Romunija potovanje, potovanje v Romunijo, z avtom v Romunijo

S poletjem se vsaj za naju, začenja najlepši čas potovanja v Romunijo in Moldovo. Na srečo sta ti dve državi tudi v najvišji sezoni še vedno precej slabo obiskani s strani turistov (vsaj kar se tiče manj znanih krajev), poleg tega pa ni lepšega kot potovanje skozi gozdove, kjer se ob poteh za smešno ceno prodajajo gozdne borovnice in robide. Za povrhu pa brez znamenitih prelazov, ki so izzven poletja lahko še zaprti, prave Romunije pač ni.

Potovanje po Romuniji in Moldovi z avtom je zagotovo najboljši način potovanja. Obe državi sta presegli vsa najina pričakovanja in res si ne predstavljava, da bi ju morala raziskovati z javnim prevozom, saj sva se zaradi zanimivih kotičkov non-stop ustavljala in jih opazovala z občudovanjem.

In ne, Romunija in Moldova nista prav nič več nevarni zaradi kraj kot kakšna druga država. No, vsaj midva s tem nisva imela nikakršnih težav, čeprav nisva parkirala avta nikoli na varovanem parkirišču.

Kar se tiče cest pa sva s presenečenjem ugotavljala, da so ceste po Romuniji (vsaj tiste glavne) lepo urejene. Drugačne so sicer razmere na podeželju ali izven tipičnih turističnih smeri, a naju to pravzaprav ne moti. Je pa situacija nekoliko drugačna v Moldovi, kjer so nekje ceste tako luknjaste, da sva se s Simonom le spogledovala in smejala. A tudi to je bilo posebno doživetje. Vendarle pa je bilo v času najinega potovanja tudi v Moldovi nekaj glavnih cest v delu, tako da je morda situacija sedaj že nekoliko boljša.

Če razmišljate o potovanju po Romuniji in Moldovi z avtom, kar pogumno. Zagotovo boste nad tema dvema državama navdušeni – sploh nad Moldovo, ki je pravzaprav najslabše turistično obiskana država v Evropi.

Program potovanja z avtom po Romuniji in Moldovi

1. Dan: Slovenija – Romunija / mesto Cluj Napoca

Najdaljši dan na poti bo zagotovo prvi in zadnji, saj se pot čez Madžarsko precej vleče, sploh če jo boste delali v enem kosu, kot sva jo delala midva. Računajte, da boste v mesto Cluj Napoca prispeli šele proti večeru (mejo z Madžarsko boste prečkali pri Oradea mestu, kjer lahko zamenjate tudi evre v romunsko lokalno valuto, saj je menjalnic veliko). Prenočila sva v kampu na obrobju mesta Cluj Napoca (Kamp Faget), lahko pa si prenočišče najdete tudi na bookingu (cene na noč za dvoposteljno sobo že od 24€). Malce pred mestom Cluj Napoca je tudi kamp Eldorado.

Romunija potovanje, potovanje v Romunijo, z avtom v Romunijo, Transilvanija

Na poti do mesta Cluj Napoca (Romunija potovanje)

2. Dan: Cluj Napoca – rudnik soli Turda – Mediaš – Biertan – Sighisoara

Začnite svoj dan zgodaj zjutraj. Ker samo mesto Cluj Napoca ni najbolj turistično opevano, sva ga črtala s seznama za ogled in se tako odpravila direktno do rudnika soli Turda, ki je prava paša za oči. Ne le, da je rudnik že sam po sebi zanimiv, za mnoge bo namreč prav nepredstavljivo, kaj so iz njega naredili – pravi zabaviščni park.

Romunija znamenitosti, znamenitosti v Romuniji

Rudnik soli Turda (Romunija potovanje)

Mediaš prav tako ni velikokrat obiskan s strani turistov, a če greste mimo, se splača narediti krajši postanek za kakšno kavo na simpatičnem trgu v starem delu mesta. Lepo urejene ulice, barvite hiše in skoraj da idilična podoba nekoč saksonskega mesta.

