Znamenitosti v Šanghaju

Potovanje v Šanghaj, bo daleč od klasične Kitajske, kot si jo morda predstavljate, saj je mesto s 24 milijoni prebivalcev, prava moderna metropola, polna presenečenj in raznovrstnih znamenitosti.

Šanghaj je bil nekoč ribiško tržno mesto, sedaj pa je pomembno finančno, inovacijsko in transportno središče. In prav zaradi vsega naštetega je Šanghaj najbolj popularno mesto na Kitajskem za življenje – in temu primerno tudi precej drago.

17 Šanghaj znamenitosti in idej kaj v mestu početi

1. Sprehod po Bundu

Preden so v Šanghaj prišli Angleži je področje ob reki Huangpu bilo le močvirnato. Prav oni pa so to spremenili v Bund – urejeno sprehajališče, ki je še dandanes eno najbolj popularnih znamenitosti v Šanghaju. Sprehod po Bundu se rado primerja kot z živim muzejem, saj je tamkajšnja arhitektura izredno zanimiva in raznolika. Zgradbe so namreč zgrajene tako v gotskem, baročnem kot neoklasističnem stilu. Brez tega, da se tudi sami sprehodite po Bundu, je vaše potovanje v Šanghaj povsem brez pomena.

2. Občudovanje Yu – yu vrta

Čeprav Šanghaj vedno povezujemo s stolpnicami in betonsko džunglo, pa ima mesto tudi nekaj zanimivih parkov. A tisti, ki je uvrščen med najboljše znamenitosti v Šanghaju je zagotovo 400 let star tradicionalni kitajski vrt Yu-Yu. Le-ta je bil skozi stoletja večkrat poškodovan in uničen, a za obiskovalce je vrata odprl leta 1961. Razprostira se na dveh hektarjih, vse skupaj pa je razdeljeno na 6 vsebinskih delov. Najdemo ga sredi živahnega Yuyuan bazarja, ki so ga v tradicionalnem kitajskem slogu umetno zgradili okoli vrta in ga dograjujejo še danes.

Vrt Yu-yu je bil privatni vrt družine Pan v času dinastije Ming in je veljal za najbolj prestižnega v Šanghaju v tem obdobju. Poleg dreves, grmičevja, vode, je znan tudi po skulpturah in rezbarijah ter skalovju in številnih paviljonih.

3. Izgubljanje na Yuyuan bazarju

Yuyuan bazar je ena od novejših znamenitosti v Šanghaju, saj je to nekakšno umetno zgrajeno tradicionalno kitajsko mesto. Kitajska arhitektura daje dom številčnim trgovinam, restavracijam, kavarnam. Yuyuan bazar je prav zaradi tega eden najboljših krajev, kjer lahko najdete tipične lokalne jedi, kot so Yangchun testenine, polnjene štručke na pari, ocvrte polnjene štručke in riževe torte. Tukaj pa ne manjka niti svilenih izdelkov, znamenitih rdečih lampijonov, tradicionalnega nakita in ostalih rokodelskih predmetov, ki so tipični za Kitajsko.

4. Spoznavanje zgodovine Šanghaja v Mestnem muzeju

Če se želite dodobra spoznati z zgodovino mesta Šanghaj, kot tudi preostalo Kitajsko zgodovino, je obisk mestnega muzeja najboljši kraj. S svojimi 120.000 primerki vas zagotovo ne bo razočaral. Mestni muzej se nahaja v parku People’s square, ki je eno največjih transportnih križišč v mestu. Tam najdemo tudi mestno gledališče, muzej sodobne umetnosti, koncerte na prostem…

5. Ogled razvoja Šanghaja v muzeju urbanega planiranja

Iz nekoč ribiške vasice se je Šanghaj razvil v 24 milijonsko mesto. V Šanghajskem muzeju urbanega planiranja si lahko ogledate mestni razvoj in kako so mesto pravzaprav zasnovali ter iskali rešitve za tako hitro preseljevanje in razvoj. Muzej se nahaja v petih nadstropjih, ki skupno meri 3600 kvadratnih metrih.

6. Obisk največjega akvarija v Aziji

Akvarij v Šanghaju je največji v Aziji in če se boste v mestu potepali z otroki, obisk ni slaba zamisel. Meni osebno najljubšega ima še vedno špansko mesto Valencija, a tudi tukaj najdemo kar nekaj zanimivih prostorov in vodnih tunelov – med drugim enega najdaljših na svetu.

