Slikovita mesta

Avstrija je s svojimi mesti odlična city break destinacija. Ne glede nato ali vas pot zanese v prestolnico, kjer se bohoti mogočna Avstro-ogrska arhitektura, muzeji, gledališča, opera, ali pa se odločite, da obiščete Mozartovo mesto Salzburg in se morda podate po stopinjah znamenitega filma Moje pesmi, moje sanje. V nič manjši navdih pa ne bo niti izlet v Graz /Gradec. S sprehodom po srednjeveških ulicah, ki vas popeljejo do prekrasnega razgleda na grajskem griču in mimo skritih kotičkov mesta, vas bo to drugo največje avstrijsko mesto z lahkoto navdušilo. Prijetno pa nas je presenetilo tudi mesto Linz, ki ga velikokrat povezujemo zgolj s težko železarsko industrijo, a če si zanj vzamemo čas in ga bolje spoznamo, je Linz s svojimi muzeji, reko Donavo, grafiti in znamenitostmi za otroke, res odlična destinacija za vikend izlet.

Tematski parki

Od kar potujemo trije, se vedno oziram tudi nato, da ima najin Ren na potovanju nekaj povsem zase. Avstrija je s svojo ponudbo za otroke ena boljših destinacij. Pravzaprav ni važno ali se nahajamo v mestu ali hribih, tamkajšnje destinacije nimajo le izvrstnih otroških igrišč, temveč tudi odlične tematsko – zabaviščne parke. Čisto blizu meje, v okolici kraja Beljak (Villach), se nahaja hrib opic, za katerega sem prepričana, da ne bo očaral le otroke, temveč bo navdušil tudi odrasle. Avstrija ima tudi nekaj živalskih vrtov – mi smo zaenkrat obiskali živalski vrt Herberstein, blizu Graza. Ostali tematski parki v Avstriji pa še čakajo, da jih obiščemo.

Vrhunska smučišča

V zimskem času nikakor ne moremo mimo smučišč, zaradi katerih je narejen marsikateri izlet v Avstrijo. Zima v Avstriji je sicer zanimiva zaradi različnih aktivnosti, a najpogostejši razlog so zagotovo vrhunsko urejena in vzdrževana smučišča. Poleg obmejnih smučišč, ki so odlična za enodnevno smuko, se nekoliko bolj oddaljene destinacije boljše za vikend izlet ali pa morda celo za zimske počitnice. S Simonom sva imela priložnost spoznati tudi dolino Zillertal, ki je pravzaprav največja smučarska dolina na svetu, ki združena s štirimi smučišči ponuja kar 530 kilometrov smučarskih prog.

Čarobni božični sejmi

Praznični december je vedno odličen razlog za obisk Avstrije, saj se tam nahaja nekaj najlepših božičnih sejmov. Po veličini in razkošju se tisti v večjih mestih, nikakor ne morejo primerjati z manjšimi ali celo tistimi v smučarskih središčih, a kljub temu jih nikar ne spreglejte. Pred leti so me očarali štirje simpatični božični sejmi na avstrijskem koroškem, bila sem tudi zelo navdušena nad božičnim sejmom v Grazu, a verjetno me je zaradi drugačnosti najlepše presenetila adventna pot v Katschbergu, do katere je urejena pešpot ali pa se do njenega izhodišča zapeljete kar s sanmi in konjsko vprego. Adventna pot, ki se nahaja na 1750 metrov nadmorske višine, vodi do sedmih gorskih koč z različnim dogajanjem. Naravnost čarobno.

Idilične pohodniške poti

Če izlete v Avstrijo delamo pozimi v smučarska središča, pa se le-ta splača obiskati tudi poleti. Smučarska središča se v toplejših mesecih namreč spremenijo v pravi raj za ljubitelje gora in pohodništva. Ne le, da so pohodniške poti v Avstriji lepo urejene, tudi tamkajšnja ponudba ne zaostaja po privlačnosti. In kar je najlepše ter zanimivo za družine – poleti se te destinacije zaradi ponudbe spremenijo v idilične kraje za otroke. Številna igrala, tematske poti, urejenost. Zaenkrat smo sicer poleti uspeli raziskati zgolj področje Schladming – Dachstein ter Katschberg, a prav zaradi odličnih izkušenj, ki smo jih imeli na teh dveh področij, lahko brez zadržkov trdim, da si je poletni čas vredno rezervirati tudi za nekaj časa v avstrijskih hribih.