Na poti do mesta Sighisiora je zanimiv postanek tudi cerkev Biertan, ki je pod Unesco zaščito. Pozno popoldne tako prispete do mesta, kjer se je rodil znameniti grof Drakula. Midva sva prenočila v kampu v središču mesta Aquarius, kjer sva komaj našla prostor za avto. Simpatična in ne predraga prenočišča pa si lahko rezervirate vnaprej tudi tukaj.

Romunija potovanje, potovanje v Romunijo, z avtom v Romunijo, Transilvanija, grof Drakula, Sighisoara

Raziskovanje mesta Sighisoara (Romunija potovanje)

Ko se nastanite si oglejte še stari del mesta Sighisoara, kjer se nahaja rojstna hiša Vlada Tepeša (grofa Drakule), stolp z uro in mestnim muzejem, sobana z mučilnimi napravami, znamenito pokrito šolsko stopnišče, luteranska cerkev. Več o znamenitostih v samem mestu si lahko preberete tukaj.

3. Dan: Sighisoara – prelaz Transfagaraš – Bran – Brašov

Po zajtrku nadaljujte svojo pot čez znameniti prelaz Transfagaraš, ki so ga v avtomobilistični oddaji Top Gear poimenovali za najlepšo cesto na svetu. Naužijte se razgledov in na vrhu privoščite kakšen domači sir in klobasico za malico (zelo okusno – priporočava).

Romunija potovanje, potovanje v Romunijo, z avtom v Romunijo, Transilvanija, grof Drakula, Bran, prelaz Transfagaraš

Domače dobrote na prelazu Transfagaraš (Romunija potovanje)

Popoldne boste prišli do znamenitega in verjetno najbolj obleganega mesta v Romuniji – Bran. Navdušenci nad grofom Drakulo zagotovo veste, da tukaj stoji grad Drakule. Pod njim vlada pravi turistični živ-žav. Pozno popoldne prispete do mesteca Brašov, kjer boste tudi prenočili. Midva sva si tukaj rezervirala kar privat sobico Casa Cristina.

Romunija potovanje, potovanje v Romunijo, z avtom v Romunijo, Transilvanija, Brašov, casa cristina

Družinski penzion Casa Cristina, Brašov (Romunija potovanje)

4. Dan: Brašov

Naju je mesto Brašov popolnoma očaralo, zato si zanj rezervirajte kar cel dan. Naj se vam nikamor ne mudi in izkoristite svoj čas za spoznavanje starega dela z znamenito črno katedralo.

Romunija znamenitosti, znamenitosti v Romuniji

Brašov in črna katedrala (Romunija potovanje)

5. Dan: Brašov – Karpati – Bukarešta

Če se boste na pot odpravili s 4×4 avtomobilom, se tukaj začenja vaš raj. Karpati so namreč odlični za spoznavanje bolj divjega predela Romunije.

Četudi 4×4 avtomobila nimate, pa nikar ne obupajte prehitro. Že sama vožnja čez gozdove vas bo navduševala in to ne le zaradi poceni borovnic, robid in brusnic, čeprav tudi to pomaga. Ljubitelji pohodništva se ustavite v kraju Sinaia, kjer se z gondolo lahko povzpnete do kakšnega od vrhov in narediti krajši pohod.

Romunija potovanje, potovanje v Romunijo, z avtom v Romunijo, Romunija znamenitosti, Karpati

Poceni borovnice so zahtevale postanek za nakup (Romunija potovanje)

Planiran je popoldanski prihod v glavno mesto Romunije Bukarešta, kjer tudi prenočite. Midva sva prenočila v hotelu Ambiance, ki ima tudi svoje brezplačno paririšče, in se zvečer s taksijem odpravila do središča mesta.

