Rothenburg, Rothenburg ob der Tauber, Nemčija

Rothenburg ob der Tauber je izredno slikovito mestece. Kljub temu, da je bilo v času 2. sv. vojne kar 45% mesta povsem uničenega, so ga po vojni povsem obnovili in sedaj velja za najbolje ohranjeno srednjeveško mesto v Nemčiji.

Rothenburg sem si sama že dolgo želela obiskati, saj so me fotografije, ki sem jih zasledila na spletu vedno znova očarale. Čeprav se včasih zgodi, da te kraji zaradi visokih pričakovanj znajo razočarati, pa je oba s Simonom Rothenburg navdušil bolj, kot sva pričakovala in kmalu obžalovala, da smo se tukaj znašla zgolj za eno popoldne.

Zakaj se je vredno ustaviti v kraju Rothenburg ob der Tauber?

Staro mestno obzidje

Rothenburg ima izredno dobro ohranjeno mestno obzidje. Le-to je v celoti obdajalo mesto in še dandanes se lahko po njem sprehodimo. V celoti meri 4 kilometre in ponuja čudovite poglede na barvite hiše, ki krasijo ozke uličice. Na obzidju najdemo tudi več informativnih tabel, ki nas seznanijo z zgodovino mesta, kot tudi zgodovino obzidja.

Slikovite uličice

Nič ni lepšega kot to, da te kraj, kamor prispeš, očara že samo s sprehajanjem po ulicah. Prav takšno je mestece Rothenburg. Čeprav sem ne boste zavili zaradi znamenitosti, vas postanek že zaradi samega mesta nikakor ne bi smel pustiti ravnodušnega.

Božična vas Käthe Wohlfart

Tradicija božičnih sejmov se je začela v Nemčiji in velik vpliv najdemo tudi v Rothenburgu. V kraju bomo namreč našli božično vas, ki je pravzaprav trgovina z dolgo tradicijo izdelovanja božičnih okraskov. Če imate radi lučke in praznično vzdušje, se morate sprehoditi po trgovini – mene je navdušila, kljub temu, da smo se v njej znašli sredi poletja. V trgovini boste poleg številnih okraskov lahko občudovali božično drevesce, ki ga krasi 1400 steklenih okraskov in 12.000 lučk. Nasproti trgovine se nahaja še božični muzej, v kolikor bi se radi z zgodovino okraskov in tradicijo teh praznikov spoznali bolje.

Snežne kepe (Schneeballen)

Sladica, brez katere ne smete zapustiti Rothenburga so snežene kepe, ki jih boste pravzaprav težko spregledali. Dobijo se skoraj na vsakem koraku, a za tiste s poreklom in zaščiteno blagovno znamko boste morali poiskati kavarno – pekarno Walter Friedel. Klasična izvedba sneženih krogel je prekrita s sladkorjem v prahu ali cimetom, a dobijo se tudi takšne, prelite s čokolado. Najbolje bi jih opisala, če jih primerjam s krhkimi flancati, ki so prepleteni v kepo. Surovo testo dodajo v poseben okrogel model / kalup, ga potopijo v vrelo olje in ocvrejo.

Glavni trg Marktplatz

Vsak kraj ima trg, kjer se je nekoč vse dogajalo in nič drugačen ni v Rothenburgu. Marktplatz je simpatičen prostor, kot nalašč za počitek in občudovanje starih hiš.

Stolp mestne hiše

Z glavnega trga se lahko povzpnete tudi na stolp mestne hiše, ki vam ob lepem vremenu ponuja razglede na opečnate strehe in okolico. Da bo razgled še lepši, bodo poskrbele stopnice, saj se boste zanj morali nekoliko potruditi in jih premagati kar 220.

Muzeji

V Rothenburgu najdemo tudi precej raznoraznih muzejev, a eden zanimivejših je zagotovo srednjeveški muzej pravice in kriminala, ki je pravzaprav edini pravni muzej v Evropi.

Simpatične kavarnice

Slikovita podoba mesta se prenaša tudi v sodobnejše kavarne, kjer se pije dobra kava v malce drugačnem ambientu. Za postanek priporočava Cafe Einzigartig in Cafe Lebenslust.

Burggarten

Če boste v Rothenburg pripotovali z otroki, ne pozabite na mestni park Burggarten. Žal v starem delu mesta ni prostora za igrala in edini kraj, kjer se lahko vaši otroci znebijo odvečne energije, je pravzaprav ta mestni park. Ker tudi tam igral ni, morda ne bo odveč kakšna žoga ali morda celo piknik odeja. Medtem ko bodo vaši najmlajši noreli naokoli, pa sami lahko občudujete nekoliko drugačen pogled na mestno obzidje in stari del mesta.

Ogled mesta z nočnim čuvajem

Turistične destinacije se vedno bolj trudijo pokazati mesto na nov, drugačen in zanimiv način. Tudi v Rothenburgu se lahko zvečer s srednjeveškim nočnim čuvajem odpravite na ogled mesta in njegove skrite kotičke, kar zna biti vsekakor zelo zanimivo.

Namig za prenočevanje: Sami smo bivali le streljaj od starega mestnega obzidja in s tem starega dela mesta. Hotel Alterego je bil odličen in izredno lepo zastavljen. Gre za staro metno hišo, ki so jo na moderen način obnovili v butični hotel. Recepcija in bogat samopostrežni zajtrk se nahajata v sosednjem hotelu, zato je pritličje hotela Alterego v celoti namenjeno nekakšni dnevni sobi in kuhinji, kjer si lahko brezplačno postrežeš s kavo, sokom, vodo, uporabiš hladilnik. Vsekakor zelo priročno, v kolikor se ne odločite za zajtrk, ki tukaj ni vključen v ceno. Hotel ima tudi veliko brezplačno parkirišče. Več o hotelu tukaj.

Rothenburg ob der Tauber ima kar nekaj P+D parkirišč, kar je zlasti primerno za obiskovalce, ki se v mestu ustavijo zgolj za nekaj ur. V kolikor boste v Rothenburg pripotovali z avtodomom, lahko noč preživite v enem od dveh kampov, ki sta do starega dela mesta oddaljena peš le 5-10 minut.

Rothenburg ob der Tauber se nahaja ob znameniti nemški romantični cesti in s svojimi pol-lesenimi hišami in tlakovanimi ulicami res deluje kar malce čarobno – nič nenavadnega, da so tukaj snemali celo nekaj prizorov iz filma Harry Potter. A pravijo, da mestece svojo pravo pravljično in romantično podobo dobi šele v času božičnih sejmov, kar bo enkrat vsekakor treba preveriti.