Poletna in zimska sankališča

Ljubitelji sankanja boste v Avstriji prišli na svoj račun v vseh letnih časih – no seveda, izven zime si lahko adrenalinsko sankanje omislite zgolj na poletnih sankališčih, med katerimi vseeno najdemo takšne, ki so odprti celo leto. Eno izmed teh je Nocky Flitzer. Seveda pa se zimsko sankanje težko primerja s poletnim in če vas tovrstna zimska zabavna aktivnost navdušuje, res morate obiskati kakšno izmed tamkajšnjih urejenih sankaških prog. Ena nam bližnjih se nahaja blizu Beljaka – spustite se namreč z Dobrača. Do 1732 metrov nadmorske višine, kjer stoji koča, se morate sicer sami povzpeti, a kljub 4,20 kilometrov dolgemu vzponu, boste pri spustu hitro ugotovili, da je bil vsak korak vreden tega doživetja. Poleg tega pa boste pri hoji lahko uživali še v čudovitih razgledih.

S Simonom sva se spustila tudi po 5,50 kilometrov dolgi sankaški progi Spieljoch v dolini Zillertal, kjer se pravzaprav nahaja skupaj kar 14 različnih sankaških prog, ki skupaj nudijo preko 45 kilometrov adrenalinskih spustov. Ima pa Avstrija tudi najdaljšo osvetljeno sankaško progo na svetu, ki meri kar 14 kilometrov.

Dih jemajoče panoramske ceste

Izleti v Avstrijo so pisani na kožo tudi vsem, ki imamo radi razglede in ovinkaste ceste. Ne glede nato ali potujemo v Avstrijo z motorjem, avtom ali morda avtodomom, nas bodo panoramske ceste, ki jih najdemo v Avstriji nenehno navduševale. Že z obiskom gore nad Beljakom, Dobrač, se bomo popeljali po eni izmed njih – Villach Alpenstrasse, ki velja za eno najlepših v Avstriji. Zelo popularna panoramska pot pa je tudi pot do ledenika Grossglockner, ki nam ob lepem vremenu ponuja razgled na najvišji vrh Avstrije. Tudi med raziskovanjem regije Schladming – Dachstein smo se znašli na nekaj panoramskih cest, med drugim nas ena popelje tudi do gondole, ki nas ponese do adrenalinskega doživetja oziroma Sky Walk-a, ki se lahko pohvali z najdaljšim visečim mostom v Avstriji. Slikovita panoramska cesta vodi tudi do jezu Kölnbrein.

Slikovita jezera

Avstrijska jezera mnogim domačinom predstavljajo nekakšno morje, kjer preživljajo svoje poletne počitnice in kamor se odpravijo na vikend izlete. Obdani so z lepo urejenimi kampi, okoli njih so speljane kolesarske poti, odlična so za kopanje, saj imajo mnoga lepo urejene plaže / kopališča, ponujajo vodne športe, kot tudi lepo urejena otroška igrala. Pozimi se nekaj teh jezer spremeni v drsališča in v prazničnem decembru so nekatera tudi razlog za obisk božičnih sejmov. Priznam, da smo zaenkrat sami slabše raziskovali to naravno danost Avstrije, a Vrbsko in Milštatsko jezero, nam vedno vzbudita željo, da moramo tudi avstrijska jezera enkrat bolje spoznati.

Enodnevni izlet, Avstrijska Koroška, kam na izlet

Enodnevni izlet – Avstrijska Koroška

Slovenske vasi

Izlet v Avstrijo pa je zelo zanimivo narediti tudi zaradi slovenskih vasi. Le-te večina med nami premalo poznamo in presenečeni bi bili nad dejstvom, kako zanimivi kraji so pravzaprav to. V Železni Kapli najdemo zanimiv Geološki svet, kjer se spoznamo z nastankom Karavank, Ženeško jezero je simpatična postojanka za krajši oddih ali poletno kopanje, Globasnica je zanimiva zaradi novo sodobnega Košnikovega gradu, ki sta ga zakonca Elbe sezidala skoraj da sama, ne smemo pa pozabiti niti na grad Ostrovica, ki velja za enega najslikovitejših v Avstriji. Seveda pa je slovenskih vasi še več, a ko boste obiskali te, sem prepričana, da se boste tja še kdaj vrnili in te prevečkrat prezrte kraje še bolje spoznali.

Enodnevni izlet, Avstrijska Koroška, kam na izlet

Grad Ostrovica oz. Burg Hochosterwitz (Enodnevni izlet – Avstrijska Koroška)

Bližina

Ne glede na vse razloge pa je dejstvo, da je Avstrija blizu, zagotovo vedno dober razlog, da se tja odpravimo na izlet in njene kotičke podrobneje raziščemo. Čeprav je lahko že enodnevni izlet dober razlog za skok čez našo severno mejo, pa vas vsak dodaten dan, ki ga boste namenili raziskovanju, zagotovo ne bo razočaral.

Avstrija za izlet je polna presenečenj, ne glede na interese ali starost tistega, ki jo obišče. In kar je najbolje, z bogato in raznoliko ponudbo je resnično odlična destinacija v vsakem letnem času.