Sardinija potovanje, sardinija popotniški vodič

Se spogledujete s Sardinijo in že načrtujete potovanje na ta italijanski otok? Da bo vse skupaj lažje steklo, sva pripravila krajši popotniški vodič, ki vam bo nekoliko olajšal načrtovanje vašega potovanja ali počitnic.

Kako na Sardinijo?

Na Sardinijo se lahko odpravite z avtom – dnevno je na voljo več različnih trajektov iz Livorna do pristanišča Olbia na Sardiniji (Grimaldi Lines, Moby, Corsica Ferries). Cena je odvisna od sezone – najdražje je poleti, ko se na Sardinijo množično odpravljajo tudi Italijani. Priporočava, da si rezervirate nočni trajekt in se tako zvečer vkrcate na ladjo, zjutraj pa zajtrkujete že na Sardiniji. V primeru razburkanega morja se zna dolžina plovbe precej podaljšati. Mi smo imeli enkrat celo tri urno zamudo in namesto 9 ur nočne plovbe potrebovali celih 12 ur.

Na Sardinijo pa se lahko odpravite tudi z letalom iz Benetk. Iz letališča Marco Polo v Cagliari namreč leti nizkocenovni prevoznik Ryanair.

Prevoz po Sardiniji

Sardinija je tako čudovita, da vam bo zagotovo žal, če jo ne boste raziskovali z avtomobilom. Če na Sardinijo ne boste potovali s svojim avtom in boste tja poleteli, priporočava najem avtomobila pri Economy Car Rentals – midva vedno najameva avtomobil preko te strani in zaenkrat nisva imela nikakršnih težav.

Bencinskih črpalk se na otoku ne manjka, a so cene vsekakor višje, kot na celini. Prav tako se cena goriva spreminja če si avto napolnite sami ali pa vam ga napolni uslužbenec, zato bodite na to pozorni. Cena za dizel pa se giblje vse od 1,36-1,42€/liter. Cestnin na Sardiniji ni.

Prenočišča na Sardiniji

Glede na to, kako turistično razvita je Sardinija, težav s prenočišči ne bi smeli imeti – na voljo so tako kampi, kot hoteli, apartmaji. Res pa je, da je večina kampov izven glavne sezone zaprtih, tako da bo v tem primeru veliko lažje, če si nastanitev rezervirate preko bookinga.

Sardinija ni pretirano velika, a vendarle priporočava, da si za raziskovanje rezervirate vsaj dve ločeni nastanitvi, na dveh različnih lokacijah – ena nekje na severu (Alghero), druga bolj na jugu (Cagliari). Škoda je namreč izgubljati vožnjo z vračanjem na isto lokacijo – sploh iz enega dela otoka, na drugega.

Booking.com

Hrana na Sardiniji

Na Sardiniji ne boste jedli slabo – pravzaprav nasprotno. Sploh boste na svoj račun prišli vsi ljubitelji testenin in morske hrane. Tudi okusnih pic se ne manjka. Cene pa kakšnih 10% dražje od naših – vsaj tako je bilo izven sezone.

Če boste želeli domov prinesti kakšen lokalni sir in olivno olje pa vas bodo na plažah posikali kar kmetje, ki prodajajo svoje pridelke. Mi smo za kilogram ovčjega sira odšteli 25€, za liter hladno staskanega olivnega olja pa 8€/liter.

Če si boste kuhali sami pa je na voljo tudi cel kup trgovin, kjer cene praktično niso nič višje od naših.

Top znamenitosti na Sardiniji

Sardinija je po celem svetu znana zaradi čudovitih plaž, a to vendarle ni edini razlog, da je italijanski otok vreden raziskovanja. Mi smo bili očarani tako nad naravo, kot zgodovino… Več o znamenitostih pa tukaj.

Sporazumevanje na Sardiniji

Italijani ne blestijo v angleščini in nič drugače ni na Sardiniji. Če znate vsaj nekaj besed v italijanščini, se boste vsekakor malce lažje sporazumeli, kot z angleščino, a tudi to ne sme biti ovira pri potovanju.

Kdaj in za koliko časa na Sardinijo

Mi smo na Sardinijo potovali čez prvi maj in bili nad terminom navdušeni. Čez dan je bilo prijetno toplo (od 20-27°C), ponoči pa se je dobro spalo, saj se je ohladilo nekje tudi na okoli 7°C. Poleg tega pa je spomladi Sardinija prav lepo zelena in cvetoča.

Tisti, ki pa ste ljubitelji toplega morja, potem bo najboljši čas za raziskovanje Sardinije v mesecu septembru, tik po glavni sezoni. Res je, da so dnevi takrat že nekoliko krajši, a vsega pač ne moremo imeti.

Če ste takšni, kot midva in ne marate pretirane gneče, pa bo vsekakor najbolje, da se Sardiniji v mesecu juliju in avgustu izognete, saj je takrat nabito polna s počitnikarji. Ne le, da boste na plažah nagneteni kot sardelce, tudi dražje je vse skupaj.

Za potovanje po Sardiniji priporočava 10-14 dni. Tako boste z nekim normalnim tempom lahko raziskali celoten otok in ob tem uživali brez pretiranega hitenja.

Strošek potovanja na Sardinijo

To, koliko vas bo potovanje na Sardinijo prišlo je v veliki meri odvisno le od vas samih in vašega stila potovanja. Vsekakor pa se Sardinijo brez večjega problema lahko razišče poceni – poglejte si našo kalkulacijo tukaj.

Sardinija je super destinacija za potovanje z avtom iz Slovenije. Prav tako bodo nad njo navdušene družine z otroki – sploh zaradi peščenih plaž z nizko vodo. Sicer pa boste na Sardiniji našli to, po kar ste prišli – bodisi divjino in samotnost, bodisi turizem in direndaj… Vse je namreč odvisno od vas samih.