Izlet v Sevillo in ogled znamenitosti

Izlet v Sevillo, glavno mesto španske pokrajine Andaluzije in četrto največje špansko mesto. Sevilla je bila že zgodovinsko zelo pomembno mesto, kar se skozi mogočne znamenitosti odraža še danes.  

13 znamenitosti v Sevilli, ki jih morate obiskati na vašem izletu

Mestna katedrala oz. stolnica Sv. Marije

Zgrajena v letih od 1401 do 1519 na mestu nekdanje mošeje. Velja za največjo gotsko katedralo na svetu. Ima največjo cerkveno ladjo v Španiji, bogato okrašeno z veliko količino zlata. V katedrali so obdržali in uporabili nekatere stebre iz mošeje. V njej najdemo tudi grobnico Krištofa Kolumba.

Stolp Giralda

Stolp Giralda, ki je bil originalno minaret, a je sedaj zvonik mestne katedrale, je ena največjih znamenitosti v Sevilli. Najbolj nenavadno zanj je to, da do vrha vodi 34 klančin in ne stopnic. Razlog je bil ta, da so mujezinu omogočili dostop do vrha kar s konjem. Tudi danes se lahko vzpnete na vrh, od koder so na mesto Sevillia prekrasni razgledi.

Real Alcazar / kraljeva palača

Kjer je nekoč stala mavrska palača, sedaj stoji kraljeva palača oziroma Real Alcazar. Gradnja le-te se je pričela proti koncu 12. st. in se nadaljevala več kot 500 let. Še danes so v njej prostori kraljeve družine, ki si jih lahko z doplačilom tudi ogledate. Celoten kompleks je pod UNESCO zaščito.

Zlati stolp / Torre del Oro

Ob reki Guadalquivir najdemo zlati stolp / Torre del Oro, ki je bil namenjen kot opazovalni stolp in obramba na reki. Preko reke je bila napeta veriga, da je preprečila ladjam vstop v rečno pristanišče. Po odkritju Amerike, je bila Sevilla do 18. st. glavno in edino pristanišče za blago, ki je prihajalo iz Novega sveta v Evropo. Potem je ta primat dobilo mesto Cadiz.

Španski trg / Plaza de Espana

Španski trg se nahaja v znanem parku Maria Luiza in je bil zaradi Ibero-ameriške razstave zgrajen leta 1928. Španski trg najdemo na robu parka Maria Luiza. Kompleks je v obliki ogromnega polkroga  z južnim in severnim stolpom ter z jarki čez katere so speljani mostovi, ki predstavljajo štiri starodavna kraljestva Španije. V središču je vodnjak Vicente Traver. Ob obzidju je veliko niš, obloženih s keramičnimi ploščicami »azulejos« in vsaka niša predstavlja pokrajino v Španiji. Celoten južni del mesta  je bil za razstavo preurejen v prosti vrt in velike bulevarje

Park Marie Luize

Ko boste obiskali Španski trg, se boste hkrati znašli tudi v čudovitem parku Marie Luize, ki se bohoti s fontanami, paviljoni, ribniki, klopmi ter bujnimi drevesi in visokimi palmami. Gre za največjo zeleno površino v središču Sevillie.

Muzeji in baročna slikarja

V kolikor se zanimate za umetnost, zagotovo veste, da je Sevilla je rojstni kraj baročnih slikarjev Murilla in Velazqueza. V parku, pred muzejem sodobne umetnosti, kjer se nahaja bogata zbirka, ki je po pomembnosti takoj za muzejem Prado v Madridu,  najdemo spomenik Murilli. Spomenik Velazqueza pa je pred njegovo rojstno hišo. Poleg tega pa je Sevillia bogata tudi s ponudbo drugih muzejev – arheološki muzej in muzej sodobne umetnosti

Kraljeva tobačna tovarna

V nekoč mogočni kraljevi tobačni tovarni se sedaj nahaja rektorat mestne univerze, a v 18. stoletju je bila to prva tobačna tovarna v Evropi.

Metropol Parasol

Na trgu La Encarnacion se nahaja največja lesena konstrukcija na svetu, ki je znana kot Metropol parasol. Ta moderna arhitektura, ki spominja na dežnik in v višino meri 26 metrov, je bila zgrajena leta 2011 in velja za modernejšo znamenitost v Sevillii. Metropol parasol pokriva osrednji trg, pod njim pa se nahaja arheološki muzej z ostanki iz rimskih časov. Iz terase na strehi boste lahko občudovali pogled na celo mesto.

Flamenko

V Sevilli in na splošno v Andaluziji, pa nikakor ne smemo mimo flamenka, saj je prav Andaluzija dom tega energičnega plesa. Ponudba flamenko predstav je pestra, a flamenko se pleše tudi na ulicah.

Isla Magica

Če boste V Sevillio potovali z otroki, boste tukaj našli velik zabaviščni park, kjer ne manjka številnih atrakcij za otroke.

Pešpot ob reki Guadalquivir

Ob lepem vremenu je pešpot polna domačinov, ki se ob reki sprehajajo, tečejo in kolesarijo. Med tem, ko lahko opazujete živahno vzdušje ob reki, pa je zaradi veslačev in ladjic kar nekaj življenja tudi na reki.

Trendi četrt Macarena

Macarena velja za trendi četrt, kjer ne manjka tapas barov in kavarnic. V četrti pa najdemo tudi baziliko Menor in staro severno mestno obzidje. Nedaleč stran, v ulici Ferie, pa se nahaja najstarejša tržnica v Sevilli.

Arena za bikoborbe Real Maestranza

Arena za bikoborbe je ena najpogosteje obiskanih turističnih znamenitosti v Sevilli in še danes velja za eno najbolj znanih svetovnih prizorišč za bikoborbe. Arena sprejme 12.000 ljudi in je bila zgrajena v sredini 18. stoletja.


Priporočilo za spanje:
Če iščete ugoden, čist in udoben hotel v starem delu mesta, priporočam hotel Plaza Santa Lucia. V ceno je vštet okusen zajtrk, poleg tega so tako znamenitosti v Sevilli kot železniška postaja, dosegljive peš. Na strehi hotela pa najdete tudi majhen bazen in lep razgled na Sevillo.

Booking.com

Znamenitosti v Sevilli bi lahko še naštevali, a če boste odkljukali te na seznamu, se boste zagotovo spoznali z nekaj najlepših in najbolj mogočnih, ter tako spoznali košček bogate mestne zgodovine, ki vsako leto privlači več kot 2 milijona obiskovalcev. 

Izlet v Sevillo in krajše krožno potovanje po Andaluziji, sta v januarju naredila moja starša in tako za blog spisala tudi nekaj prispevkov o Andaluziji.