Bukarešta, glavno mesto Romunije, Romunija potovanje, Romunija znamenitosti, Bukarešta parlament, Bukarešta znamenitosti, z avtom v Romunijo, potovanje v Romunijo

Hotel Ambience v Bukarešti (Romunija potovanje)

6. Dan: Bukarešta – Črno morje

Dopoldne izkoristite še za krajše pohajkovanje po Bukarešti, nato pa se po avtocesti odpravite do Črnega morja. Vaša prva postojanka bo turistično obmorsko mesto Constanta. Prenočite lahko v Constanti (prenočišča si poglejte tukaj) ali pa kakšnem drugem kraju ob Črnem morju. Midva sva spala kar na divje na plaži v narodnem parku Grindul Chituc in nisva bila edina.

Črno morje, Romunija počitnice, Romunija potovanje, počitnice na Črem morju, počitnice ob Črnem morju, potovanje v Romunijo

Mestna plaža v Constanti (Romunija potovanje)

7. Dan: Črno morje – Delta Donave

Romunija naju je na splošno presenečala na vsakem koraku, a presežek potovanja je bila zagotovo delta Donave. Nikar jo ne zamudite – če vam dopušča čas, se odpravite globlje vanjo in tam tudi prenočite. Če pa ste s časom bolj na tesno, priporočava vsaj dvo urni izlet s čolnom vanjo – ker je delta izredno prepletena, se v njej zlahka lahko izgubite, zato najem čolna z voznikom ne bo odveč.

Delta Donave, reka Donava, izliv reke Donave, črno morje, Romunija potovanje, Romunija znamenitosti

Čudovita delta Donave (Romunija potovanje)

Prespite lahko nekje ob delti Donave ali pa naprej v mestu Galati, ki je tik ob Moldovski meji. Prenočišča so tukaj solidna in ugodna – se pozna, da turistov ni veliko. Poglejte si izbiro in cene na booking.com.

8. Dan: Delta Donave – Transdniesterska Republika

Priporočava, da dan zopet začnete zgodaj, saj se zamudni mejni kontroli ne boste izognili. Ne pozabite niti, da za Moldovo potrebujete zeleno karto – velikokrat tudi šasijo avtomobila (tudi kje na avtu se le-ta nahaja), ki jo bodo pregledali, da avto slučajno ne bi bil ukraden. Na meji kupite še vinjeto za Moldovo in se počasi (tudi zaradi cest) odpravite proti samooklicani Transdniesterski republiki.

Tiraspol in Transdniesterska republika (Moldova/Moldavija potovanje)

Čeprav Transdniestersko Republiko ni priznala nobena država, boste za vstop vanjo potrebovali prečkati mejo in zavihati rokave pri izpolnjevanju vseh papirjev. Vse je seveda v cirilici, a nama je na srečo pomagal z izpolnjevanjem kar carinik in mejni policist.

Po zamudni birokraciji sva se vendarle znašla v Tiraspolu – glavnemu mestu republike. Zanj sva namenila nekaj ur časa in tam res dodobra začutila še tisto pravo rusko/komunistično vzdušje.

9. Dan: Transdniesterska Republika – Kišnijev

V glavno mesto Moldove – Kišnijev boste prispeli pozno popoldne. Za prenočišče priporočava hotel Cosmos. Ni ravno urejen po zadnji modi in je tipičen primerek socialističnega hotela, a ima svoje parkirišče, nahaja se v središču mesta in tudi zajtrk ni slab. Poleg tega pa je v primerjavi z drugimi hoteli sorazmerno poceni.

Kišnijev, Moldavija potovanje, Moldova potovanje

Hotel Cosmos, Kišnijev (Moldavija /Moldova potovanje)

Večer sva namenila krajšemu spoznavnemu sprehodu in poceni razvajanju s konjakom Kvint v lokalu blizu hotela.

10. Dan: Kišnijev

Dopoldne sva izkoristila za obisk lokalne tržnice, ki se nahaja blizu hotela. Tik ob tržnici je tudi prodajalna znamenitega moldovskega konjaka Kvint. Za vse ljubitelje naj povem le, da je zelo okusen in poceni, zato zaloga za domov ne bo odveč.

