Romunija potovanje, potovanje v Romunijo, z avtom v Romunijo, Transilvanija

Se še spomnite, da sva se s Simonom pred kratkim potepala po Romuniji in Moldovi? Končno je napočil čas, da se lotim tudi teh doživetij in tega overland potovanja, ki sva ga naredila kar z najinim 4×4 sopotnikom.

Romunija potovanje, potovanje v Romunijo, z avtom v Romunijo, Transilvanija

Najino potovanje po Romuniji in Moldovi

Za potovanje po Romuniji in Moldovi seveda terensko vozilo in s tem 4×4 pogon nista potrebna, a tak način potovanja ti vendarle ustvari nekoliko več svobode, po kateri vsaj midva ves čas hrepeniva. Divja narava in kampiranje kar tako nekje sredi gozda, polja ali ob zvokih morja… Neskončna brezpotja in nekaj adrenalina, ki celotno potovanje še dodatno začini. Ja, to sva midva… nekakšna moderna nomada, ki doma živiva precej organizirano življenje, na poti pa se »oblečeva« v najina prava oblačila in enostavno slediva srcu in zganjanju nedolžnih popotniških vragolij.

Romunija potovanje, potovanje v Romunijo, z avtom v Romunijo, Transilvanija

Prva noč je minila brez vampirjev – Romunija potovanje

Razloge, zakaj sva izbrala prav potovanje v Romunijo in Moldovo, ne bom tukaj še enkrat pojasnjevala, saj sem jih podrobneje že opisala v prispevku tik pred odhodom in se bom raje posvetila najini poti.

Dobrih sedem ur sva namreč potrebovala, da sva po dolgi in ravni Madžarski prispela v Romunijo. Jaz sem večinoma časa kar prespala – jap, spanje je že skoraj moj prepoznavni znak. Čim se usedem na vlak, letalo, avtobus ali avto, v trenutku zaspim… Hmmm, morda bi se morala preimenovati Nina spi in ne Nina potuje? 😉 Kakorkoli že, tudi to je za nekaj dobro, saj se takrat na meni izklopi tisti »off« gumb in ima Simon končno nekaj miru – vsaj tako pravi sam 🙂

Romunija potovanje, potovanje v Romunijo, z avtom v Romunijo, Transilvanija

Eden najpogostejših znakov v Romuniji – prepoved ali opozorilo voznikom vozov s konjskimi vpregami (Romunija potovanje)

Prečkanje meje Madžarska – Romunija je šlo brez problema in že od doma sva si uredila e-vinjeto, ki jo za vožnjo po Romuniji potrebuje vsak. Cena je odvisna od dolžine veljavnosti, midva sva za 30 dni odštela 7€. Priznam, da še pred odhodom nisva vedela veliko o Romuniji. O njej sva bila tako nevedna, da sva se pravzaprav celo bala, da nama ne bo všeč. Na srečo res nisva dolgo potrebovala, ko sva se spogledala in se zadovoljno nasmehnila. Vaaaaavvvv!! Kaj, to je Romunija? Lepe ceste, urejena mesta, precej dober vozni park (z izjemo konjskih vpreg) in prijazni ljudje. Z vsakim novim kilometrom sva spoznavala, kako napačno predstavo sva imela o tej deželi. No ja, če dobro pomislim, je bila najina predstava precej podobna vsem, ki Romunije še nikoli niso obiskali.

Romunija potovanje, potovanje v Romunijo, z avtom v Romunijo, Transilvanija

Najino Romunija potovanje naju preseneti že takoj na začetku. Romunija nama postreže z urejenimi cestami in barvitimi kraji

Najin prvi dan potovanja je minil predvsem v znamenju vožnje, saj sva prevozila dobrih 900 kilometrov. Šele ko se je znočilo sva našla prenočišče. Ne da jih ne bi bilo, prav nasprotno, Romunija popotniku ponuja veliko kampov in penzionov, ki jih upravljajo domačini. Najin razlog je bil zgolj ta, da sva že prvi dan vsaj trikrat spremenila plan poti. Na koncu sva se vendarle zasidrala v kampu Faget na robu mesta Cluj Napoca. Kamp je bil sicer precej bogi in dotrajan, a je imel vse, kar človek potrebuje, celo wi-fi. Žal sva od vsega dogajanja in utrujenosti pozabila zapisati koordinate.

Romunija potovanje, potovanje v Romunijo, z avtom v Romunijo, Transilvanija

Glavne ceste v Romuniji so lepo urejene, na novo asfaltirane in brez lukenj

Skuhava si večerjo, se stuširava s toplo vodo (ja, toplo – pravi luksuz!) in preživiva prvo noč v najini avto-postelji. Joj, kako sem jo pogrešala…pa ne samo posteljo, ampak tisti občutek, ki mi ga ta vedno znova da… Občutek, da se dogaja in da se bova že čez nekaj ur prebudila (če naju seveda vampirji ne napadejo) v novo jutro, polno popotniških dogodivščin, ki jih Romunija pripravlja za naju!

Stroški:
Prenočišče v kampu za dva: 35 LEI (8,75€)
Madžarska vinjeta: 4.780 FT (16,76€)/ 30 dni
Romunska vinjeta: 30,81 LEI (7€)/ 30 dni