Romunija potovanje, potovanje po Romuniji, z avtom v romunijo, Moldavija potovanje, potovanje v Moldavijo, grof drakula, transilvanija
Odločitev je padla in za poletni dopust se gre v Romunijo in Moldovo (mi ji sicer napačno pravimo Moldavija, kar je pravzaprav ime za Romunsko pokrajino in ne za njeno sosednjo državo)! Za mnoge raj na zemlji, za nekatere nočna mora…. Sama sem glede občutkov še vedno nekje vmes, saj si ne morem kaj, da Romunije in Moldove ne bi povezovala z bivšo sovjetsko zvezo in komunizmom. Z njim sem se spoznala na potovanju v Rusijo in jo nekako nisem uspela posvojiti in jo vzeti za svojo… Ljudje so se mi zdeli še precej zaprti, vzdušje pa mi je delovalo težko in sivo, kar je precej težko prebavljiva zadeva za nekoga, ki ima rad svet v barvah, nasmehe in družabnost… Res je, da je od potovanja v Rusijo minilo že dobrih deset let, a vendar se te stvari ne spreminjajo s svetlobno hitrostjo.

 

Zakaj torej sploh Romunija in Moldova?

Kot že tolikokrat poprej, ti dve državi nista bili najina prva izbira, saj sva vse od lanskega poletja sanjala o Gruziji in Armeniji. Tja sva se s Simonom nameravala podati kar iz Slovenije z avtomobilom, a za takšen “podvig” bi potrebovala VSAJ 3 tedne dopusta. Težki časi za slovensko ekonomijo so pokazali, da so to tudi težki časi za letne dopuste, sploh v dolžini več kot dveh tednov in tako je najino navdušenje, sanje in vzhičenost pristalo na trdih in realnih tleh…” Ne bo šlo!” so rekli in celotno načrtovanje se je začelo od začetka… Kam torej?

Vedela sva zgolj, da je pogoj oditi nekam z avtom in v 14ih dneh se pač ravno daleč ne da…no, vsaj z nekim normalnim tempom, ki ti poleg vožnje privošči še kanček doživetij iz poti, je to nemogoče. Poleg tega pa je najina želja veliko več, kot zgolj kljukanje točk na zemljevidu… Dodatna “nadloga”, ki je iznenada pričvrčala iz neba so bile še finance, kar je še nekoliko okrnilo najino izbiro destinacije. Zaradi njih so padle v vodo vse države, ki se nahajajo severno in zahodno od naše Slovenije…Grrr… torej kam, kam??!

avanturistična potovanja, overland potovanja, poceni potovanja, potovanja z avtom

Kam na potovanje z avtom za 14 dni?

Po lansko letnem raziskovanju Balkana (Grčija, Makedonija, Albanija, Črna Gora) sva navsezadnje sklenila, da ga raziščeva še malce bolje in spoznava dve državi, ki se še nikoli nista znašli na najinem popotniškem zemljevidu – Romunija in Moldova. Pravzaprav obstaja kar osem konkretnih razlogov, zakaj sva jo izbrala:

  1. Relativna bližina Sloveniji, kar pomeni manj hitenja na poti (upam)
  2. Ugoden tamkajšnji življenjski standard, kar precej poceni celotno potovanje (super za najine finance)
  3. Odročne poti –  kot nalašč za najino tojotko
  4. Bogata zgodovina
  5. Dobra hrana (brez debate je potovanje lepše, če se želodčku na poti privošči tudi malce razvajanja)
  6. Dejstvo, da je Moldova najredkeje obiskana evropska država (wuhu – to je to – je treba še kaj sploh dodati)?
  7. Nihče od naju še ni bil tam
  8. Srečanje iz oči v oči s strašnimi netopirji in rokovanje z grofom Drakulo 😉
 

Seveda pa je vse zgoraj napisano zgolj najino predpostavljanje o dveh državah, ki jih sploh ne poznava in prav lahko se zgodi, da se izkaže za napačnega. Sicer pa bova o tem tako ali tako obsežneje poročala tu, na blogu.

Pustimo se presenetiti 😀