Kišnijev, Moldavija potovanje, Moldova potovanje

Slavolok zmage, Kišnijev (Moldavija / Moldova potovanje)

Privoščila sva si še poceni kosilo (business lunch) in nadaljevala z raziskovanjem mesta. Kaj vse si tu lahko ogledate pa tukaj.

11. Dan: Kišnijev – izlet v vinsko klet Milestii Mici

Marsikdo Moldovo obišče le zaradi največje vinske kleti na svetu, po kateri se vozimo kar z avtomobilom. Tudi midva jo nisva izpustila in ogled vsekakor priporočava vsakomur, ki ga pot zanese v Moldovo. Ogled je potrebno predhodno rezervirati – midva sva to naredila takoj s prihodom v Kišnijev. Več o sami vinski kleti in ogledu pa tukaj.

vinska klet, vinska klet Moldavija, vinska klet Moldova, Moldavija potovanje

Vinska klet Milestii Mici (Moldavija/Moldova potovanje)

12. Dan: Severna Moldova

Po zajtrku se odpravite proti severu Moldove, vse do kraja Soroca. Pripravite se na slabo cesto, a s tem tudi pravo Moldovo – revno, zanimivo in povsem neturistično.

Moldavija znamenitosti, Moldova znamenitosti

Samostan Saharna (Moldova/Moldavija potovanje)

Kaj vse si lahko v Moldovi ogledate pa tukaj. Prenočite v kraju Soroca.

13. Dan: Poslikani samostani in Maramures pokrajina

Zaradi meje Moldova-Romunija zlahka izgubite kar nekaj ur časa, zato začnite svoj dan zgodaj zjutraj. Na meji preverjajo predvsem koliko alkohola in cigaret vozite s seboj, saj je vse to v Moldovi veliko ceneje in se te dobrine tihotapi čez mejo.

Današnji cilj je obisk poslikanih samostanov s freskami iz 15. in 16. Stoletja, ki spadajo pod Unesco zaščito. Čudoviti so, zato si jih oglejte čimveč.

Romunija potovanje, poslikani samostani, Maramures Romunija, Romunija znamenitosti

Poslikani samostani (Romunija potovanje)

Pot nadaljujte proti kraju Viseu de Sus in občudujte redko obiskano romunsko pokrajino Maramures. Nama se je zdela čudovita. Prenočišče sva si našla v lokalnem penzionu Kristal.

14. Dan: Veselo pokopališče in parna lokomotiva Mocanita

Zadnji dan pred odhodom domov namenite zanimivemu in nenavadnemu veselemu pokopališču. Za piko na i, pa si privoščite še vožnjo s parno lokomotivo Mocanita, ki vas popelje v ozko sotesko, kjer je mogoče opaziti tudi divje medvede.

Romunija potovanje, veselo pokopališče Romunija, vlak Mocavita Romunija

Veselo pokopališče (Romunija potovanje)

Pot naju je vodila še skozi simpatično mestece Sighetu Marmatiei, tik ob meji z Ukrajino, kjer sva si ogledala še muzej holokavstva. Če vas tovrstne stvari zanimajo, ga vsekakor priporočava.

15. Dan: Romunija – Slovenija

Kot vedno, se vse dobre stvari prehitro končajo in tako je tudi s potovanjem po Romuniji in Moldovi. Midva sva bila nad njima navdušena in ju bova zagotovo še kdaj obiskala in še nekoliko intenzivneje raziskala.

vinska klet, vinska klet Moldavija, vinska klet Moldova, Moldavija potovanje

Na zdravje Romunija in Moldova – pridevao še!

Še nekaj več informacij o samem potovanju pa si lahko preberete v najinem vodiču po Romuniji.

Celotno potovanje vam bo vzelo 15 dni, a je tempo precej zahteven. Če imate možnost pa si le privoščite še kakšen dan ali dva več. V kolikor pa vam potovanje po Moldovi ne diši, pa se po ogledu delte Donave odpravite direktno do poslikanih samostanov in Maramures pokrajine.