Romunija potovanje, potovanje v Romunijo, z avtom v Romunijo, Transilvanija, Brašov

Na potovanju se zdi, da minute, ure in dnevi veliko hitreje bežijo. Razlog gre brez dvoma pripisati pestremu dogajanju, saj je vse kar vidimo, doživimo, srečamo in nenazadnje tudi okusimo nekaj novega. Nekaj kar še dodatno buri našo domišljijo in ustvarja popotniške spomine. Tudi najina pot do mesta Brašov je bila takšna. Vse polno očarljivih prizorov, ki so nama vedno znova popestrili kilometre in nasitili najino nemirno popotniško dušo.

Romunija potovanje, potovanje v Romunijo, z avtom v Romunijo, Transilvanija, grof Drakula, Bran, prelaz Transfagaraš

Najina pot po Romuniji – iz mesta Sighišoara do mesta Brašov

V mesto Brašov prispeva šele popoldne, a sva že pred tem vedela, da ga želiva bolje spoznati. Na zemljevidu najdeva uradni kamp in se odločiva, da eno noč preživiva tukaj. Nahajal naj bi se na robu mesta, a ko prispeva do njega je izgledal popolnoma zapuščen. Iz avta nekaj časa opazujeva in se sama pri sebi sprašujeva, če le-ta ni morda zaprt, ko vendarle zagledava napis “na prodaj”. Že med potjo sva opazila ogromno hiš, stanovanj, poslovnih zgradb in zemljišč, ki so se prodajali in kot kaže, je taista usoda doletela tudi najino današnje prenočevanje.

Romunija potovanje, potovanje v Romunijo, z avtom v Romunijo, Transilvanija, Brašov

Mesto Brašov je čudovito urejeno – kar še ni obnovljeno pa intenzivno obnavljajo (Romunija potovanje)

Kljub temu nepredvidljivemu dogodku pa nisva kar takoj vrgla puške v koruzo! V mestu sva enostavno hotela spati in ga bolje doživeti. Ni minila minuta, ko že brskam po internetu (odločitev o nakupu romunske SIM kartice je bila zelo pametna odločitev) in na bookingu poiščem nekaj možnosti za prenočevanje. Na koncu se odločiva za družinski penzion Casa Cristina v starem delu mesta, ki sva ga kasneje dodobra preklela. Ne me napačno razumeti, penzion je bil vrhunski, ampak pot do njega pa adijo pamet! Res je, da sva naslov vtipkala v Garmin, a kaj ko je bilo v ozkih enosmernih ulicah en cel kup delovnih zapor in obvozov. Debelo uro sva porabila, da sva končno ugasnila avto in pozvonila pri vhodnih vratih.

Romunija potovanje, potovanje v Romunijo, z avtom v Romunijo, Transilvanija, Brašov, casa cristina

Družinski penzion Casa Cristina, Brašov (Romunija potovanje)

Dobila sva mansardno sobico s svojo lastno kopalnico in ko sva videla razgled iz nje, je bila vsa slaba volja na poti do sem v trenutku pozabljena! Lahko sva le strmela z nasmeškom na obrazu – romantika na vrhuncu, vam povem! Pomanjkljivost je bila zgolj v doplačilu za zajtrk, a se zanj niti nisva kaj prida sekirala. Pekarnic je v mestu Brašov ogromno in tako sva se za najin prvi jutranji obrok raje odločila, da obiščeva eno izmed njih.

Romunija potovanje, potovanje v Romunijo, z avtom v Romunijo, Transilvanija, Brašov, casa Cristina

Prekrasen pogled na stari del mesta Brašov iz sobe v Casa Cristina (Romunija potovanje)

Brašov je staro srednjeveško saksonsko mesto, ki je skozi leta postal precej močan v svoji industriji. Pravzaprav je v letih 1960 postal celo drugo največje mesto v Transilvaniji. Osrednji del starega dela mesta je izredno lepo urejen in izgleda na novo obnovljen. Vse polno je kavarnic, kjer si domačini za dobro jutro privoščijo kavo in omamno dišeč rogljiček ter uživajo ob pogledu na črno katedralo.

Romunija potovanje, potovanje v Romunijo, z avtom v Romunijo, Transilvanija, Brašov, črna katedrala

Domačini zjutraj posedajo na glavnem trgu, pijejo kavo in občudujejo mogočno črno katedralo (Romunija potovanje)

Črna katedrala je tista, ki privlači največ obiskovalcev, saj velja za največjo gotsko katedralo na področju med Dunajem in Istanbulom. Gradili so jo skoraj sto let in notranjost je res mogočna, vključno s 4000 cevnimi orglami, ki jih uvrščamo med ene največjih v JV Evropi. Zanimivo je to, da cerkev ni bila vedno črna in da ime nosi pravzaprav zaradi požara, ki je mesto Brašov zajel v času avstrijske okupacije leta 1689.

Romunija potovanje, potovanje v Romunijo, z avtom v Romunijo, Transilvanija, Brašov, črna katedrala

Črna katedrala je največja gotska cerkev na področju med Dunajem in Istanbulom (Romunija potovanje)

Slikovite ulice so polne barv in cvetličnih korit, ki dajejo mestu še privlačnejšo podobo, kot sicer. Če po Romuniji ne potujete s svojim avtom je mesto odlično povezano z železniškim in avtobusnim prometom, kar nedvomno olajša načrtovanje poti in obisk mesta.

Romunija potovanje, potovanje v Romunijo, z avtom v Romunijo, Transilvanija, Brašov

Osrednji trg Piatsa Sfatului, Brašov (Romunija potovanje)

Brašov je prijetno raziskovati, saj ima veliko peš cono, moderne trgovine, bogato ponudbo restavracij in lokalov… Kljub temu pa je zaradi svoje podobe, še vedno čutiti njegovo zgodovino – zgodovino nekoč mogočnega trgovsko usmerjenega srednjeveškega mesta za obzidjem.

Stroški: 
Črna katedrala – 8 LEI (1,82€) / os (fotografiranje notranjosti ni dovoljeno)
Penzion Casa Cristina – 30€/noč