Sicilija potovanje z avtom - avtodomom

Potovanje na Sicilijo smo končno uresničili in tja odpotovali za jesenske počitnice.

Ker imava s Simonom sedaj šoloobveznega otroka, je najprej ideja, da se tja odpravimo kar s kamperjem, zaradi premalo časa oziroma prekratkih jesenskih počitnic, nekoliko zbledela, a jaz ne bi bila prava Nina, če ne bi rinila z glavo skozi zid.

Na srečo sem iz Trsta, z Ryanairom našla ugodne letalske karte in tako smo se odločili, da gre Simon s kamperjem do Sicilije, midva z Renom pa takoj po koncu pouka, na Sicilijo kar priletiva.

Simon si je za potovanje do Sicilije vzel dva dni in pol in nekako je bilo to ravno prav, da se mu za 1500 kilometrov ni preveč mudilo, a da je vendarle s krajšimi postanki vozil od jutra do večera.

Enkrat je prespal blizu Firenc, drugič že bolj na jugu – približno 400 kilometrov od Catanie, kjer je naju z Renom prevzel na letališču. Midva z Renom, sva za razliko od Simona, bila na Siciliji v slabi uri in pol. Pravi luksuz.

Prav zato, ker smo naše potovanje po Siciliji začeli v Cataniji, sem tudi naš program potovanja začela pisati od tam naprej. A brez skrbi – program je tak, da ga lahko upoštevate čeprav boste na Sicilijo prileteli in tam za raziskovanje otoka najeli avto. Praktične nasvete za najem avtomobila, preberite tukaj.

Sicilija z avtom / avtodomom – program potovanja

 1. Dan: Catania – Sirakuze

Ker sva z Renom na Catanio priletela ob 17.30, smo prvi dan naredili zgolj transfer do mesta Sirakuze. Na parkirišču v starem delu mesta, malo pred mostom na otok Ortigia, smo našli parkirišče in za 24 ur odšteli 15 EUR (37.064273/015.286634).

Tisti, ki boste na Sicilijo prileteli in se odločili za najem avtomobila priporočam Economycar rentals, za prenočišče pa predlagam predel v starem delu mesta.

 1. Dan: Sirakuze

Takoj po zajtrku smo se podali na otok Ortigia, se do tamkajšnje trdnjave sprehodili ob morju, nato pa smo za nazaj ubrali pot skozi ozke uličice, med katerimi so bile nekatere prav slikovite. Majhne mizice in stoli restavracij ter kavarnic so se drenjali med radovednimi sprehajalci in prav to zame vedno pričara tisti pravi italijanski utrip. Trga, kjer se bohoti katedrala, seveda nismo izpustili.

Po kosilu smo se peš sprehodili še do arheološkega parka, kjer se je nekoč nahajal tudi kamnolom. Park je zagotovo najbolj znan zaradi zadnjega filma o Indianu Jones. Tam boste namreč našli znamenito jamo – dionizovo uho. Zaradi velikosti resnično navduši! Zanimivo pa si je ogledati celotni park, vključno z rimskim ter grškim teatrom.

Dan smo zaključili še v podzemlju, saj smo se odločili, da nikakor ne smemo zamuditi ogleda katakomb. Le-te se po svoji veljavi druge najpomembnejše – takoj za tistimi v Rimu. Kdo bi si mislil, da se pod mestom najde takšen labirint. No ja, čeprav če vas tovrstne stvari zanimajo, nikakor ne izpustite izleta v Neapelj in tamkajšnjih katakomb San Gaudioso.

S skoraj prepešačenimi 20 kilometri smo zvečer prijetno utrujeni zaključili naš dan.

 1. Dan (Noto – Modica – Ragusa)

Naš dan smo izkoristili za obisk enih najlepših mest na Siciliji.

Po zgodnjem zajtrku smo se odpravili do slikovitega kraja Noto. Stari del mesta je cel pod Unesco zaščito, saj ga krasijo številčne baročne cerkve in palače. Med obiskom nismo zamudili niti tamkajšnje slasdice granite, ki naj bi bila bojda ena najboljših na Siciliji.

Pot smo nadaljevali do mesta Modica, kjer smo ujeli boljši sejem. Le-ta je v mestu samo vsako zadnjo nedeljo v mesecu. Tu se je kar trlo ljudi in smo precej težko našli prosto parkirišče (36.853994 / 14.755668). Peš smo se povzpeli tudi do mestne katedrale, kjer smo z radovednostjo zrli na kamnite strehe starih hiš.

Iz mesta Modica izvira tudi najstarejša čokolada na otoku, vendar smo jo zaradi vsega sladkega, ki smo ga že pojedli v dveh dneh, brez slabe vesti kar preskočili.

