Nemčija, Saško-Anhalt, Nemčija potovanje

Glavno mesto nemške regije Saško-Anhalt  je Magdeburg, ki že sam po sebi ponuja toliko zanimivosti, da tam z lahkoto preživite dan ali dva. A če se že znajdete v prestolnici Saško-Anhalt regije, nikar ne spreglejte še ostalih aktivnosti, med katerimi se najde nekaj za vsakega.

Najine naj aktivnosti v regiji Saško-Anhalt

Kolesarjenje ob reki Elbi

Za vse ljubitelje kolesarjenja je regija Saško-Anhalt odlična destinacija. Ob reki Elbi boste namreč našli urejeno kolesarsko pot Elberadweg, v skupni dolžini skoraj 1000 kilometrov.

Vožnja z ladjico

Reka Elba ponuja še eno simpatično aktivnost, ki je bila vsaj zame ena lepših aktivnostih v Magdeburgu. Ni lepšega kot sončni zahod preživeti na ladjici in občudovati mesto z nekoliko drugačnega zornega kota.

Vožnja z Zipline-om in prečkanje visečega mostu

Prav v regiji Saško-Anhalt, v osrčju gorovja Harz, najdemo najdaljši dvojni zipline v Evropi, ki vam bo pognal nekaj adrenalina po žilah. Za tiste, ki niste ravno ljubitelji tovrstnih akcij, pa se pod zipline-om lahko sprehodite čez tamkajšnji viseči most.

Okušanje vina

O ja, tudi ta del Nemčije se lahko pohvali z vini, med katerimi najdemo peneče vino Rotkappchen (rdeča kapica) –  enega najbolj priljubljenih penečih vin v Nemčiji. Vsaka tretja steklenica penečega vina, ki se odpre v Nemčiji, je namreč prav Rotkappchen.

Sprehod med pol-lesenimi zgradbami

Ne vem kaj me tako privlači pri teh pol-lesenih zgradbah, ampak resnično so tako zelo očarljive, da me vsakič znova povsem navdušijo. Izredno lepe najdete v mestu Halberstadt.

Obisk vinogradov

Freyburg je simpatično malo mestece, kjer je doma vino – tako peneče vino Rotkappchen kot tudi preostalo rdeče in belo. Sprehodite se skozi mesto in se za lepe razglede med vinogradi povzpnite na bližnji hrib in uživajte v razgledih.

Občudovanje nebesnega diska iz Nebre

V bližini najdbišča nebesnega diska je nastal čudovit muzej, posvečen edinstveni najdbi. Nebesni disk iz Nebre je namreč najstarejša znana upodobitev vesolja na svetu, ki je zaradi pomembnosti uvrščen tudi na seznam Unesco. Disk naj bi nastal 1600 let pr.n.št.

Prenočevanje v hiši arhitekta Hundertwasser-ja

Mesto Magdeburg krasi zadnje delo priznanega in malce odštekanega avstrijskega arhitekta Hundertwasser-ja. V zgradbi dandanes najdemo rezidenčna stanovanja, trgovine, kavarne, vrtec in hotel. Prav bivanje v Art Hotelu vam ponuja edinstveno doživetje, saj tako lahko tudi vi prenočite v hiši Hundertwasser-ja.

Spoznajte se z lokalno kulinariko

Potovanja vedno popestri tudi lokalna kulinarika in če se v Saško-Anhalt regiji želite spoznati z njo, se ustavite v priljubljeni lokalni restavraciji Rastkeller v Magdeburgu. Restavracija Rastkeller se nahaja v zgradbi mestne hiše in ima dolgo zgodovino – tukaj so stregli hrano namreč že v 17. stoletju.

Spoznavanje z romansko arhitekturo

Saško-Anhalt je bogata tudi z ostanki romanskih zgradb, ki jih najdemo na seznamu Transromanika. Vsega skupaj v regiji najdemo 88 znamenitosti, ki jih je pod svoje okrilje vzela organizacija Transromanika, ki povezuje romanske ostanke v devetih Evropskih državah in s tem skrbi za njihovo promocijo, trajnost ter lokalni turistični razvoj. Ker gre pri romanskemu obdobju pretežno za cerkveno arhitekturo, boste na svoj račun prišli tisti, ki vas zanimajo katedrale in samostani. Več o Transromaniki in romanskih znamenitosti v regiji Saško-Anhalt, ki sva si jih ogledala s Simonom, najdete tukaj.

Seveda pa ima nemška regija Saško-Anhalt še veliko ostalih aktivnosti, ki jih je vredno obiskati, a zanje boste potrebovali več kot zgolj pet dni časa, kolikor sva ji namenila midva.

Regijo Saško-Anhalt sva raziskovala na povabilo organizacije Transromanika, a vse napisano je najino lastno mnenje, na katerega ni vplival nihče.