savski drevored, kam na izlet, Kranj

Sedaj, ko nama družbo na izletih dela najin leto in pol star sopotnik, so naši izleti velikokrat prilagojeni in delani prav zanj. Če sva se nekoč brez problema in brez postankov potikala naokoli cele dneve, sedaj tempo narekuje Ren.

Odličen pobeg pred poletno vročino

Na vroč poletni dan smo se želeli nekoliko ohladiti, zato smo iskali senco, ki pa bi bila vendarle primerna tudi za najinega radovedneža. Tako smo se zapeljali do Kranja in se odločili, da bo Savski drevored primeren za en krajši sprehod.

No ja, tisti, ki imate majhne otroke, veste, da kratek sprehod zaradi njihove radovednosti pravzaprav ni nikoli res kratek. Savski drevored in s tem tamkajšnja gozdna pot je resda dolg samo 2 kilometra, a je nas zaposlila za več ur – še dobro da smo s sabo imeli tudi voziček, da smo na koncu vanj položili utrujenega radovedneža.

»Izkoristite« naravo zase

Medtem ko hodimo po prijetni gozdnati in senčni poti, lahko pod nami opazujemo reko Savo. V času našega obiska je imela prekrasno turkizno barvo. Ob poti je tudi nekaj klopi – ne toliko zato, da bi bil potreben počitek, saj je pot zelo enostavna, ampak bolj zato, da si na njej vzamete čas zase, se nadihate svežega zraka in se pomirite ob žuborenju Save, ki ga pospremi še ptičje petje.

savski drevored, kam na izlet, Kranj

Pot je primerna tudi za voziček (Savski drevored, Kranj)

Ohlajanje v Savi

Pot po savskem drevoredu se zaključi ali začne v športnem parku Struževo in prodnati plaži ob Savi. V osnovi jo sicer opisujejo kot tekaško pot, a prav nič manj ni primerna za sprehajalce. Enim ali drugim bo na vroč poletni dan zagotovo pasalo sezuti svoje čevlje in noge namočiti v Savo. Morda boste pogumni celo zaplavali v njej.

Mi se na prodnati plaži ob Savi sicer nismo ustavili, smo pa zato med potjo po ozki potki zavili dol do reke in se pozabavali z metanjem kamenčkov v vodo.

Ne glede nato ali boste Savski drevored obiskali z otroki ali brez – ker gre tukaj le za krajši sprehod, vsekakor priporočava (predvsem tistim, ki niste iz Gorenjske), da pot združite še s kakšno drugo aktivnostjo na Gorenjskem – morda obiskom kranjskega starega dela mesta in spoznate še mesto, kjer je živel in ustvarjal naš pesnik France Prešern ali morda kolesarjenjem po Mamutovi deželi – več tukaj.

Prispevek je podprlo podjetje Goodyear Slovenija, ki prav letos praznuje svojih 20 let delovanja. Odločili so se, da bodo v ta namen predstavili 20 poti v okolici Kranja, ki so zaenkrat bolj ali manj poznane le lokalnemu prebivalstvu. Vse poti in natančnejše opise zanje, najdete tukaj. Konkretno pot po savskem drevoredu in njen natančnejši opis pa si oglejte tukaj.

Video – izleti po Kranju in okolici