7. Pogled Na Šanghaj s ptičje perspektive

Verjetno največ ljudi pozna Šanghaj prav zaradi tamkajšnjih nebotičnikov v finančni četrti. Mesta kar tekmujejo med sabo, kdo bo imel najvišjo zgradbo na svetu in za nekaj časa je to uspelo tudi Šanghaju. Trenutno pa ima Šanghaj s Šanghajskim stolpom drugo najvišjo zgradbo na svetu, ki pa ima kljub temu svoj rekord – najvišjo razgledno ploščad na svetu. Šanghajski stolp je visok 632 metrov in ima 128 nadstropij. Gradnja je stala vratolomnih 2,5 milijarde ameriških dolarjev. Zagotovo ena izmed najbolj impresivnih znamenitosti v Šanghaju.

8. Opazovanje pand v mestnem živalskem vrtu

Šanghaj ima seveda vse, kar imajo ostala velemesta in tudi živalski vrt tukaj ne manjka. Največ tujih obiskovalcev ga sicer obišče zgolj zaradi pand, a verjetno bo navdušil tudi tiste, ki potujete v Šanghaj z otroki.

9. (Ne)sproščanje ob masaži stopal

Takoj ko sem v roki imela letalske karte za potovanje v Šanghaj, sem vedela, da mi tamkajšnja tradicionalna refleksna masaža stopal ne uide. Poskusila sem dve – eno v sklopu hotela, drugo kar v uličnem salonu – razlika je očitna in to ne samo v ceni temveč tudi v kakovosti. Masaža v sklopu hotela je bila res odlična pa čeprav je bolelo kot sam hudič, a od nje sem kljub prehojenim 20-im kilometrov tistega dne, kar poletela iz salona. Priporočam!

10. Okušanje raznoraznih dobrot

Sama se težko uprem lokalni in tradicionalni hrani, čeprav priznam, da me pri kitajski hrani najbolj prepriča tista za reveže. Da boste lažje razumeli kakšna hrana je tista za reveže, jo najlažje opišem kar s hrano, ki jo strežejo v naših Kitajskih restavracijah – riž z raznimi zelenjavno-mesnimi jedmi, rezanci, pečen riž,. Takšna hrana ni le okusna, temveč tudi zelo poceni.

11. Nakupovanje do onemoglosti

Če radi nakupujete je Šanghaj zagotovo pravo mesto za vas. Ne glede nato ali ostajate pri originalnih znamkah ali ponaredkih, vsak bo lahko našel tukaj svoj raj. V Šanghaju lahko dobite kar vam srce poželi in ponudbe res ne manjka. Popularne in svetovno znane znamke boste našli  na znameniti nakupovalni ulici Nanjing, za ponaredke pa bo najbolje, da se odpravite na postajo podzemne železnice muzeja znanosti in tehnologije. Celotna postaja je namreč labirint prodajalcev ponaredkov. Kljub temu, da vam bo marsikdo zatrjeval, da kupujete original, ne popustite pri barantanju.

12. Sproščanje v parku

Ko sem Šanghaj pred enajstimi leti obiskala prvič, so me tamkajšnji parki navdušili predvsem zaradi ljudi, ki so vsako jutro v skupinah vadili oziroma izvajali tai-chi. Ob glasbi so se elegantno, umirjeno in hkrati nadzorovano gibali – pravo nasprotje kaotičnemu in živahnemu življenju na ulicah. Tudi sedaj se to v parkih ni prav nič spremenilo, a da boste te prizore sploh lahko videli, parke obiščite zgodaj zjutraj.

13. Spoznavanje drugačnega sveta na lokalnih tržnicah

Nakupovanje seveda ni samo v tipičnih trgovinah, temveč tudi na lokalnih tržnicah, ki so svojevrstno doživetje in zame vedno ena najboljših znamenitosti ne glede nato, kje se znajdem. Od tržnic z zelenjavo, morskimi sadeži, sadjem, najdemo tukaj še raznovrstne čaje, domače živali kot precej nenavadno za nas – tržnico insektov. Prav zanimivo je opazovati kupce in prodajalce, kako strokovno s pogledi in poslušanjem ter s skoraj znanstvenim pristopom ocenjujejo najboljšega črička ali kobilico. 