Sledi še vožnja do kraja Ragusa – še enega izredno slikovitega kraja, ki se vije na vzpetini in pogled nanj nikakor ne razočara. Parkirali smo na večjem parkirišču, tik pod starim delom mesta (36.925541 / 14.736393). Sprehodimo se do lokalne kavarnice in malo naokoli po starem delu mesta, nato pa se odpravimo proti jugu – natančneje na obalo, kjer smo tudi prenočili.

Če boste na Sicilijo potovali z avtodomom, smo v Ragusi našli postajališče za avtodome, kjer smo se oskrbeli z vodo in izpraznili sivo in črno vodo (36.916250/014.73069).

Vsi tisti, ki boste potovanje po Siciliji delali z najetim avtomobilom, predlagam, da prenočišče najdete kar v čudovitem kraju Ragusa. Mi pa smo si privoščili skok do obale in se ob sončnem zahodu še namočili v morju.

 1. Dan (Caltagirone – Villa Romana)

Za zgodnje vstajanje ne potrebujemo budilke, saj zato poskrbi kar Ren sam. Tako smo na prvi točki vedno skoraj sami. Tudi tokrat ni bilo drugače. Zapeljali smo se namreč do kraja Caltagirone, ki je znan po keramiki. Po razgled smo se vzpeli po 142 stopnicah, ki so okrašene s tamkajšnjo keramiko in opravili še obvezen nakup spominka.

Pot nas je vodila po slikoviti notranjosti Sicilije, kjer smo skoraj ves čas zrli v mogočni vulkan Etna. Dim iz tamkajšnjega kraterja, nam je dal jasno vedeti, da je to še kako delujoč vulkan.

Tudi pokrajina je bila na trenutke nekaj povsem novega. Vsak kotiček zaplate je skoraj da obdelan. Bodisi na njem rastejo sadovnjaki, agrumi, vinogradi, zelenjava, oljke, kaktusi, katerih plodove jedo. Ne pravijo Siciliji zaman kmetijska regija Italije.

Sicilija potovanje z avtom - avtodomom

Sicilija potovanje z avtom – avtodomom

S Slikovitimi razgledi smo si krajšali pot do še ene pomembne znamenitosti za vse zgodovino ljubce. Villa Romana (plačljivo parkirišče 37.369141/014.332416), ki je zaradi tamkajšnjih mozaikov prav tako uvrščena pod Unesco zaščito, je očarala tudi nas. No, morda tisti, ki niste ravno ljubitelji zgodovine, ne boste verjetno nič zamudili, ampak nam, oziroma predvsem nama z Renom nama ni bilo žal, da smo jo dodali v naš plan potovanja po Siciliji.

Dan zaključimo ponovno na jugu – 35 kilometrov pred Agregentom in tamkajšnjo dolino templjev, ob obrobju plaže. Nekaj predlogov za prenočišča v bližini tukaj.

 1. Dan (Agrigento – Turške stopnice)

Dan smo ponovno začeli zgodaj in se zapeljali do doline templjev. Že od daleč so se pred nami na hribu bohotili znameniti templji in še preden smo vanje zrli od blizu, so nas očarali že iz avtodoma. Tudi tukaj nam ni ušlo plačljivo parkiranje (37.287714/013.581936), ampak za bližnje poglede in sprehod med ruševinami templjev se je vsekakor splačalo. Zaenkrat je to znamenitost, ki nas je najbolj očarala in za vse, ki morda kolebate med mozaiki v Villi Romani in dolino templjev v Agrigentu, vam vsekakor mnogo bolj priporočam zadnje.

Nedaleč stran od Agrigenta se nahajajo tudi bele turške stopnice, ki pa so, z razliko pred nekaj leti, zaprte in se nanje ni več mogoče povzpeti. A nič zato, vseeno smo se do njih sprehodili po plaži. Pogled nanje je lep, a daleč od takšne impresivnosti, kot so nanjo opozarjali številčni avtomobili, parkirani ob cesti.

Kotiček za spanje smo si poiskali nedaleč proč ob morju v kraju Punta Grande (37.290133/013.496631), kjer se seveda najde tudi klasična prenočišča, za vse, ki boste potovanje po Siciliji delali z najetim avtom.

 1. Dan (Caccamo – NP Delle Madonie – Piana Buttiglia)

Celoten dan smo si rezervirali za prečenje Sicilije od juga proti severu in se povsem spontano ustavili v kraju Caccamo, ki nas je s svojo podobo na hribu navdušil že od daleč. Parkirali smo pod gradom (37.034171/013.661347) in se nanj tudi povzpeli ter se naužili čudovitih razgledov na mesto, kot tudi na bližnje akumulacijsko jezero.

Zapeljali smo se tudi čez narodni park Delle Madonie, na 1600 metrov visoko, do tamkajšnjega smučišča Piana Buttiglia. Vijugasta cesta nam je razkazovala povsem drugačno pokrajino, kot smo jo bili vajeni na Siciliji dosedaj. Nič malokrat smo se iz oči v oči srečali tudi s srnami in jeleni.

Pot smo v krogu nadaljevali vse do še enega očarljivega kraja po imenu Castelbuono, a nam je vijugasta cesta vzela tako veliko časa, da smo pod mestom na parkirišču prenočili (37.937270/014.094353) in si ga pustili za naslednji dan. Parkirišče je bilo zasnovano za avtodome, saj smo se tukaj oskrbeli z vodo in izpustili črno ter sivo vodo.

V Castelbuonu oziroma okolici se splača prenočiti – nastanitve najdete tukaj.

 1. Dan (Castelbuono – Cefalu)

Zbudili smo se v jasno jutro in se sprehodili čez ulico, kjer so trgovci že postavljali stojnice za prodajo. Danes, četrtek, je namreč v Castelbuonu tržni dan. Ker smo bili s kamperjem, smo se zaločili z domačimi dobrotami in nekaj le-teh vzeli tudi za domov. A še pred nakupovanjem smo se sprehodili do gradu iz 14. stoletja in po slikovitih ozkih ulicah tega očarljivega mesteca.

Naslednja postojanka je bilo obmorsko mesto Cefalu, ki naj bi bilo eno bolj priljubljenih počitniških krajev na Siciliji. Izredno simpatično in malce lepše urejeno, kot mesta ob jugu, kar se je opazilo tudi po cenah v restavracijah in kavarnah.

Za kosilo smo našli plažo /38.010438/014.265091). Začuda parkirišče z ograjo ni bilo ločeno od plaže, kot smo bili tega navajeni na jugu. Lokacija je dobra tudi za spanje, a smo se mi zanj podali še nekoliko naprej.

Sicilija potovanje z avtom - avtodomom

Sicilija potovanje z avtom – avtodomom

Peljali smo se skozi simpatičen kraj Santo Stefano di Camastra, ki je kot kaže po številnih trgovinah s keramiko in dekoracijo v mestu, znan po keramiki. Tega je bilo celo več, kot v kraju, ki smo ga zaradi keramike obiskali nekaj dni nazaj in vsaj po mojem mnenju je bil ta mnogo lepši kot Caltagirone.

Tudi tokrat nam je uspelo najti prostor ob plaži.

Če boste po Siciliji potovali z najetim avtom, predlagam, da noč preživite kar v kraju Cefalu, saj je res simpatično in škoda bi bilo, da hitite naprej.

 1. Dan (Vulkan Etna)

Zjutraj zapustimo obalni del severne Sicilije in se podamo v notranjost. Naša naslednja postojanka je bil vulkan Etna.

Skozi mestece Bronte, ki je znano po pistajici, se po južni strani povzpnemo na mogočno Etno. To, da je to vulkansko področje priča okamenela lava ob vijugasti cesti, ki nas je po južni strani pripeljala na 2.000 metrov nadmorske višine, vse do postaje z gondolo.

Ta dan je izjemno pihalo in tako ni delala ne gondola, niti niso vozili 4×4 avtobusi. Tako smo se morali zadovoljiti zgolj s sprehodom do manjšega kraterja in se nato podali še do enega iz leta 2001. Že to je bilo odlično doživetje, ampak za tisto pravo se bomo vendarle morali še kdaj vrniti.

Ker smo na Sicilijo potovali za jesenske počitnice, smo ob cesti z Etne videli cel kup kostanja. Seveda smo ga nabrali in si ga nato tudi spekli. Odličen je bil in to ne samo zato, ker je bil iz Etne. 🙂

Tokrat smo si za spanje privoščili PZA, v kraju Nixos, nedaleč stran od Taormine (37.821911 / 015.266740). Za ceno izven sezone smo odšteli 16,50 EUR.

Tisti, ki boste Sicilijo raziskovali z najetim avtom, priporočam spanje v slikovitem mestu Taormina.

 1. Dan (Taormina)

Za naš zadnji dan na Siciliji smo si rezervirali še ogled Taormine. Slikovito staro mestno jedro, navduši zaradi pogleda na Etno, ki je ponoči dobila snežno kapo. V mestu seveda nismo izpustili niti ogleda amfiteatra, ki je zaradi razgleda res nekaj posebnega.