14. Obisk naravoslovnega muzeja

Naravoslovni muzej v Šanghaju je odličen, zato ga ne priporočam samo tistim, ki boste v Šanghaj potovali z otroki, temveč tudi vsem odraslim, ki vas takšne stvari zanimajo. Muzej od leta 2015 najdemo v parku skulptur in čeprav povečini ne vsebuje pravih živali in fosilov, temveč replike, je vseeno izredno lepo urejen po sklopih, ki nas ponesejo na vsak kontinent. Ko sva naravoslovni muzej obiskala s Simonom, mi je bilo res žal, da ni bil z nama še Ren – tukaj bi neizmerno užival.

15. Skok v domišljijski svet

Morda niste nikoli pomislili, a znamenitosti v Šanghaju so velikokrat magnet za družine. Igral na prostem sicer nisva videla nikjer, a kdo bi se lahko uprl Disneylandu? Ja, za obisk Disneylanda ni potreben obisk Pariza ali ZDA, saj ga boste našli tudi v Šanghaju. Zanj si bo najbolje vzeti kar cel dan časa.

16. Enodnevni izlet s hitrim vlakom

Kitajska je s hitrimi vlaki odlična država za potovanje. Na videz oddaljena destinacija je zaradi hitrih vlakov kar naenkrat možna kot enodnevni ali dvodnevni izlet. Okoli Šanghaja ne manjka izbire – lahko se odločite za Hangzhou, Suzhou, Wuxi, Nanjing… Midva sva se odločila za izlet v Suzhou – mesto, ki mu zaradi vodnih kanalov pravijo tudi vzhodne Benetke. Ker ima Suzhou veliko vrtov, pa je zaradi njih tudi eno izmed mest, ki so najbolj vredna ogleda na Kitajskem. 

17. Izogibanje prevaram, ki prežijo na obiskovalce

Šanghaj res da ni tista prava Kitajska, a prevar za turiste kljub temu ne manjka. Najpogostejše pa so tri – prevara s taksijem, z masažo in s čajem.  

Prevara s taksijem je pogosta tudi izven Kitajske, zato je najbolj pametno, da se popeljete z uradnim taksijem, ki ima vklopljen taksimeter. V kolikor se boste posluževali prevoza z neuradnimi taksisti pa se prej dodobra dogovorite za ceno.

Prevara z masažo običajno čaka na moške – na ulici vas prestreže mladenka, ki vam obljublja zanimivo masažo in vas popelje v sobo, po nekaj minutah odide in nazaj pride še z dvema konkretnima moškima, ki od vas zahtevajo nenormalno visoko vsoto za masažo (tudi po več tisoč Evrov). Znano je, da je bolje takšno prevaro sprejeti, plačati in od tam oditi nepoškodovan ter kasneje vse skupaj prijaviti na recepciji hotela, kjer vam bodo pomagali pri policijski prijavi.

Zelo znana prevara pa je prav prevara s čajem, na katero so ob mojem prvem obisku Šanghaja, dobili tudi mene – celotno zgodbo, si preberite tukaj.

Potovanje v Šanghaj je zame vedno nekaj posebnega. Prava mešanica modernosti in kaotične tradicije. Medtem ko se sprehajaš med nebotičniki, širokimi štiripasovnicami in urejenimi parki, se s korakom v desno ali levo, že izgubljaš v labirintu ozkih uličic, ki so kot potovanje skozi čas, skozi Kitajsko.


Znamenitosti v Šanghaju so vsekakor vredne ogleda, a nikar ne pozabite na vsakdanje reči – šele takrat boste lahko spoznali pravi Šanghaj, ki ponosno in složno vsakomur, ki ga zanima, ponuja dva raznolika, a izredno zanimiva obraza.

Nasvet za hotel: Da vam bodo vse znamenitosti v Šanghaju lahko dosegljive, predlagam hotel v bližini Bunda in podzemne postaje. S Simonom sva bivala v hotelu SSAW Boutique Hotel Shanghai. Hotel ni najcenejši, a glede na ostale hotele s podobno ponudbo in lokacijo je pravzaprav ugoden. Poleg vključenega zajtrka v hotelski restavraciji s teraso in WI-FIjem ima hotel v ceno vštet tudi večerni prigrizek (za nas kar večerja) in popoldanski čaj ter kavo. Na recepciji govorijo dobro angleško, pomagajo pa vam tudi z veliko informacijami glede samega Šanghaja.