Na tem potovanju po Siciliji smo mest videli že veliko in tako smo Taormino, ki je bilo tudi najdražje mesto, kjer smo se ustavili na celotnem potovanju, zapustili že po dobrih dveh urah. Ne da nam ni bilo všeč, ampak po vseh mestih, smo popoldne raje preživeli lahkotno na plaži (37.310059 / 015.104088). Čas smo izkoristili še za zadnji skok v morje in uživali v razgledu na Etno ter si zamišljali, kako nor pogled bi bil nanjo, če bi le-ta izbruhnila. No, sedaj, teden dni kasneje, ko to pišem, je Etna dejansko izbruhnila in lokacija kjer smo gledali nanjo bi nam resnično postregla s spektakularnimi razgledi.

V kolikor ste na poti z najetim avtomobilom, priporočam še eno noč v Taormini ali pa se morda popoldne zapeljete v Catanio, od koder boste odleteli domov in v mestu najdete ustrezno prenočišče.

 1. Dan – odhod domov

Potem, ko sva se z Renom zgodaj zjutraj vkrcala na letalo proti Trstu, je Simon počasi odpeljal proti domu, do katerega je prišel dva dni in pol kasneje.

Potovanje po Siciliji med jesenskimi počitnicami se je izkazalo za zmagovalno kombinacijo. Kljub krajšemu dnevu, je bilo morje še dovolj toplo za kopanje, poleg tega pa nas je razvajalo toplo, skoraj da poletno sonce. Celih osem dni smo skupaj raziskovali Sicilijo, a smo vendarle zaradi lahkotnega tempa, izpustili Zahodni del. Zanj bi morali imeti še kakšne štiri dni več. A nič zato, potovanje po Siciliji nas je navdušilo zaradi več stvari – zanimive pokrajine, zgodovine, slikovitih mest, prijaznih cen, ljudi in seveda izjemne hrane. Mislim, da se bomo na Sicilijo še vrnili.

Praktični napotki za potovanje po Siciliji

 • Najem avtomobila: Priporočam, da avto najamete pri podjetju Economy Car Rentals. Mi smo z njimi vedno imeli pozitivne izkušnje in tudi cena je bila dobra.
 • Letalske karte: Na Sicilijo najdete ugodne letalske karte z nizko cenovniki tudi iz Trsta. V kolikor vas zanima več opcij, je vredno uporabiti kar splošen iskalnik letalskih kart, ki ga ima po novem sedaj tudi Booking.
 • Vstopnine: Vstopnine niso med najcenejšimi, a dobra novica je ta, da imajo mlajši otroci vstopnine brezplačno. Drugače pa se da veliko stvari videti povsem brezplačno.
 • Hrana: Hrana je na Siciliji izjemna, sploh če imate radi testenine. Tudi cene so veliko bolj prijazne od naših. Mi smo pizzo margarito jedli že za 5,50 EUR, kavo pili za dober evro, testenine jedli za približno 8-10 EUR.
 • Najboljši čas za potovanje na Sicilijo: Težko rečem kdaj je najboljše, saj je to odvisno predvsem od vas samih in vaših želja. Poleti bo vroče, v avgustu pa zaradi počitnic italijanov še velika gneča. Nam je bilo med jesenskimi počitnicami na Siciliji zelo všeč. Dan je sicer res da krajši kot spomladi ali za prvi maj, ampak smo imeli pa tako toplo morje, da smo se še kopali. Tudi sonce nas je razvajalo prav vsak dan, temperature pa so nikoli niso bile pod 25°C čez dan.
 • Prenočišča: Tisti, ki ne boste na Sicilijo potovali s kamperjem, predlagam, da si prenočišča poiščete ali na Bookingu ali pa preko Airbnbja. Če boste potovanje na Sicilijo delali s kamperjem, pa se da po celem otoku spati na divje. Imajo pa seveda tudi kar nekaj kampov, a niso vsi odprti od oktobra do aprila, zato se kdaj kakšnemu divjemu kampiranju niti ne boste mogli izogniti.
 • Sporazumevanje na Siciliji: Na Siciliji ne govorijo vsi angleško. Te, ki znajo najdemo bolj ali manj na turističnih lokacijah. Za ostale predele ne bo škodovalo znanje vsaj nekaj italijanskih besed. Sicer pa, se da kljub nepoznavanju jezika vse zmenit, če se le hoče, zato naj jezik ne bo ovira za ostajanje doma.

Kako sta Sicilijo doživela moja starša, pa si lahko preberete v njunem potopisu tukaj.